🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Телерик Академия" и ScaleFocus започват IT обучение на хора без предишен опит

Инициативата на "Телерик академия" ще бъде насочена към София, а на ScaleFocus – към Бургас

Българската IT индустрия отдавна страда от липсата на достатъчен брой подготвени специалисти
Българската IT индустрия отдавна страда от липсата на достатъчен брой подготвени специалисти
Българската IT индустрия отдавна страда от липсата на достатъчен брой подготвени специалисти    ©  Надежда Чипева
Българската IT индустрия отдавна страда от липсата на достатъчен брой подготвени специалисти    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Образователната организация "Телерик академия" и българската IT компания ScaleFocus обявиха поотделно, но в рамките на един и същи ден, че започват програми за безплатно обучение на хора без предишен опит в IT сферата, които искат да работят в сектора.

Към начинаещите

Програмата на "Телерик академия" ще включва основи на програмирането, като обучаваните ще бъдат "в малки групи и с индивидуален подход на преподаване". Продъжителността на програмата за изцяло начинаещите, които досега нямат познания по отношение на програмиране, ще бъде пет седмици и ще се провежда по време на уикендите. Впоследствие завършилите я ще могат да се включат в другите програми на академията, които са за по-напреднали.

От своя страна ScaleFocus ще обучи безплатно 10 хил. специалисти за IT индустрията в следващите пет години, съобщиха от компанията. ScaleFocus Academy ще приема както хора с теоретични познания, така и такива без никакъв досегашен опит. Според съобщението на компанията ScaleFocus гарантира, че "два месеца след началото на обучението обучаващите се ще започнат работа в реален екип, за реален клиент".

В случая на "Телерик академия" часовете ще бъдат в София, а иницииативата на ScaleFocus започва от Бургас. "След това в зависимост от заинтересоваността и проактивността на общините ще обхване и останалите големи градове. ScaleFocus Academy ще работи с местни училища, университети и организации, за да да разпали интереса към IT още от училищната скамейка и изгради правилния модел за развитие на кадри."

В търсене на решение

Частният сектор в България отдавна се опитва да се справи с най-тежкия проблем на иначе бързоразвиващата се индустрия – липсата на кадри. Образователната система не създава достатъчен брой добре подготвени служители, които да бъдат готови да започнат веднага работа в компаниите, в които има почти постоянно търсене за високоплатени работни места.

Това наложи създаването на редица частни академии за развитие на таланти, сред които и "Телерик академия", "СофтУни", както и масовото приемане на подобен тип програми от страна на компании като SoftServe, ScaleFocus и други. "Сблъскваме се постоянно с несъответствие между търсенето и наличието на мотивирани ИТ специалисти. Поставихме си нелеката задача да променим това", коментира Пламен Цеков, изпълнителен директор на ScaleFocus.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 6

    Нищо неочаквано. Време беше да вземат в свои ръце контрола над кандидатите, защото в СофтУни летвата падна под земята. Не, че ги виня - все пак се финансират от таксите на курсистите. Подобни възможности са много важни за индустрията и имат огромен потенциал. С такова обучение и 1-2 години практически опит си много по-добре поставен на пазара от завършил магистър от ФМИ без трудов опит. За секторът пък възможността е бързо да изградят множество кадри по свой вкус.

    Едно от най-важните неща за развитие на ИТ екосистемите от рода на Силициевата долина е количеството специалисти. Ако продължим да откриваме таланти ще имаме предимство поне пред съседите, ако не и в цяла Югоизточна Европа.

    Нередност?
  • 2
    dobringranchaorv avatar :-|
    Dgrant

    бърз въпрос: Защо снимката ви е от офис на Progress, като говорите за ScaleFocus и Telerik Academy?

    Нередност?
  • 3
    nxh04620780 avatar :-|
    nxh04620780

    Те Скелфокус са си с такъв персонал по принцип ,- без предишен опит. Тези с предишен опит не могат да дадат на вързано куче хляб. Учат се на реални клиенти, страхотна стратегия.

    Нередност?
Нов коментар