Total се насочва към пазара на газ и горива на дребно в Индия

Френската компания купува 37% от дистрибуторския бизнес на Adani Group

Нарастващата средна класа в Индия е добра възможност за големите компании като Total, BP и Shell да компенсират очакванията от спада на търсенето на развитите пазари
Нарастващата средна класа в Индия е добра възможност за големите компании като Total, BP и Shell да компенсират очакванията от спада на търсенето на развитите пазари
Нарастващата средна класа в Индия е добра възможност за големите компании като Total, BP и Shell да компенсират очакванията от спада на търсенето на развитите пазари    ©  Reuters
Нарастващата средна класа в Индия е добра възможност за големите компании като Total, BP и Shell да компенсират очакванията от спада на търсенето на развитите пазари    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Френската енергийна компания Total ще купи 37% от дистрибуторския бизнес с горива на индийския индустриален конгломерат Adani Group. Това е част от инвестициите й в страната в размер на 600 млн. долара във време, в което международните групи се конкурират за дял на бързо развиващия се пазар, съобщава Financial Times.

Плановете

Total, която е втората по големина компания за добив на втечнен природен газ, ще доставя суровина на Adani Group, ще се стреми да обслужва 6 млн. домакинства и да продава чрез 1500 бензиностанции, които двете компании планират да изградят заедно.

Френската група обяви плана си за разработване на LNG терминали и създаване на бензиностанции с Adani Gas миналата година. Adani Gas е част от корпоративната империя на индийския магнат Гаутам Адани, която има инвестиции в редица сектори на икономиката – от пристанища до енергийни мощности.

Нарастващата средна класа в Индия е добра възможност за големите компании като Total, BP и Shell да компенсират очакванията от спада на търсенето на развитите пазари. В същото време правителството на Индия иска газът да съставлява по-голяма част от енергийния микс – целта е да достигне 15% през 2030 г. от 6% в момента.

Конкурентите

BP вече създаде съвместна компания с Rekes Industries на предприемача Мукеш Амбани за проучване и добив на газ в морските участъци и също обяви планове за съвместна мрежа от бензиностанции и бизнес с авиационни горива. През август Амбани обяви, че Saudi Aramco ще придобие 20% в петролната рафинерия Reliance срещу 75 млрд. долара, включително поемането на съответната част от дълга.

Главният изпълнителен директор и председател на Total Патрик Пуян, заяви, че Индия е важна част от плановете на френската група да разшири дейността си за втечнен природен газ. Човек, запознат със стратегията на Total, казва, че сделката е "само началото". Партньорите също планират да продават газ в Бангладеш, а Пуян обяви, че Total проучва отделен проект за втечнен природен газ в Пакистан. Той също така води преговори с Adani и други компании, за да изгради бизнес с възобновяема енергия в Индия, с акцент върху слънчевата енергия.

"Планираме да разполагаме с 25 гигавата възобновяеми енергийни източници в целия свят и в частност слънчева енергия, а Индия е очевиден пазар за нас", казва Пуян.

Директорът в консултантската компания Wood Mackenzie Никълъс Браун заяви, че макар ръстът на търсенето на газ в Индия вероятно да е доста по-малък от целта от 15% в енергийния микс до 2030 г., Adani ще осигури на Total възможност за бизнес и в Мозамбик, където групата има проекти, както и на други места. Индия представлява "голяма възможност за растеж", смята Браун.

Все още няма коментари
Нов коментар