🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

France Air Management купува "Ес Ай Джи еър хендлинг"

Смяната на собствеността на фирмата за отопление и вентилация е част от международна сделка за 222.7 млн. евро

Като част от групата българското дружество продава стоки за отопление, вентилация и климатизация под няколко различни марки
Като част от групата българското дружество продава стоки за отопление, вентилация и климатизация под няколко различни марки
Като част от групата българското дружество продава стоки за отопление, вентилация и климатизация под няколко различни марки    ©  SIG Air Handling
Като част от групата българското дружество продава стоки за отопление, вентилация и климатизация под няколко различни марки    ©  SIG Air Handling
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Френската компания France Air Management планира да придобие софийската "Ес Ай Джи еър хендлинг България". Това ще стане като част от международна сделка за поделението за отопление, вентилация и климатизация на британската група за строителни продукти SIG, която е краен собственик на българското дружество. Това става ясно от уведомление до Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да одобри концентрацията.

Продажбата беше договорена преди два месеца, като цялата сделка е на стойност 222.7 млн. евро. Очакванията са тя да приключи през първото тримесечие на 2020 г., се посочва в официалното съобщение на SIG.

Българският участник

Основната дейност на "Ес Ай Джи еър хендлинг" е свързана с продажба на стоки за отопление, вентилация и климатизация (ОВК) под няколко различни марки. Компанията е създадена през 2000 г. под името "Еър трейд сентър България" от базираната в Нидерландия Air Trade Center (старото име на SIG Air Handling), която държи 60% от дяловете, и физическото лице Николай Йорданов с 40%. Името й е променено през 2016 г. като част от унифицирането на фирмените названия на всички компании в групата SIG. През април 2018 г. Йорданов продава участието си на SIG Air Handling, която вече е едноличен собственик. Цената на сделката не е известна, тъй като е включена в допълнително споразумение към договора за прехвърляне.

Самата "Ес Ай Джи еър хендлинг" има немалък бизнес, като за 2018 г. оборотът и е 50.7 млн. лв. и се увеличава с над 10%, а печалбата й нараства до 9.6 млн. лв. Малко по-високи приходи са прогнозирани за тази година.

Старият и новият собственик

Групата SIG започва вентилационния си бизнес през 2000 г., но първата по-сериозна стъпка в тази област прави през 2008 г. с придобиването на Air Trade Center, която по-късно е преименувана на SIG Air Handling. По данни на групата през последните години този сегмент се развива значително, като за 2018 г. оборотът на дивизията достига 350 млн. евро, а тази се очакват продажби за 370 млн. евро. Компанията работи в 10 европейски държави и има 1250 служители.

Бъдещият собственик France Air Group е създаден като семейна фирма през 1960 г. и се занимава с проектиране и търговия с продукти за нагряване, охлаждане и пречистване на въздуха в помещения. Оборотът на компанията е около 140 млн. евро, като четвърт от него е от износ на продукти и системи в повече от 35 държави. В групата работят 530 души.