🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Volkswagen отлага решението за завода в Турция

Причината е турската офанзива в Сирия и атаката над кюрдите, пише Handelsblatt

Във финалната шортлиста за завода беше и България, но Турция успя да надделее
Във финалната шортлиста за завода беше и България, но Турция успя да надделее
Във финалната шортлиста за завода беше и България, но Турция успя да надделее    ©  Reuters
Във финалната шортлиста за завода беше и България, но Турция успя да надделее    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проектът не е застрашен, а на изчакване, пише Handelsblatt.

Автомобилният гигант Volkswagen отлага решението за построяването на завод в Турция заради военната операция на Анкара в Сирия, насочена срещу кюрдските сили. Това съобщи късно вчера авторитетното германско бизнес издание Handelsblatt, позовавайки се на свои източници от концерна. Новината беше потвърдена тази сутрин от говорител на Volkswagen.

На изчакване

"Внимателно следим настоящата ситуация и гледаме с притеснение текущите развития", коментират от концерна. През лятото стана стана ясно, че Volkswagen е избрал Турция за завода си за 1 млрд. евро. Във финалната шортлиста на концерна беше и България, но Анкара успя да предложи по-добри условия от София. Двете страни се споразумяха новият завод да бъде изграден в Маниса, в близост до Измир, а по план строежът му трябва да започне до края на 2020 г.

Концернът беше във фаза на финални преговори с турското правителство, но офанзивата в Сирия, която беше силно разкритикувана от международната общност, е станала причина управителният съвет на Volkswagen да отложи подписването на договора, съобщава Handelsblatt.

Според изданието окончателно "да" в тази обстановка може да навреди сериозно на репутацията на концерна. Въпреки това източниците на Handelsblatt са на мнение, че "от икономическа гледна точка" ръководството на Volkswagen все още предпочита Турция.

Друго германско издание - Frankfurter Allgemeine Zeitung, написа, че войната в Сирия "застрашава" изграждането на завода. Изданието обяснява, че Volkswagen ще следи военната обстановка, но ако в хода на операцията има убити цивилни, процесът може да се забави с няколко месеца.

Турската офанзива в Сирия

Нахлуването на турски военни сили в Сирия започна на 9 октомври. Целта на операция "Извор на мира" е да изтласка кюрдските сили далеч от турската граница и да създаде "безопасна зона", в която да бъдат преселени част от сирийските бежанци, пребиваващи в Турция. Това стана възможно, след като американският президент Доналд Тръмп разреши американските войски да се изтеглят от Североизточна Сирия и на практика даде "зелена светлина" на Анкара да предприеме действия. Съвместно с арабско-кюрдската коалиция Сирийски демократични сили (SDF) американските военни успяха да отвоюват от "Ислямска държава" и да поставят под контрол значителна част от територията на изток от река Ефрат. Според Турция обаче кюрдските въоръжени милиции YPG - доминираща сила в SDF, са разклонение на считаната от Анкара за терористична организация Кюрдска работническа партия (PKK).

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    А ние защо спим? Да им даваме парите и да идват тук! За самолети дадохме 2 милиарда, а за завод на Фолксваген не можем да извадим 300 млн. И какво като има европейски правила? Турците не ги спазват. Дипломатически съм сигурен, че ще ни се размине.

    Нередност?
  • 2
    zxp53317185 avatar :-|
    zxp53317185
    • + 2

    До коментар [#1] от "Георги Георгиев":

    София предлага общо 800 милиона евро, за да избере VW България, вместо Турция.
    https://www.investor.bg/novini/444/a/bylgariia-udvoiava-subsidiite-za-vw-za-da-specheli-zavoda--291294/

    Нередност?
Нов коментар