Acibadem се отказва да продава болниците в България

Решението идва заради подобрена икономическа обстановка в Турция и се случва след рестарт на идеята за продажба на тукашния здравен бизнес, оценяван на около 200 млн. евро

Акционерите в българските подразделения на "Аджибадем" решиха да не продават бизнеса си
Акционерите в българските подразделения на "Аджибадем" решиха да не продават бизнеса си
Акционерите в българските подразделения на "Аджибадем" решиха да не продават бизнеса си    ©  Надежда Чипева
Акционерите в българските подразделения на "Аджибадем" решиха да не продават бизнеса си    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Турският основен акционер в една от двете големи частни болнични вериги в България - "Аджибадем Сити клиник", се отказва от продажбата, съобщиха пред "Капитал" източници, близки до сделката. Решението е малко неочаквано, тъй като след септемврийския старт на сделката последва колебание, но през февруари все пак Acibadem предостави на заинтересованите купувачи финансова информация и проектодоговор за българския бизнес и обвързващи оферти се чакаха след седмици. Сега обяснението за окончателното прекратяване на продажбата е, че в Турция икономическата обстановка се подобрява и няма нужда от набавяне на кеш чрез българска сделка. Решението е съгласувано и с малайзийския краен собственик. Екипът на клиниките е уведомен в мейл, в който се казва, че подобряването на факторите в турската финансова стабилност и намаляващият валутен риск са накарали собствениците да преразгледат решението си, да спрат процеса на продажба и да запазят съществуващата структура.

Бизнесът на двете болници, познати доскоро като "Сити клиник" и "Токуда", и другите звена от групата беше оценен на около 200 млн. евро. Без да има окончателни данни, предварителните са за консолидирани приходи за 2018 г. от около 200 млн. лв. А макар и в начална фаза, интерес към българския бизнес имаше - от италианска болнична група и няколко финансови инвеститора, казват източници на "Капитал".

Сегашното решение да не се продава носи стабилитет за болниците. Те бяха купени преди почти три години, но последните шест месеца едва ли са взимани важни решения за развитието. Сега този процес се разблокира.

Българските миноритарни акционери, между които е изпълнителният директор в България на здравния бизнес и съсобственик на месопреработвателната компания "Градус" Ангел Ангелов, предприемачът Петър Дудоленски, както и лекари и експерти в здравния сектор, по-скоро не бяха се присъединили към плана за излизане от дружеството.

В момента, а явно и в бъдеще, акционери в групата през холандското дружество Acibadem са турските съсобственици с 62%, групата от български акционери с 23%, а от 2017 г. 15% от акциите са собственост на инвестиционното подразделение на Световната банка - Международната финансова корпорация (IFC). Тя държи 15%.

"Капитал" е част от проекта "Европа говори", който цели да насърчи диалога между хора с различни политически възгледи от цяла Европа. За да участвате, попълнете краткия въпросник долу:

Турската болнична група Acibadem влезе в България през април 2016 г. В сделка за 125 млн. евро тя придоби болница "Токуда", участието на излизащите акционери от "Сити клиник", покри задълженията към банки и доставчици на болниците, а акционерите в "Сити клиник" апортираха в новото дружество акциите си. През есента на 2018 г. заради срива на турската лира от Acibadem решиха, че ще продават бизнеса си в България и Македония. Междувременно в Македония местният им партньор беше арестуван и така се стигна до опцията да се продаде само българското поделение.

През миналата година само здравната каса е платила за болнично лечение в трите софийски болници на групата - "Токуда", "Аджибадем Сити клиник кардиологичен център" и "Аджибадем Сити клиник онкологичен център", общо 100 млн. лв. Заедно с приходите от болниците в Бургас и Монтана, както и клиничните пътеки и процедури в медицинския център във Варна, групата е получила общо 115 млн. лв. само за болнична помощ от НЗОК през 2018 г. Здравната каса не публикува данни за заплатените средства за работа на медицинските центрове в извънболничната помощ. Все още не са публикувани и консолидирани данни за дейността на групата през 2018 г., но явно през касата идват малко над половината от постъпленията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vzoran avatar :-|
    vzoran
    • - 2
    • + 1

    Жалко, ще продължа да се въздържам от услугите им.

    Нередност?
Нов коментар