🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Equinix открива през април втория си център за данни в София

Инвестицията на американската компания в проекта е 19 млн. долара

Инвестицията в проекта SO2 е 19 млн. долара, а вторият център се намира в "Дружба", на около 1 км от мястото, където е и първият център на компанията - SO1
Инвестицията в проекта SO2 е 19 млн. долара, а вторият център се намира в "Дружба", на около 1 км от мястото, където е и първият център на компанията - SO1
Инвестицията в проекта SO2 е 19 млн. долара, а вторият център се намира в "Дружба", на около 1 км от мястото, където е и първият център на компанията - SO1    ©  Equinix
Инвестицията в проекта SO2 е 19 млн. долара, а вторият център се намира в "Дружба", на около 1 км от мястото, където е и първият център на компанията - SO1    ©  Equinix
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американската компания Equinix ще отвори на 9 април втория си център за данни в България, съобщи SeeNews. Проектът беше обявен през есента на миналата година, като ориентировъчният му дебют беше за началото на 2019 г.

"В момента правим тестове на различните системи и инфраструктура", казва директорът продажби на "Екуиникс (България) дейта сентърс" Владислав Янков, цитиран от изданието.

Инвестицията в проекта SO2 е 19 млн. долара, а вторият център се намира в "Дружба", на около 1 км от мястото, където е и първият център на компанията - SO1. И двата ще използват 100% зелена енергия. От компанията обявиха, че SO2 първоначално ще предлага на клиентите си около 350 шкафа за оборудване с възможност да се добавят още 1100 в следващите фази. Земята, на която е разположен новият капацитет, е собственост на компанията и в бъдеще ще е възможно разширяването му при търсене на пазара.

Equinix вече обслужва през България над 100 компании от финансовия сектор, телевизионния бизнес, софтуерни компании като VMware и над 50 доставчика на мрежови услуги тук като "СуперХостинг.БГ". Те използват платформата на Equinix, която свързва над 200 глобални центъра за данни.

Equinix навлезе в България през 2015 г., когато придоби британската TelecityGroup, която пък присъстваше на пазара от 2013 г. Тогава тя купи българския интернет център 3DC. Основен акционер в българската компания беше фондът за рисков капитал NEVEQ със 70% от капитала. Останалите собственици с по 10% бяха тримата мениджъри и основатели на компанията - Здравко Николов, Владислав Янков и Стефан Стефанов. Николов остана изпълнителен директор на българското дружество. За последната официално отчетена засега година - 2017-а, приходите на "Екуиникс (България) дейта сентърс" са нараснали с почти 7% до 6.75 млн. лв.

"Преди девет години започнахме бизнеса си и бяхме само девет души. Сега с новия свързан център броят ни ще е 19", коментира Янков пред SeeNews. За откриването на новия център на 9 април в България ще пристигне и президентът и изпълнителен директор на Equinix Чарлз Майерс.

Според проучването Global Interconnection Index, публикувано от Equinix, взаимосвързаността между корпорациите и доставчиците на облачни и ИТ услуги се очаква да расте с 98% на годишна база до 2021 г., най-вече заради компаниите, които прехвърлят много от процесите си към облачни платформи и дигитализират бизнеса си. В същото време традиционните центрове за данни постепенно ще станат отживелица за сметка на далеч по-модерни решения като дигитална инфраструктура. "До 2025 г. 80% от фирмите ще са закрили своите традиционни центрове за данни в сравнение с 10% към днешна дата", се казва в доклада на Gartner.

Проектът "Европа говори" цели да събере хора с различни политически възгледи от цяла Европа, за да разговарят лице в лице. Ако искате да участвате, попълнете въпросника:

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    v.surovina avatar :-|
    v.surovina
    • + 3

    Извинявайте, но не разбрах какво точно се случва в този център за данни? Създават ли се, съхраняват ли се, събират ли се? Мисля си, че текстовете в Капитал трябва да бъдат информативни и разбираеми за средния читател-неспециалист - за въвлечените в този сектор това вероятно не е и новина. Текстът се нуждае от сериозен редактор, какво например значи това изречение: "В същото време традиционните центрове за данни постепенно ще станат отживелица за сметка на далеч по-модерни решения като дигитална инфраструктура." ? Възможно ли е, когато говорим за данни, да няма "дигитална инфраструктура"?

    Нередност?
  • 2
    samsum avatar :-|
    Deputat 241
    • + 2

    До коментар [#1] от "v.surovina":
    Сървъри и рекавъри.

    Нередност?
Нов коментар