Собственикът на Topshop и Dorothy Perkins се опитва да спаси компанията от фалит

Сър Филип Грийн се надява да сключи сделка с кредиторите на Arcadia Group

В последните години британският милиардер не инвестира достатъчно в бизнеса си
В последните години британският милиардер не инвестира достатъчно в бизнеса си
В последните години британският милиардер не инвестира достатъчно в бизнеса си    ©  Reuters
В последните години британският милиардер не инвестира достатъчно в бизнеса си    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сър Филип Грийн, собственикът на Arcadia Group, в която влизат марките Topshop, Dorothy Perkins и Miss Selfridge, преговаря с кредитори относно планове за намаляване на дълговете и затваряне на някои от магазините вследствие на спада на продажбите и силната конкуренция, съобщава Financial Times.

В изявление компанията казва, че "проучва възможности", тъй като е изправена пред "изключително предизвикателен пазар на дребно" във Великобритания, пише BBC. Възможни са съкращения на работни места и закриване на магазините, но те няма да бъдат "значителни", допълва представител на Arcadia.

В Arcadia работят около 19 хил. души, а групата има близо 2000 магазина в световен мащаб. Компанията отчаяно се стреми към преструктуриране, което ще включва закриването на 50 от общо 570 магазина във Великобритания.

Последна надежда

Предпочитаният от Arcadia път за решаване на проблемите е чрез доброволно споразумение (Company Voluntary Agreement – CVA) с кредиторите, което ще позволи на компанията да плати дължимото за договорен период от време, да намали разходите за наеми и да затвори избрани магазини. За целта обаче 75% от кредиторите трябва да са съгласни, което засега изглежда невъзможно.

Според Financial Times Грийн ще инвестира 100 млн. паунда в Arcadia като начин да осигури одобрението за CVA. В случай че дружеството не успее да достигне до споразумение преди следващото плащане на наемодателите през юни, най-вероятната алтернатива е продажба на целия бизнес или на части от него.

Империята се разпада

Topshop, водещият бранд на Arcadia, загуби челната си позиция сред модните брандове много преди компанията да заяви, че трябва да преструктурира бизнеса си. Младите купувачи вече не се редят на опашка за поредната колекция на Topshop и предпочитат марките с по-силно присъствие в Instagram като Asos, Boohoo и Missguided, пише BBC.

Групата е отчела спад на приходите с 5.6% през миналата година. Според Натали Бърг, анализатор на пазара на дребно, Arcadia не е инвестирала достатъчно в онлайн магазините си и в "преживяването" на клиентите.

В допълнение, в разследване на Daily Telegraph публикувано през февруари, самият сър Филип Грийн беше обвинен в сексуални посегателства и расизъм от служители на Arcadia, а преди няколко години беше силно критикуван за продажбата на British Home Stores.