Фалшиво видео със Зукърбърг предизвика съмнения за правилата на Facebook

Двама британски артисти създават клипа като отговор на разпространението на невярна информация в интернет пространството

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди две седмици Facebook отказа да премахне от платформата си видеозапис, в който председателят на контролираната от демократите Камара на представителите Нанси Пелоси заваля думи по време на реч, сякаш под влиянието на алкохол. През уикенда двама британски артисти пуснаха в мрежата подобен видеозапис с главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг като отговор на разпространението на невярна информация в интернет пространството.

Видеото е публикувано в притежаваната от Facebook социална мрежа Instagram и показва Зукърбърг, който говори директно пред камерата за "престъпните мотиви зад своята онлайн империя", съобщава New York Times.

"Представете си това за секунда – един човек с пълен контрол над откраднатите лични данни на милиарди хора. Дължа целия контрол над животите, тайните и бъдещето на хората на Spectre – оттам знам, че всеки, който контролира данните, контролира бъдещето", казва Зукърбърг във видеото.

Видеото лесно може да бъде разпознато като фалшиво - гласът, свързан с изображението, не звучи особено като този на основателя на Facebook, а освен това съдържанието му е противоречиво. Във видеото има и препратки към вселената на измисления герой Джеймс Бонд – Spectre е престъпната организация, срещу която героят, създаден от Иън Флеминг, се бори в последния филм от поредицата. Но то служи като тест за начина, по който Facebook се справя с разпространението на невярна информация на платформата си.

Реакцията на Facebook

Говорител на Instagram каза, че фалшивото видео със Зукърбърг ще бъде третирано по същия начин, по който е третирано видеото с Нанси Пелоси. "Ако след проверка трети страни сметнат, че съдържанието е фалшиво, ние ще го филтрираме и ще вземем мерки – видеото няма да може да бъде намерено чрез функцията за търсене, нито чрез хаштагове", коментира Стефани Отуей.

Facebook е под натиск заради постоянния поток от невярно и подвеждащо съдържание на нейните платформи. Миналия месец видеото с Нанси Пелоси беше споделено милиони пъти на тях. След като мнозина призоваха социалната мрежа да го премахне, Facebook отказа, а представител на компанията каза, че "то не нарушава неговите политики, които позволяват на хората да се изразяват свободно онлайн". Twitter също не свали видеото от платформата си, докато то беше премахнато от Youtube.

Мерките

Зукърбърг и други представители на Facebook казаха, че изкуственият интелект ще позволи на компанията да контролира разпространението на невярна информация, но също така подчертаха, че видеото с Пелоси е показателно за съгласието между големите социални платформи относно съдържанието, което трябва да бъде премахвано.

Видеото със Зукърбърг показва и че изкуственият интелект може да бъде използван и за дезинформиране. Изследователите са все по-загрижени, че така наречената deep-learning технология може да се използва за създаване на още повече фалшиво съдържание, което трудно може да бъде различавано.

Все още няма коментари
Нов коментар