🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

LAUNCHub Ventures излезе от инвестицията си в Cleanshelf

Купувач на базираната в Сан Франциско компания е германската LeanIX

Основателите на базираната в Сан Франциско Cleanshelf Фарлан Доуел и Душан Омерчевич
Основателите на базираната в Сан Франциско Cleanshelf Фарлан Доуел и Душан Омерчевич
Основателите на базираната в Сан Франциско Cleanshelf Фарлан Доуел и Душан Омерчевич    ©  Cleanshelf
Основателите на базираната в Сан Франциско Cleanshelf Фарлан Доуел и Душан Омерчевич    ©  Cleanshelf
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фондът LAUNCHub Ventures направи поредния си exit (излизане от инвестиция чрез продажба), след като американската стартираща компания Cleanshelf беше купена от германската софтуерна група LeanIX. Финансови подробности около сделката не бяха съобщени.

Cleanshelf е базирана в Сан Франциско, но има словенски корени. Създадената през 2015 г. от Душан Омерчевич и Фарлан Доуел компания разработва софтуер, който подпомага информационните и финансови директори да проследят доколко ефективно корпорациите им използват внедрените SaaS и облачни решения. Продуктът им е насочен към големи компании с между 200 и 2 хил. служители. Сред настоящите им клиенти има и корпорации с над 20 хил. служители като AT&T, Hilton и др.

LAUNCHub Ventures за първи път инвестира в Cleanshelf през 2018 г., след като компанията участва в програмата на фонда Series A Academy. Там LAUNCHUb прави връзка и със следващия голям инвеститор в стартъпа - британският фонд Dawn Capital и през миналата година той е водещ във финансирането на Cleanshelf в рунд А за общо 8 млн. долара. В него отново се включи LAUNCHub с над 2 млн. долара.

От своя страна купувачът LeanIX e базиран в Бон и предлага платформа за управление на IT архитектура. Компанията също е стартъп, създаден през 2012 г., но вече оценяван на над 1 млрд. долара. Инвеститори в него са и играчи като Goldman Sachs, Insight Partners и DTCP (Deutsche Telekom Capital Partners). След сделката Dawn Capital става акционер в LeanIX. Освен в Бон дружеството има офиси и в Сан Франциско, Бостън и Денвър, както и в Любляна, Мюнхен, Утрехт и Хидерабад с общо над 350 служители.

"От началото на инвестицията си в Cleanshelf виждаме ясно стойността, която предоставя продуктът на компанията на информационни и финансови директори в различни организации. Което бешe забелязано и от LeanIX и инвеститорите им. Това е още едно доказателство за стратегията ни да инвестираме в най-добрите компании в нашия регион и да изграждаме търговски екипи на най-развитите пазари", заяви пред "Капитал" Станислав Сираков, партньор в LAUNCHub Ventures. Според него излизането от инвестицията е значително не само за LAUNCHub Ventures, но и за цялата словенска екосистема. "То допринася и за доброто ни представяне като фонд, което го поставя в топ 25% на фондовете в нововъзникваща Европа", допълва Сираков. Това е поредният exit на фонда, след като през последните години той излезе от компании като Cloudpipes, BGMenu, Connecto и др.

Все още няма коментари
Нов коментар