Google успя да се превърне и във фармацевтична компания

Някои по-малки структури към Alphabet в областта на биотехнологията все повече растат

Google работи по проекти като разработка на безпилотни автомобили, дронове за доставки, технологии за съхранение на възобновяема енергия, изкуствен интелект (ИИ), и роботи
Google работи по проекти като разработка на безпилотни автомобили, дронове за доставки, технологии за съхранение на възобновяема енергия, изкуствен интелект (ИИ), и роботи
Google работи по проекти като разработка на безпилотни автомобили, дронове за доставки, технологии за съхранение на възобновяема енергия, изкуствен интелект (ИИ), и роботи    ©  Reuters
Google работи по проекти като разработка на безпилотни автомобили, дронове за доставки, технологии за съхранение на възобновяема енергия, изкуствен интелект (ИИ), и роботи    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След множество реорганизации Google отдавна не е просто търсачка. Компанията е по-известна от собственика си и това е причина другите фирми под шапката на Alphabet да остават на заден план. Но да не забравяме, че портфолиото на американския конгломерат включва разнообразна колекция от корпорации в сферата на биомедицината и науката, инвестиционни компании, приложения за "умен" дом, технологии за дронове и градска инфраструктура.

"Интернет гигант като Google разполага с огромен размер данни за живота на всеки и сега иска да получи и информация за здравето му", коментира репортерът Марк Тери.

Многото лица на Alphabet/Google

Google винаги е на преден план. Интересно е, че докато приходите ѝ са продължили да нарастват през 2017 г., достигайки сумата 110.9 млрд. долара, другите ѝ предприятия също се развиват, като са отчели 1.2 млрд. долара, разказва Health Impact News. С оперативна загуба от 3.4 млрд. долара не може да се каже, че "страничните линии" на Google са на печалба, но определено генерират растеж в сравнение с 2016 г., когато загубите са били на стойност 4.6 млрд. долара.

Тези "други" са групата за разследвания X Lab, G и CapitalG (инвестиционните фондове), Sidewalk Labs (която се фокусира върху градски иновации), устройствата за умен дом Nest, Chronicle (в областта на киберсигурността), автономните превозни средства Waymo, компанията за иновации в интернет доставките Access, технологичните Jigsaw и Deep Mind, Verily (за здраве и управление на заболяванията) и Calico (разработка на биотехнологии и начини за удължаване на живота).

Някои от тези проекти включват разработката на безпилотни автомобили, дронове за доставки, технологии за съхранение на възобновяема енергия, изкуствен интелект (ИИ) и роботи. Идеята на X Lab например е да оперира като инкубационна лаборатория за авангардни идеи, които, след като бъдат разработени, могат да бъдат преустановени или изцяло "завършени", за да се превърнат в независими организации.

Фармацевтичните връзки на Verily

Една от тези идеи на Alphabet се нарича Verily и вече има независим статус. Първоначално започнала като серия от проекти, разследващи употребата на технологиите (като машинното обучение) за създаването на аксесоари, сега Verily си партнира с няколко фармацевтични компании като Alcon (дъщерна компания на Novartis) за създаването на смарт лещи и роботи хирурзи и с Johnson & Johnson за технология за бързо предотвратяване на хронични заболявания.

Verily също така работи и с най-големия производител на ваксини в света GlaxoSmithKline за разработката на биоелектронно лекарство. Това ѝ позволява да има собствена фармацевтична компания, която работи по "разследване, създаване и комерсиализиране на биоелектронно лекарство, което "лекува заболявания чрез миниатюрни импланти".

Друг от проектите на компанията е разработката на "стерилна техника за насекоми" за манипулиране на популации от комари чрез създаването на стерилни мъжки комари, които да намалят популацията на насекоми, пренасящи болести като денга, зика, чикунгуня и жълта треска.

В същото време Verily е навлязла на територията на клиничните изследвания със собствен проект, който има за цел да свързва потенциалните участници в изследванията с клинични групи, които ги провеждат. Той се нарича Baseline и потенциалната му пазарна оценка може да достигне 69 млрд. долара до 2026 г.

Партньорството с биотехнологичната компания е привлекателен вариант за фармацевтичните фирми като Novartis, Sanofi, Otsuka и Pfizer заради фокуса ѝ върху модернизирането и повишаването на ефективността от събирането на данни и по-бързото пускане на лекарства и ваксини на пазара.

Още един пробив в медицината: Calico Labs

Alphabet разполага с още една изследователска компания - Calico. Тя е основана през 2013 г. и се управлява от Артър Левинсън, който е бивш главен изпълнителен директор на Genentech - друга фармацевтична компания, която разработва ваксини. Мисията на Calico пък е "да използва модерни технологии, за да увеличи нашето разбиране за биологията".

"След като се наблюдава застаряване на световното население, има нужда да се проучат по-детайлно молекулярните основи на стареенето на хората и да се създадат нови терапии и медикаменти за свързаните с възрастта заболявания. Нямам търпение да започна да работя с екипа на външните ни сътрудници", казва д-р Ариф Кхако, който оглавява отдела за разработка на медикаменти в Calico.

От известно време се знае, че алгоритмите на Google са коригирани, за да затруднят намирането на информация, включително такава за ваксините, която не е в съответствие с политиката и посланията, отправени от правителството и фармацевтичната индустрия в САЩ. Това се получава, дори когато в търсачката бъде написан съвсем конкретен въпрос. И явно има връзка с проникването на Alphabet в индустрията.