🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Telecom Albania вече е български

Тандемът Спас Русев - Елвин Гури плати цената за покупка на втория по големина мобилен оператор в балканската държава

Спас Русев (вляво) при финализирането на сделката с Тимотеус Хотгес, CEO на Deutsche Telekom
Спас Русев (вляво) при финализирането на сделката с Тимотеус Хотгес, CEO на Deutsche Telekom
Спас Русев (вляво) при финализирането на сделката с Тимотеус Хотгес, CEO на Deutsche Telekom
Спас Русев (вляво) при финализирането на сделката с Тимотеус Хотгес, CEO на Deutsche Telekom
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сделката за покупката на Telekom Albania от компания на бизнесмена Спас Русев и предприемача Елвин Гури е финализирана със заплащане на договорената цена от 50 млн. евро. Информацията съобщи до инвеститорите си досегашният собственик на оператора - гръцката OTE Group, която е контролирана от германската Deutsche Telekom.

Това се случва близо година след старта на процедурата за продажба на втория по големина мобилен оператор в балканската държава, който обслужва 1.8 млн. абоната. Конкуренти за него бяха още три кандидата, като българският тандем спечели с възможността да прелее опита на контролираната от Спас Русев БТК на пазара в Албания. В допълнение Русев обяви намерение за експанзия и в други държави, от които досегашният собственик на албанския оператор Deutsche Telekom търси изход.

Платено

Албанският телеком вече е собственост на специално създаденото за придобиването дружество "Албания телеком инвест". В него акционер с 65% е Спас Русев, а дружество на Елвин Гури е с дял 35% от капитала при учредяването. Финансирането за сделката идва през албанския клон на Първа инвестиционна банка (ПИБ). За окончателното й затваряне се изчакваха регулаторни одобрения, като антимонополният орган в Тирана даде своето на 12 април, а през март зелена светлина даде и местният регулатор на електронните съобщения и пощите (AKEP).

Така мажоритарният собственик на най-големия телеком в България (БТК) Спас Русев добави задграничен актив за оператора, с което заяви амбиции за създаване на регионален играч, който на следващ етап би могъл да привлече интереса на по-голям стратегически инвеститор в сектора.

По информация на "Капитал" главен изпълнителен директор на придобития оператор ще бъде Емил Георгакиев, който е кадър с над 10-гоишен опит във Vivacom.

Придобивката

Telekom Albania отчита 33 млн. евро приходи към полугодието на 2018 г. с прогноза за постъпления в размер на 69 млн. евро за годината. Въпреки че има 1.8 млн. абонати, заради силната конкуренция на албанския пазар и специфики в потребителските навици там операторът трупа загуби. Слабите резултати и лошите перспективи пред бранша не лишиха от интерес процедурата за продажбата на оператора, като в конкурса се включиха турският Eagle Mobile, който държи и третият по големина оператор в Албания Albtelecom и в който инвеститор е близкият до турския президент Реджеп Таийп Ердоган "Чалик холдинг", като и гръцки консорциум, зад който стои част от фамилията Вардиноянис. Оферта с цена 61 млн. евро подаде и държавният Telekom Serbia, но тя провокира политическа полемика за националната сигурност, което постави препятствие през продавача.

Така Deutsche Telecom избра предложението на Спас Русев, което, от една страна, е подкрепено от предприемача от албански произход Елвин Гури, а от друга - най-вероятно е пакетирано с възможност за още сделки. Германският оператор търси изход от пазарите в Румъния и Македония, а Русев вече открито е заявявал интерес. "Това е първата стъпка към опита ми за консолидация на балканския телеком пазар. Продължават преговорите с Deutsche Telekom за дружеството им в Румъния, където заради размера на сделката участвам с партньор, а на по-късен етап предстоят и разговори за Македония", каза Русев пред "Капитал" през януари.

По непотвърдена информация процедурата за мобилния оператор в Румъния вече е отворена и Спас Русев е подал оферта, но на този етап не се знае с кого си партнира за актива.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 2
    • + 6

    А Спас Русев е собственонст на братя Велчеви, които пък са собственост на руската VTB, която пък е собственост на Кремъл. Така са навързани на свинското черво.

    Нередност?
  • 2
    practic avatar :-|
    Практик от София
    • + 1

    “Телеком Албания” е първият албански мобилен оператор. Той е създаден през 1995 г. и стартира търговска дейност през 1996 г. под името АМС – Albania Mobile Communications. През 2000 г. компанията става част от OTE Group – водещия телеком в Гърция, опериращ под марката Cosmote. Освен в Гърция и Албания Cosmote работи и в Румъния, където притежава 54% от най-големия местен оператор “Телеком Румъния”. През юли 2009 г. основен акционер на групата ОТЕ става “Дойче телеком”.

    Два мандата зам.-шефка на Комисията за финансов надзор (КФН), Ралица Агайн е успяла навремето в разгара на световната криза да продаде апартамент в центъра на София от 145 кв. м по 4000 евро квадрата. Семейството й го е купило през 2007 г. за 708 988 лв., което е с 400 000 лв. по-малко от цената, която са постигнали през 2009-а. "Апартаментът не е продаден на поднадзорно на комисията лице и това може да се провери. Дори аз предпочитам да се направи проверка, за да се види, че няма никакво нарушение при сделката - платени са всички данъци, и тя по никакъв начин не е свързана с работата ми", коментира Агайн пред "Сега". Тя обясни, че е излишно да коментира своите и на съпруга си Елвин Гури мотиви за продажбата, защото целта на декларациите пред Сметната палата е да проверят дали лицето на висша длъжност е забогатяло от властта. В случая сделката нямала връзка със службата й.

    Ей, накъдето и да се обърнеш, все имотно-апартаментни гейтове! И всички казват, че са чисти като сълза на младенец ! Само редовите данъкоплатци, обикновените електорални единици са грешниците... Затова облечените в бяло властимащи и "национално отговорни капиталисти" ги наказват строго и всекидневно - откак (комунистическият и пост-комунистическият) свят светува!

    Нередност?
Нов коментар