🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Големите петролни компании се насочват към зелени инвестиции

Вниманието им е привлечено от ново поколение стартъпи с фокус върху производството на чиста енергия

   ©  Sergei Karpukhin
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производството на цимент допринася за близо 7% от произведените от човека емисии на въглероден диоксид. Базираната в Ню Джърси стартираща компания Solidia Technologies се опитва да промени това. Тя създава технология, която намалява потреблението на енергия и вредните емисии по време на производството на цимент. В усилията си да промени една от най-мръсните индустрии Solidia Technologies се обръща за финансова подкрепа към нефтения и газов сектор. Стартъпът си е осигурил финансиране в размер на 20 млн. долара от фонда за рискови инвестиции на британския петролен гигант BP.

"Ние успяхме да решим някой проблеми при производсвото на бетон, но за да се разширим, имаме нужда както от финансови стимул, така и от стратегически насоки – ВР ни помага и с двете", коментира главният изпълнителен директор на Solidia Technologies Том Шулер.

Въпреки че влагат десетки милиарди долари в традиционния си нефтен и газов бизнес, BP и неговите конкуренти Royal Dutch Shell, Total, Chevron и Saudi Aramco все по-често инвестират по-малки суми в стартиращи компании, разработващи технологии за по-чисто производство, пише Financial Times.

Новите инвестиции

Данни на изследователската компания CB Insights показват, че фондовете за рискови инвестиции на големите пет петролни групи ще инвестират над 1 млрд. долара в стартиращи компании през 2019 г. Общата сума на инвестициите е нараснала осем пъти между 2015 и 2018 г., като сделките в стартъпи за по-чисто производство са нараснали от 3 през 2015 г. до 27 до края на юли.

Традиционно задачата на инвестиционните фондове на петролните компании е да търсят инвестиции, които биха подобрили основните им дейности – проучване, производство и рафиниране. Сега обаче те се насочват и инвестират в области като разработката на батерии, интелигентно зареждане на електрически превозни средства и съхранението на въглерод. Енергийните компании виждат тези инвестиции като начин да влагат средства, които обикновено са в размер на няколко милиона долара, в области, които имат потенциала да променят цялата индустрия.

Ръководителят на инвестиционните операции на BP за Северна Америка Мегън Шарп каза, че инвестициите са концентрирани в няколко стратегически области – дигитална трансформация, технологии за чиста енергия и управление на въглеродните емисии. "Искаме да внедрим тези технологии в нашите предприятия, но не поемаме голям риск и не инвестираме всичките си пари в тази посока", коментира тя.

Сред тазгодишните инвестиции на ВР са вложените 30 млн. долара в стартиращата компания Calysta, която превръща природния газ в протеин за животни. Shell Ventures инвестира неразкрита сума в Corvus Energy - компания за съхранение на енергия, а Total се включи в кръг на финансиране на Scoop на стойност 60 млн. долара. Saudi Aramco инвестира в Daphne Technology, която използва нанотехнология, за да разработи продукт, който намалява емисиите от корабите. "Енергийните гиганти вече са много по-наясно с енергийната устойчивост като цяло и всички те оценяват наличните възможности", коментира председателят на Innovator Capital Мунго Парк.

Все още скептични

Въпреки инвестициите на големите петролни компании в начален етап от развитието на стартъпи, разработващи технологии за по-чисто производство, съществува огромен скептицизъм по отношение на готовността им да осигурят финансовия стимул за създаване на следващото поколение технологии за намаляване на световните емисии на парникови газове.

Същевременно се засилва общественият и политическият натиск върху тях. Климатичните активисти и инвеститорите критикуват сектора, че инвестира в разработки за по-чисто производство, без да планира да се откаже от бизнеса с въглеводороди. Едва 8% от подадените през 2018 г. 3043 патенти от двадесетте и пет най-големи петролни компании в света са за по-чисто производство, показват данни от консултантската компания Thunder Said.

Това е показателно, че енергийните гиганти съсредоточават своите вътрешни проучвателни дейности в области, където притежават собствен ноу-хау. Според основателя на Thunder Said Роб Уест това не им пречи да купуват или да инвестират в технологии от следващо поколение, които могат да им отключат достъпа до "многомилиардни индустрии" през следващите години.

"Индустрията се движи много бързо и е дефинирана от иновативни стартиращи компании. Големите компании могат да използват своя опит и баланси, за да осигурят буфери за финансови загуби, като придобиват потенциални печеливши технологии", коментира Уест.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    В целия този дебат има някакви много странни искания:

    Като се откажат тези компании от нефтения си бизнес, да не би да си мислите, че няма да се намести нов играч? Ефектът ще е нулев. Нефтения бизнес е печеливш и няма резон да очакваме, че някой ще се откаже доброволно от него.

    Да, може компаниите да напредвад бавно. Само че какво са виновни те за начина, по който техния продукт се изразходва? Вината е изцяло в потребителите - заводи, кораби, потребители.

    Цялата история е все едно да се винят производителите на банани за контузиите, причинени от обелките им.

    Нередност?
Нов коментар