Застрахователите искат да се конкурират със здравната каса

Асоциацията им предлага срещу същата здравна вноска, всеки човек да може да избира кой да покрива здравните му услуги

Застрахователите предлагат да имат право да работят само с най-добрите болници
Застрахователите предлагат да имат право да работят само с най-добрите болници
Застрахователите предлагат да имат право да работят само с най-добрите болници    ©  Надежда Чипева
Застрахователите предлагат да имат право да работят само с най-добрите болници    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всички здравно осигурени лица да плащат, както и досега, 8% здравна вноска, държавата да вдигне вноската за лицата, които осигурява, а здравната каса да се конкурира свободно със застрахователите за задължителните здравни осигуровки. Това предлага Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), която е разработила идеен проект за здравна реформа и модел на здравната система с двустълбово застраховане, с който "Капитал" разполага.

През септември миналата година здравният министър Кирил Ананиев и екипът му предложиха за обществено обсъждане два модела за промени в здравния сектор. Според единия здравната каса би трябвало да покрива най-евтиното лечение до 700 лв., а над нея да плащат застрахователите. Така осигуряването за здраве трябва да става в три стълба – задължително здравно осигуряване, задължително застраховане и доброволно застраховане.

Според другия модел НЗОК и застрахователите трябва да се конкурират за здравните вноски на потребителите. През следващите месеци работни групи в министерството обсъждаха всеки ден как да се променят различните аспекти на оказване, финансиране и остойностяване на медицинската помощ. До краен проект така и не се стигна, нито пък има проект за остойностяване на медицинските услуги, за да може да се правят изчисления.

Вероятно затова застрахователите предлагат своята гледна точка. Проблемът е, че все още не е остойностен основният здравен пакет, който в момента се покрива от здравната каса.

Двустълбов модел

Според предложението в България трябва да работят два стълба на здравно застраховане – задължителен и доброволен. Задължителният да покрива ясно дефиниран основен здравен пакет чрез здравните вноски, като се запазва солидарността. В основния пакет би трябвало да влязат по-голямата част от медицинските услуги, лекарствата и някои физиотерапевтични и зъболекарски услужи. Да покриват този пакет ще се конкурират всички застрахователи и НЗОК. Вторият стълб ще бъде на доброволно застраховане за здраве, като тази осигуровка ще надгражда основния пакет.

Основна промяна е, че пациентите ще могат всяка година да сменят застрахователите си и така ще се стимулира конкуренцията между компаниите и НЗОК, а от това – по-качествените услуги, се казва в проекта. В проекта е отбелязано, че за разлика от служебното разпределение при пенсионните фондове между компаниите в здравното застраховане гражданите, които не изберат застраховател, служебно ще остават в НЗОК.

Според него застрахователите и здравната каса ще проверяват качеството и ефективността на здравните услуги с лекарите и ако то не е достатъчно, няма да сключват договор. За да оперират със задължителните осигуровки застрахователите трябва да преминат през процедура по одобрение от Комисията за финансов надзор и ще бъдат надзиравани от нея.

Същата здравна вноска

В проекта на АБЗ е отбелязано, че основният здравен пакет ще се финансира чрез досегашната задължителна здравна вноска от 8% от заплатата и няма да се налага допълнителна финансова тежест. Основна разлика със сегашната ситуация обаче е вноската на държавата.В момента тя плаща за 4.5 млн. души – пенсионери, деца, държавни служители и др. От тях около 3.3 млн. са деца и пенсионери, за които обаче вноската не е в пълен размер, както при осигурените в частните и държавните компании, а е върху 20% от минималната заплата. Проектът предлага и за тях вноската да стане 8% от цялата МРЗ. В него няма изчисление каква сума ще значи това за бюджета, но при МРЗ от 560 лв. това са около 150 млн. лв. Според независими икономисти и Българския лекарски съюз държавата не довнася около 500 млн. лв. на година.

"Цената" на задължителната здравна застраховка да е еднаква за всички граждани, независимо от тяхното здравословно състояние, възраст или история на заболяването, предлагат от АБЗ.

Вноските ще се превеждат от НАП на застрахователите, ще има изравнителен механизъм в зависимост от броя застраховани и тяхното здравословно състояние, както и Гаранционен фонд.

Именно заради идеите държавата да плаща повече обаче проектът за реформа на Ананиев замря след дебати в края на миналата година. Към момента няма изгледи т.нар. здравна реформа да се движи напред.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tatamata avatar :-|
    Tata Mata
    • - 1
    • + 5

    Време е да се въведе някаква конкуренция на здравната каса. Неможе цял живот монопол при здравеопазването.

    Нередност?
  • 2
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • - 2
    • + 2

    Приятелка лекарка ми сподели, че я е срам, че е медицинско лице. Как преди две години милиард и 200 милиона са стигали, а сега 4 милиарда не стигат за здравеопазването. Някои източват здравната каса яко.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 2

    Наистина е странно държавата да не довнася едни 500 млн., а пък всяка година да ги дава на НЗОК така или иначе заради обществен или секторен натиск.

    Здравното застраховане е чудесно, стига да нямаш хронично заболяване или такова, което предизвиква други проблеми. Ако престъпим от солидарно здравно осигуряване към лично, ще допуснем ужасна грешка.

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#2] от "Peni Nikol":

    Най-лошото е, че всякаква форма на контрол се атакува с малоумни аргументи, докато болниците продължават да се източват, а някои от служителите им стават неприлично богати.

    Нередност?
  • 5
    m17 avatar :-|
    m17

    Такава система е рецепта за още по-големи проблеми. Застрахователите ще привлекат здравите и млади хора с всякакви екстри - разширени профилактични пакети, избор на екип при ражане и всякак други глезотийки. И всячески ще се освобождават от хронично болните и възрастните които които носят големи разходи. И накрая основните печелби пе останат в тях а основните загуби ше останат в държавната каса. Не е като да не сме го гледали този филм.

    Нередност?
Нов коментар