DPM увеличи производството на злато с новия проект край Крумовград

Продажбите са по-слаби през третото тримесечие, но до края на годината се очаква значителен ръст

Заводът край Крумовград работи на пълни обороти от средата на септември
Заводът край Крумовград работи на пълни обороти от средата на септември
Заводът край Крумовград работи на пълни обороти от средата на септември    ©  Цветелина Белутова
Заводът край Крумовград работи на пълни обороти от средата на септември    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Канадската Dundee Precious Metals (DPM), която оперира златната мина край Челопеч, отчете рекордно производство на злато за деветте месеца, след като започна работа и новият й проект край Крумовград "Ада тепе". Общо за периода са произведени 65.6 хил. тр.у. злато под формата на концентрат, като над една трета от количеството е от "Ада тепе". Самите продажби са по-малки, тъй като през третото тримесечие новата мина само е доставяла пробни партиди на различни металургични предприятия и е финализирала договорите за продажби, става ясно от отчета на DPM. До края на годината обаче стартът на втория проект ще се види и във финансовите резултати на дружеството.

"Макар че "Ада тепе" достигна работа на пълен капацитет едва в средата на септември, проектът значително допринесе за рекордното производство на злато. Важно е да се отчете, че продажбите през третото тримесечие бяха засегнати от увеличените запаси на концентрат както в Челопеч заради графика на доставки, така и на Ада тепе заради приключването на пробните доставки и договорите за продажба. Очакваме силно четвърто тримесечие със значително по-високи продажби и намаляване на запасите", посочва президентът и главен изпълнителен директор на DPM Рик Хаус в официалното съобщение. По думите му с добавянето на втори добивен проект в портфейла си канадската компания се превръща в среден производител и очаква значително увеличение на производството на злато и паричните потоци занапред.

Мината край Челопеч

"Дънди прешъс металс Челопеч" е произвела по-малко медно-златен концентрат за деветмесечието, което се дължи както на по-малките количества преработена руда, така и на по-ниското съдържание на метал в нея. По-слабо е производството и на пиритен концентрат, който съдържа злато, но това е според планираното за периода, се посочва в отчета на DPM. В резултат на това компания е произвела и по-малко метали под формата на концентрат - спад от 16% за златото, 3% за медта и 26% за среброто. Продадените количества също спадат, което се дължи на графика на доставките, както и на по-малките съдържания на метали. Приходите за деветте месеца се понижават с 20%, спада и нетната печалба (виж таблицата).

"Ада тепе"

Обогатителната фабрика на Ада тепе получи последното разрешение за работа през август, а максимална мощност на преработка беше постигната в средата на септември, след като компанията приключи изграждането на допълнителни клетки в интегрираното депо за минни отпадъци. Откакто работи новият комплекс край Крумовград, са произведени 30.7 хил. тру. злато под формата на концентрат. Добрият резултат се дължи на това, че през третото тримесечие са преработвани натрупани руди с по-високо съдържание, докато в периода на пуска са преработвани руди с по-ниско съдържание на злато, се посочва в отчета. Платимото злато за периода обаче е доста по-малко от произведеното - общо 10.5 хил. тру., тъй като са продавани пробни количества. Преди време от "Дънди прешъс металс Челопеч" уточниха, че тестови концентрати се доставят на шест металургични завода в България и чужбина. Засега компанията не е обявила къде ще продава продукцията си за преработка до метал. Останалите произведени, но непродадени количества концентрат обаче ще намерят реализация през последното тримесечие. Това е и причината компанията да очаква високи продажби до края на годината.