🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КЗК одобри сделката между Ozone.bg и Pulsar

Компанията за електронна търговия ще придобие 100% от веригата за видеоигри

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) официално одобри сделката между компанията за електронна търговия Ozone.bg и веригата за видеоигри Pulsar. Двете компании поискаха от КЗК да се произнесе за придобиването през юли. От публикуваното решение на КЗК не става ясна точната сума по сделката, но се разбира, че "Озон ентъртейнмънт" ще придобие 100% от "Пулсар".

Документите на регулатора потвърждават също, че целта на сделката ще бъде навлизането на Ozone.bg и на офлайн пазара. Досега компанията отбелязваше впечатляващи ръстове на приходите от продажбата на различни продукти – от конзоли и игри до книги и играчки през интернет. Pulsar пък остана един от малкото специализирани физически канали за продажба на видеоигри и задържа приходите си през последните няколко години.

Припокриването при двете компании е в сферата на продажба на конзоли, игри и гейминг аксесоари. Според решението на КЗК сливането между двете компании няма да доведе до каквото и да било близко до монопол положение. И в четирите разглеждани от регулатора категории - "IT продукти", "Електронни продукти", "Детски продукти" и "Други нехранителни продукти", комбинираният пазарен дял на двете фирми е под 5%, обяви регулаторът.

Кои са участниците в сделката

Ozone.bg е сайт за онлайн търговия, който работи през дружеството "Озон ентъртейнмънт" и има приходи от 15.7 млн. лв. за 2018 г. Печалбата за периода е 218 хил. лв. Ozone.bg е един от най-бързо развиващите се като продажби сайтове за онлайн търговия в България, като за последните две години приходите на дружеството са се утроили. Разширение има и по отношение на портфолиото на търговеца, като първоначално Ozone.bg работи специализирано в сферата на видеоигрите и гейминга, но впоследствие добавя към сайта си всякакъв друг тип техника, както и книги, играчки, аксесоари и други.

Pulsar, работещ през дружеството "Пулсар", е последният останал голям търговец ексклузивно на видеоигри. Приходите на дружеството за 2018 г. са 9.95 млн. лв., а печалбата - 55 хил. лв., като тези числа са сравнително константни през последните няколко години. В момента дружеството е 100% собственост на Саркис Папазян.

След решението на КЗК тече двуседмичен срок за обжалването му. От Ozone.bg отказват коментар пред "Капитал" до изтичането на този период.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • + 3

    Желая успех на Ozone.bg! Изключително коректен търговец, който се старае да дава допълнителна безплатна стойност на клиентите си - както чрез доставките, така и чрез отделни артикули.

    Нередност?
Нов коментар