🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Къде живеят данните

Световният гигант в съхранението на данни Equinix отвори втори център в София на стойност 19 млн. долара

38.2 млрд. долара е пазарната капитализация на Equinix
38.2 млрд. долара е пазарната капитализация на Equinix
38.2 млрд. долара е пазарната капитализация на Equinix    ©  Надежда Чипева
38.2 млрд. долара е пазарната капитализация на Equinix    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Центровете за съхранение на данни са по същество инфраструктури - но не традиционни, а дигитални магистрали. Именно те са нещото, което наричаме облака. Огромните мощности, които се съдържат в сградите, позволяват на световната цифрова икономика да се справи с наплива от все повече информация. Те са и това, което може да превърне България в хъб за този тип IT инфраструктура между Източна Европа и Близкия изток.

Последното доказателство за това е най-новият и най-модерен център за данни, открит в София, собственост на световния гигант Equinix, който инвестира в проекта 19 млн. долара. "България е интересна сама по себе си като местен пазар, но е и хъб за целия регион", заяви пред "Капитал" Чарлз Майерс, изпълнителен директор и президент на Equinix, който присъства на откриването на центъра в столичния квартал "Дружба". "Оптичните пътища минават от тук и България работи към коридор от Балканите към Близкия изток."

Новият център, който носи името SO2, е вторият такъв за Equinix в България. Първият не е създаден от нея, но става нейна собственост през 2015 г., когато американската фирма придобива британската TelecityGroup срещу 2.4 млрд. паунда. Самата Telecity пък купува центъра за данни SO1 две години по-рано, когато от своя страна придобива българската 3DC.

Втората сграда, управлявана от Equinix, е далеч по-модерна и скъпа от първата. Самият Майерс казва, че е едно от най-впечатляващите съоръжения в портфолиото на компанията, включващо 200 центъра в 24 държави. Владислав Янков, директор продажби в Equinix, пък определи сградата като "най-модерният център за данни от Франкфурт до Дубай".

Колко важни са центровете

"Центровете за съхранение на данни стават все по-важни в контекста на все по-дигиталния ни свят", казва Майерс. Те поддържат инфраструктурата на гиганти като Amazon, Google и Microsoft. "Това, което ние в Equinix правим, е да създадем връзката между нашите клиенти, облака и други дигитални инструменти, за да могат те да следват своя план за дигитална трансформация." Той добавя, че компанията вижда себе си като "доверения партньор в свят, в който облакът е на първо място".

В България Equinix оперира през дружеството "Екуиникс (България) дейта сентърс", която има приходи от 6.75 млн. лв. за 2017 г. Основните клиенти на компанията в страната са известни имена като софтуернатa VMware, над 50 доставчика на мрежови услуги като "СуперХостинг.бг" и над 100 компании от финансовия сектор, сред които и пет от седемте най-големи банки в страната.

Според Майерс Equinix има интерес към България поради няколко фактора. "Това е силна местна икономика, която е концентрирана в разрастването на IT сектора. В самата индустрия пък има страшно много таланти, които привличат големи компании", казва той. "Добър пример за това е VMWare, един от най-старите и големи наши клиенти. Те разчитат на Equinix, за да доставят своите услуги в България."

Другите големи тук

Предвид мащаба си - пазарна капитализация от близо 40 млрд. долара, Equinix е най-големият по размер инвеститор в центрове за данни у нас, но това не прави американската компания единствен играч на пазара. В София се намират още няколко подобни съоръжения, като SSDCloud Data Center, собственост на едноименната компания. БТК разполага с общо 11 центъра и зали за данни, обединени в платформата Vivacom Smart Data Hub. Пред "Капитал" от телекома коментираха, че тези центрове се използват както за нуждите на БТК, така и за предоставяне на облачни решения за други фирми. Двата най-големи такива центъра са в София и Каспичан, а през тази година компанията трябва да открие и трети в страната. Другият голям играч в този сектор е независимият български телеком "Нетера", който разполага с три големи центъра за данни - един в София, един в покрайнините на столицата и един в Русе, а в момента строи и второ съоръжение в София. "Нетера" предоставя колокация в България и на други места, като Бургас и Капитан Андреево.

В началото компанията ще използва 350 шкафа за съхранение на памет, а в бъдеще ще бъдат пуснати в експлоатация още 1100 шкафа. Майерс казва, че компанията остава отворена към бъдещи инвестиции в България и е оптимистична за бъдещето си в страната. "Това е начална инвестиция от 19 млн. долара. Ако пазарът продължава да се развива така и България продължи да е толкова важен хъб за нас в тази част от света, ние сме отворени към още инвестиции", казва той.

Гладен бизнес

Компаниите за съхранение на данни като Equinix са в специфична позиция. От една страна, те желаят да налагат тенденциите, но реалността е, че често трябва да ги следват според това какви са нуждите на клиентите им. Тези клиенти пък от своя страна се водят от своите клиенти и така веригата се затваря. "За нас е трудно, защото трябва да следваме тенденциите, но често и клиентите търсят нас за помощ, защото ние сме ключови в дигиталната трансформация, която е от особено важност за конкурентоспособността", казва Майерс. Според него е важно Equinix не само да следва това, което се случва на пазара, но и понякога да бъде пред събитията с налагането на иновации.

Всичко това би трябвало да прави създаването на дългосрочна стратегия за Equinix сравнително трудна задача, но според Майерс случаят не е такъв. "Ние сме голяма компания и имаме много силно финансово представяне, така че можем да си позволим и големи инвестиции", казва той. Думите му се потвърждават от факта, че Equinix е в серия от 64 последователни тримесечия на растеж на приходите. За 2018 г. глобалната Equinix отчита приходи от малко над 5 млрд. долара.

"Бизнесът с центрове за данни е такъв, че изисква много пари", казва Майерс. "Без силно финансово представяне е невъзможно да поддържаме това ниво на инвестиции."

Майерс, който е изпълнителен директор на компанията от септември 2018 г., е оптимистичен не само за бизнеса на компанията в България, но и на глобално ниво. Казва, че няма конкретна бройка центрове, които да бъдат отворени през следващите пет години, но дори в момента има 36 финансирани проекта - нови или разширяване на мощностите във вече съществуващи такива.

"За нас е трудно да прогнозираме, защото растем както органично, така и неорганично през придобивки", казва Майерс. Плановете на фирмата включват добавяне на още пазари като Индия и Южна Америка. "Не можем да прогнозираме точно колко нови центъра ще отворим. Знаем само, че няма да спираме да растем", завършва Майерс.

Все още няма коментари
Нов коментар