Основният акционер в "Лидер 96" купи най-големия завод за велосипеди в Северна Европа

С придобиването на литовската фабрика Baltik Vairas KJK вдига производствения си капацитет на 700 хил. колелета

През 2016-а година KJK придоби 60% дял в пловдивската фабрика на "Лидер 96"
През 2016-а година KJK придоби 60% дял в пловдивската фабрика на "Лидер 96"
През 2016-а година KJK придоби 60% дял в пловдивската фабрика на "Лидер 96"    ©  Цветелина Белутова
През 2016-а година KJK придоби 60% дял в пловдивската фабрика на "Лидер 96"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Финландският фонд KJK, който има инвестиции и в България, придоби най-голямата фабрика за производство на велосипеди в Северна Европа - Baltik Vairas. Това го превръща в един от водещите играчи в сектора на Стария континент с капацитет на продажбите от 700 хил. велосипеда годишно. Цената на сделката не се съобщава, а финализирането й се очаква да приключи през третото тримесечие на тази година и зависи от регулаторни одобрения.

Придобивка с мащаб

Покупката е станала през подразделението KJK Sports на фонда KJK Fund III, което е фокусирано върху придобивания в областта на спортната екипировка. В началото на юли то е придобило 100% от капитала на Baltic Bicycle Trade, която е компания - майка на Baltik Vairas - най-големия производител на класически и електрически велосипеди в Северна Европа. Създадена през 1948 година в Литва, компанията има в портфолиото си 1700 марки велосипеди, а с шестте си поточни линии има производствен капацитет от 500 хил. бройки годишно. Продукцията се продава на пазарите в 14 държави - основно Германия, Холандия, Дания, Швейцария, Австрия, Финландия.

Преди тази инвестиция, през 2016-а година KJK влезе във велосипедния сектор с покупката на 60% от капитала на пловдивският "Лидер 96" срещу 7 млн. евро. Така очакванията са, че с Baltik Vairas и пловдивския "Лидер 96" KJK Soprts ще бъде един от най-големите производители на велосипеди в Европейския съюз с капацитет от 700 хил. велосипеда годишно. Досега той бе позициониран като втория по големина европейски производител на екипировка за водни спортове и петият най-голям в света в производство на ски оборудване. "KJK активно работи за идентифициране на възможностите за синергии между компаниите от портфейла, предоставйки възможност на мениджърите им да постигнат още по-големи успехи", се посочва в прессъобщение по повод сделката.

Познат в България

Финландският инвеститор има и други експозиции към България чрез последните си два фонда, насочени към региона на Балканите - KJK държи миноритарни дялови участия в "Софарма", "ЧЕЗ Разпределение" и "Еврохолд България", а в началото на 2016 г. влезе и в първата си стратегическа инвестиция в страната - заедно с Empower Capital те придобиха по 42.5% в двете най-големи местни фасилити мениджмънт компании, които бяха обединени в ново дружество "Мундус сървисиз".