🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американската Quick Base купи създадената от българи Cloudpipes

Сделката е най-големият досега изход от инвестиция на фонда LAUNCHub Ventures

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от най-големите сделки в българската стартъп екосистема стана факт, след като американската Quick Base придоби създадената от българи и базирана в Лондон и София Cloudpipes. Стойността на транзакцията не беше официално обявена, но според запознати е най-големият exit (излизане от инвестиция чрез продажба) на фонда LAUNCHub Ventures, който е сред основните инвеститори в Cloudpipes. Тя надвишава сделката за продажба на друга компания от портфейла на фонда - BGMenu, която беше купена от холандската Takeaway.com в началото на 2018 г. за 10.5 млн. евро.

Добра комбинация

Cloudpipes e създадена в Лондон през 2013 г. от българина Борис Райчев и италианеца Марко Стараче, по-късно към екипа се присъединява и българинът Спартак Кабакчиев. Компанията разработва решения, които дават възможност на корпоративните й клиенти да използват различни cloud услуги и лесно да ги интегрират помежду им за по-лесно автоматизиране на процеси и обмен на данни между тях. Тя идеално допълва предложенията на Quick Base, която пък предоставя възможност на клиенти без особени умения по кодиране и програмиране лесно да създават бизнес приложения.

Съоснователят на Cloudpipes Борис Райчев е работил дълги години в гиганти като Nokia, Samsung и Blackberry, и идеята за облачното решение му идва точно от специфична нужда в Samsung. Компанията продава чрез SaaS модел на месечен абонамент, а сред досегашните й клиенти са големи и малки фирми главно в САЩ и Западна Европа. Има два офиса - в Лондон, където е голяма част от мениджмънта и се управляват продажбите, и в София, където е екипът разработчици.

Базираният в Кеймбридж, Мазачузетс купувач Quick Base пък е създаден през 1999 г., бил e част и от софтуерната група Intuit, преди да бъде отделен през 2016 г. В началото на годината фондът Vista Equity Partners купи мажоритарен дял в групата за над 1 млрд. долара. Друг фонд - Welsh, Carson, Anderson & Stowe остава миноритарен акционер.

От Cloudpipes заявиха за "Капитал", че няма да има особени промени в организационната структура на фирмата след сделката с Quick Base. "Двете компании се избраха една друга, защото споделят eдна и съща визия как да подобрим начините, по които бизнесът разработва софтуер. Заедно ще улесним как клиентите ни създават интегрирани и автоматизирани бизнес приложения във всяка част от организацията си", обяви съоснователят Борис Райчев пред "Капитал". Според него започва интеграция на технологията на Cloudpipes с платформата на Quick Base, а по-късно през годината се подготвя пускането на нова обща платформа. Екипът на Cloudpipes ще е директно подчинен на главния продуктов и технологичен директор на Quick Base Джей Джеймисън. След сделката се планира и мащабно разширяване на екипа в София.

"Quick Base ще превърне сегашния офис на Cloudpipes в България в R&D център за иновации, като продължи растежа на екипа от разработчици", коментира съоснователят Спартак Кабакчиев. От Cloudpipes заявиха, че не могат да коментират финансовите детайли на сделката.

Бързо разширение

Досега Cloudpipes е набрала финансиране в няколко рунда, като LAUNCHub е един от началните инвеститори и влиза в компанията още през 2015 г. чрез първия си фонд, и впоследствие участва на два пъти в допълнително увеличение на капитала. Сред другите инвеститори са съоснователят на Telerik Светозар Георгиев, друг български фонд - BrightCap Ventures (влязъл през миналата година), както и базираният в Силициевата долина акселератор 500 Startups. Останалите акционери в компанията са съоснователите Борис Райчев, Спартак Кабакчиев и Марко Стараче. Компанията работи през регистрираната в Лондон Cloudpipes Group Ltd., която е едноличен собственик на българското дружество "Клаудпайпс", където е екипът от разработчици.

Напред към третия фонд

Сделката е най-големият exit на LAUNCHub Ventures досега и според партньора във фонда Стефан Ганчев е още едно потвърждение на успешната стратегия да се търсят основатели с богат международен опит, които работят между България и развитите пазари, където са потенциалните клиенти. Според него възръщаемостта е над десет пъти спрямо първоначалната инвестиция на фонда в компанията. Чрез нея общата възвръщаемост на първия фонд на LAUNCHub вече е над 50% само седем години след началото му (вторият тръгна през 2016 г.). "Успехът ни ще увеличи още повече интереса към новия ни трети фонд, за който сме в напреднала фаза на разговори с инвеститори. Очакваме размерът му да е около 50-70 млн. евро", заяви Ганчев пред "Капитал". Според него продажбата на Cloudpipes е още едно доказателство, че в региона на Централна и Източна Европа вече има достатъчно развити млади компании, а екосистемата работи добре.

Все още няма коментари
Нов коментар