🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия глоби BMW, Daimler и Volkswagen заради картел за стомана

Автомобилните производители ще трябва да платят общо 100 млн. евро за нарушаване на конкуренцията

Reuters    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германските автомобилни производители BMW, Daimler и Volkswagen ще бъдат глобени с общо 100 млн. евро заради картел при купуването на стомана, съобщава Федералната служба на картелите (Bundeskartellamt). По думите на президента на институцията Андреас Мунд от 2004 до 2013 г. представители от трите компании са организирали регулярни срещи два пъти в годината, на които са обменяли информация с производители на стомана, ковашки компании и големи доставчици на системи и са обменяли информация за еднакви доплащания за закупуване на дълги стоманени продукти (като валцована стомана на лента, стоманена тел, стоманено въже и други).

Елиминиране на ценовата конкуренция

В производствения си процес автомобилните компании използват множество части, които се изработени от дълги стоманени продукти (като например предавателни лостове, зъбни колела, кормилни прътове). Металургичните производители включват към цените си и допълнителни такси за вторични суровини и сплави.

Представители на BMW, Daimler и Volkswagen са премахнали ценовата конкуренция при тези продукти, като са договаряли еднакви допълнителни такси с доставчиците. Цените на тези продукти представляват по-малко от 1% от крайната стойност на един автомобил, твърдят от федералната служба. Картелът е действал поне до 2016 г.

Автомобилните производители са приели глобите, а съдействието от тяхна страна е взето предвид при определянето им. BMW ще плати за нарушенията 28 млн. евро, а Daimler – 23.5 млн., съобщава Reuters. Представителите на Volkswagen са отказали да коментират размера на наложената им санкция, но приемат приключването на картела. Решението относно санкциите все още не е окончателно и подлежи на обжалване.

Все още няма коментари
Нов коментар