🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КЗК откри картел в санирането и наложи глоби

Антимонополният орган глобява 24 фирми с 400 хил. лв. за споразумения в търгове за обследване

Фирмите за обследване на сгради са се договаряли за разпределението на обектите
Фирмите за обследване на сгради са се договаряли за разпределението на обектите
Фирмите за обследване на сгради са се договаряли за разпределението на обектите    ©  Цветелина Белутова
Фирмите за обследване на сгради са се договаряли за разпределението на обектите    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Три години и половина - толкова отне на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да открие картел в две обществени поръчки за саниране на блокове в общините Търговище и Гоце Делчев. През юни тази година ведомството се похвали, че почти е доказало картела, но не съвсем. Днес антимонополният орган публикува свое решение, с което окончателно глобява фирмите участници (виж карето).

Общият размер на санкциите е малко над 398 хил. лв. за общо 24 дружества. Двете обществени поръчки, по които е извършено нарушение, обаче не са самите строително-монтажни работи, а са за обследване на сгради. Санкциите са около или под 10% от оборота на дружествата за последната финансова година. Иначе стойността на Националната програма за енергийна ефективност на жилища бе над 2 млрд. лв.

"В рамките на проучването КЗК установи, че участниците по всяка една от двете обществени поръчки са се споразумели относно разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и относно цените, които да предложат на възложителите", съобщават от антимонополния орган.

По закон решението на ведомството може да се обжалва пред съда в 14-дневен срок.

История с имейли

През юли КЗК публикува "съобщение за предявяване на твърдения за извършени нарушения". Това беше само междинно становище и през август предстояха изслушвания на фирмите. Сега обаче става ясно, че комисията е установила картел, но не знае кой е инициаторът.

Историята започва в началото на 2016 г., когато служител на община Търговище получава имейл. Той е от [email protected], което вероятно ще разберете по-добре на кирилица - "прецакан". Подателят на мейла говори за предварителните договорки между фирми за това как да си разпределят позиции в търг на общината, свързан с програмата за саниране.

От решението на КЗК става ясно, че още на 9 ноември 2015 г. представител на една от фирмите - "Тобо инвест", изпраща следния имейл на друг от "ВМЛ консулт" относно поръчка на община Търговище. В него пише: "Изпращам ти таблицата с фирмите, цените и обектите от Рамково споразумение – Търговище. Както и примерно разпределение на обектите, за получаване на приблизително еднакви стойности за всички 10 фирми. /Не се ангажирай с тази таблица, ако имаш по-добра идея или вече си ги разпределила по друг начин/. Както говорихме по телефона, предвид опита който имате с рамковите споразумения и договарянето, нека кореспонденцията с фирмите да мине през "Архкон проект" ООД."

След извършени проверки на място в офисите на три от участниците в обществената поръчка, сред които и "ВМЛ консулт", комисията открива доказателства за подобни манипулации и по отношение на обществени поръчки на общини Гоце Делчев и Пловдив, всичките по Националната програма за енергийна ефективност. Анализът на събраните по преписката доказателства обаче е довел до извода, че в случая не става дума за едно общо нарушение, а за отделни картели, тъй като предпоставките за наличие на общ картел не са налице, пишат в решението си от органа. За търга в Пловдив все още няма взето решение.

"За първи път в антитръстовата практика на КЗК предприятия, участници в картели, се възползваха от Програмата за освобождаване от санкция/намаляване на санкции в случай на участие на предприятие в таен картел, като подадоха искания и представиха доказателства, които подпомогнаха доказването на нарушенията. В резултат от сътрудничеството им в производството комисията предостави пълно освобождаване от санкция на едно дружество и намаляване на санкциите на две други дружества", съобщават от КЗК. Например става ясно, че "Мултиплекс инженеринг" е изцяло освободена от санкция след предоставяне на информация, а "Консултантска инженерна група" е съдействала в производството и санкцията им е намалена с 10%.

Съмнителен успех

От една страна, разкриването на договорки в санирането може да се приеме като добра новина, че КЗК си върши работата. От друга обаче, се виждат и недостатъците.

Първо, става въпрос за обществените поръчки за обследвания на сгради, които са незначителна част от програмата за саниране - обследването на кв.м струва около 5 лв., като поръчките се печелят масово за около два-три лева, уточняват няколко запознати източника пред "Капитал", а самото саниране е около 120 лв. на кв.м.

Второ, тук става дума за картел поднесен на тепсия - с кореспонденция (вероятно от засегната фирма), сигнал от кмет и т.н. Комисията например не успя да докаже картел при петролните компании, въпреки че бяха открити писмени доказателства в мейли на служители.

С Решение №1312/05.12.2019 г. комисията установи извършено нарушение на чл. 15, ал. 1 от ЗЗК и наложи имуществени санкции на "Мултиплекс инженеринг", "ВМЛ – консулт", "Димитров и син", "Адапт", "Архкон проект", "Евиданс инженеринг", "Тобо инвест", "Фрибул", "Корект", "Инфрам", "Интконс", "Ен екип" и "Протико Ил".

С Решение №1313/05.12.2019 г. комисията установи извършено нарушение на чл. 15, ал. 1 от ЗЗК и наложи имуществени санкции на "ВМЛ – консулт", "Архкон проект", "Евиданс инженеринг", "Протико Ил", "Консултантска инженерна група", "Кимтекс – ЛС", "Експрес консулт", "Соларват", "БОАЛ", "Пешев", "Джи Ер Ен пауър България", "Пловдивинвест" АД, "Стройконтрол", "Си Енд Би енерджиконсулт" и "Енерджи Про Дм".
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 6

    С една дума - пълен та*ак!! Дали да не я закрием вече тая комисия? Файда - нулева, но заплати - до небесата! Аман от манкьори и имитатори вече в тая държава!!

    Нередност?
  • 2
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 4

    Поне 11 млн лв за 19 договора за саниране на сгради в разл. общини е получило и „Строителство и саниране инженеринг консулт“ ЕООД на близка до Веселин Маринов млада дама и с протекцията на Цветанов. Да очакваме ли проверки на дружеството - не от КЗК, а от други известни комисии?

    Нередност?
Нов коментар