🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Codecool планира да отвори IT училище в България до края на годината

Унгарският стартъп, който вече има пет кампуса в Европа, е привлякъл нови 7 млн. евро от инвеститори

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Унгарският стартъп Codecool, който предлага обучение на кадри за IT сектора, планира да отвори кампус в България до края на годината. Това съобщиха от компанията, която приключи трети инвестиционен кръг, привличайки 7 млн. евро. Финансирането е осигурено от Integral Venture Partners и досегашните акционери Lead Ventures и PortfoLion Capital Partners, като с него общата привлечена досега сума от Codecool достига 12.5 млн. евро.

С последната инвестиция създаденият през 2014 г. стартъп, който вече има пет IT училища в три държави, планира да разгърне мрежата си в Централна и Източна Европа и да увеличи броя им поне до десет до 2025 г., както и да развие нови услуги. Освен България останалите нови дестинации, които се обмислят, са Австрия и Сърбия.

Експанзия и нови услуги

Codecool предлага 3- до 12-месечни курсове с различна специализация, като обучението е ориентирано към практиката и се ръководи от ментори. Цялостният 12-месечен курс гарантира и работа на завършилите го, включително вариант таксата за обучение да бъде изплащана впоследствие от заплатата. През миналата година към портфейла са добавени и специализирани онлайн курсове по програмиране. От Integral Venture Partners обясняват интереса си към компанията с това, че тя прилага гъвкав бизнес модел, който поставя еднакъв акцент върху обучението на програмисти и бързото и ефективно задоволяване на нуждите на компаниите от IT специалисти.

В момента Codecool има по два кампуса в Унгария (Будапеща и Мишколц) и Полша (Краков и Варшава), както и един в Румъния (Букурещ), а над 1000 от възпитаниците му работят в сферата на технологиите в цяла Европа. В България на практика ще бъде създадено шестото IT училище. Целта на компанията обаче е в рамките на следващите няколко години да има над 10 кампуса, а курсовете да завършват хиляди хора годишно.

Освен експанзията в региона с новата инвестиция компанията планира да разшири и портфейла си от услуги. "По-нататъшното развитие на нашите корпоративни курсове за повторна квалификация и повишаване на квалификацията също са във фокуса ни. Опитът ни показва, че ръководителите са все по-отворени към идеята за обучение или преквалификация на съществуващите си служители, тъй като често е трудоемко и скъпо да намерят нови експерти с подходящи умения на пазара на труда", коментира главният изпълнителен директор на Codecool Йожеф Бода, цитиран в прессъобщението.

Растящ сектор

Според Жолт Михали, инвестиционен мениджър на PortfoLion Capital Partners, който инвестира в Codecool още в първия рунд и сега отново участва, компанията е ключов играч в сферата на образователните технологии (EdTech). По данни на Dealroom, цитирани в прессъобщението, новите капиталови инвестиции в сектора през 2020 г. са се увеличили с 94% до 13 млрд. долара. А пазарът ще продължи да расте заради рецесията, която принуди много хора да започнат нова кариера или да придобият допълнителни умения, смята Михали.

Развитието на алтернативни програми за обучение, различни от университетските курсове, е провокирано от недостига на работна ръка в IT сектора, който се очаква да продължи в следващите години. От Codecool цитират данни на Евростат, според които всеки 6-и българин работи в областта на информационните и комуникационните технологии, като секторът генерира 7.6% от брутния вътрешен продукт за 2019 г. В същото време на ниво ЕС през миналата година е имало около 825 хил. свободни позиции в IT сферата, като над половината (58%) от предприятията в сектора твърдят, че за тях е предизвикателство да намерят специалисти с правилните умения.

Все още няма коментари
Нов коментар