Петролните компании сезират ЕК заради изискването да публикуват цената на едро

Покупната цена на горивото трябва да започне да се обозначава в касовата бележка от 1 октомври

Според петролния бранш публикуването на покупната цена е в противоречие със защитата на търговската информация
Според петролния бранш публикуването на покупната цена е в противоречие със защитата на търговската информация
Според петролния бранш публикуването на покупната цена е в противоречие със защитата на търговската информация    ©  Анелия Николова
Според петролния бранш публикуването на покупната цена е в противоречие със защитата на търговската информация    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сигнал до европейския комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер са изпратили петролните компании. Повод за него е изискването да започнат да публикуват в издаваните по бензиностанциите касови бележки цената, по която купуват на едро горивото. Това съобщиха от Българската петролна и газова асоциация, като писмото до еврокомисаря е от 7 август.

Изискването веригите бензиностанции да публикуват покупната стойност на горивата беше въведено с промени в Наредба Н-18 и влизат в сила от 1 октомври. Според петролната асоциация обаче изнасянето на подобна информация представлява търговска тайна, която е защитена от европейското законодателство, и съответно изискванията в наредбата биха нарушили Договора за функциониране на Европейския съюз.

Конфликти на пазара

Според представителите на петролния бранш публикуването на покупната цена на едро може да доведе до проблеми между самите играчи и на целия балкански пазар. Всеки например ще може да вижда на каква цена купува конкурентът му от даден дистрибутор на едро. И ако някой ползва отстъпка от даден доставчик, всеки друг ще има основание да поиска същото. От пазара смятат, че това ще доведе до изравняване на покупната си цена на едро, от което ще загуби конкуренцията.

Отделно въпросното изискване би влязло в противоречие с досегашните разпоредби на Комисията за защита на конкуренцията, която преди години забрани на "Лукойл България" да публикува цените си на едро, тъй като на пазара има голям риск от ценово синхронизиране.

Прозрачни или конкуриращи се

Наредба Н-18 вече претърпя няколко редакции, след като през есента на миналата година в нея бяха въведени куп нови изисквания към бизнеса, а впоследствие се оказа, че част от тях трудно могат да се изпълнят на практика в определения срок. Текстовете, засягащи публикуването на покупната цена на горивото на едро, първоначално трябваше да влязат в сила на 1 април, но бяха отложени.

Тези промени бяха резултат от опита на управляващите да тушират общественото напрежение заради високите цени на горивата, които станаха причина за протестите из страната. Идеята беше клиентите да могат да видят брутния марж на веригите. На практика обаче информацията за покупната цена няма да разкрие на крайния клиент каква е печалбата на веригата, тъй като остават неясни транспортните и складовите разходи за горивото, тези за добавки и биокомпонент, за съхраняване на задължителните резерви, вторичните транспортни разходи до бензиностанциите, разходите на самата бензиностанция и т.н. Още по-малко показателни пък ще са покупните цени на дадена верига, закупила горивото от компанията си майка в съседната държава, за което обикновено се ползват преференции.