🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Q&A: Проектът Libra

Най-важното, което трябва да се знае за новата криптовалута на Facebook

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Facebook обяви подробности около проекта си за дигитална валута, базирана на блокчейн технологията. Най-голямата социална мрежа в света има амбицията да навлезе в сектора на разплащанията и паричните преводи. И не е сама – в проекта са се включили много водещи компании, очаква се това да направят още. Целта на Facebook е да направи разплащанията по-лесни, евтини, бързи и прозрачни. Не липсват рискове и критики. "Капитал" представя най-важните въпроси около новата криптовалута, наречена Libra.

Какво е Libra

Дигитална валута, създадена чрез блокчейн технологията, от типа stablecoin. Това означава, че тя ще е обвързана с кошница от валути, което ще я предпази от сериозни флуктуации като тези при bitcoin, който от близо 20 хил. долара преди години падна до 2-3 хил. долара, а днес е над 9 хил. Зад всяка Libra ще има гаранция от фиатни пари, тъй като новата валута се издава срещу тях. Целта й е разплащанията с нея да стават моментално, почти без такси, което е директно предизвикателство пред традиционната банкова индустрия. Към проекта работи и дъщерната компания на FB - Cаlibra, която се грижи за логистиката на парите, както и за осигуряване на възможност след време те да се използват и за кредити и инвестиции.

Кой стои зад проекта

Идеолог на новата валута е Facebook, но проектът се ръководи от консорциум (Libra Association), базиран в Женева, в който се включват водещи глобални компании от сферата на финансите, търговията и подривните (disruptive) модели. В момента той има 27 члена, сред които Visa, Mastercard, Vodafone, PayPal, Uber, eBay, Spotify и други. Тръстът е неправителствена, нетърговска организация, чиято цел е да въведе криптовалутата в обращение. Всеки се включва в него с 10 млн. долара, като общата сума в него може да достигне 1 млрд. долара, ако в него се съберат очакваните до 100 компании. Консорциумът трябва да избере и да се договори с банки, които да съхраняват валутите, срещу които има издадени Libra, а очакванията са тя да влезе в обращение догодина.

Кой може да ползва новата валута и за какво

Целта на Facebook е да направи Libra достъпна за всички потребители на WhatsApp и Messenger, които са около 2.7 млрд. Ще има приложение, през което да се купуват либри срещу валути, които ще служат като гаранция по тях. Те ще са по сметки в банки партньори и няма да се пипат. Това трябва да носи лихва по тях, а отделно ще гарантира, че ще има средства за обратно изкупени либри.

С Libra ще може да се плаща във всички партньорски на проекта компании, които се включат – ресторанти, магазини, транспортни и всякакви други услуги. Facebook се надява нейните партньори като Uber и Spotify да приемат плащания с Libra, както го правят с PayPal и Venmo днес, посочва New York Times.

Когато потребител иска да монетизира либрите си, той просто ще го прави през приложението. Тук е и основният препъникамък пред проекта – голям набор от банки, които да се съгласят да работят с проекта и да монетизират новата валута. Например в момента почти всички банки в България отказват да правят преводи, свързани с криптовалути.

Лични данни и достъп на трети страни до системата

Създаването на акаунт ще става срещу валиден документ за самоличност, като от Facebook гарантират, че данните за потребление през него няма да се използват и дават на трети страни за таргетирана реклама. Тук социалната мрежа събира и най-много критики заради скандалите със злоупотребите с лични данни. За сигурността на данните и плащанията ще се грижи и Cаlibra.

Ще носи ли доходност

Целта на създателите е Libra да има стабилна стойност и да не е податлива на флуктуации като останалите криптовалути. Стойността й ще зависи от кошницата от валути, която стои зад валутата, което теоретично означава, че тя ще може да се купи на една стойност и да се продаде при друга, от което да се реализира печалба или загуба. Със сигурност обаче няма да е инструмент за спекулативни печалби.

Ще може ли да се копаят Libri

Не. За разлика от bitcoin и другите виртуални валути това няма да как да се случи. Нови Libra ще се издават само срещу пари и няма да има ограничения, както при биткойните, чието размножаване ще спре с 21-милионната монета.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko

    И Фейсбук няма да ме следи за какво си харча парите, да ми създава профил и да го продава на застрахователи, секретни служби и компании за социален инженеринг (масови манипулации)? Трудно ми е да повярвам, че Зуки ще зареже това, което в момента му е основен бизнес. В проекта са се включили много на брой сериозни компании със стабилна репутация, но за мен Фейсбук си остава лъжичката фекалии в кацата с мед. Ще почакаме, за да видим.

    Нередност?
Нов коментар