"Соларпро Холдинг" изгради соларна система за собствено ползване в МЕТРО Благоевград

Проектът съчетава водещи технологии и иновативен бизнес модел

"Соларпро Холдинг" изгради соларна система за собствено ползване в МЕТРО Благоевград
"Соларпро Холдинг" изгради соларна система за собствено ползване в МЕТРО Благоевград
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Соларпро Холдинг" и "МЕТРО България" поставиха началото на енергийно независими магазини с официалното откриване на последно поколение покривна фотоволтаична система на търговския обект в Благоевград. Подобни системи ще бъдат инсталирани на поне още два хипермаркета на веригата в страната - в Плевен и Велико Търново.

Инсталацията в Благоевград

Фотоволтаичната инсталация за собствено ползване с индустриален мащаб е проектирана така, че да използва оптимално наличната покривна площ. Това е комплексна технологична иновация, специално за покривни конструкции, при които допълнителното натоварване на покривната повърхност е изключително ограничено.

Системата в Благоевград е с инсталирана мощност от 423 kWp, което й позволява да покрие значителен процент от енергийните нужди на обекта. През светлата част на денонощието, когато е пиковото потребление на електроенергия, а цената й на свободния пазар е най-висока, системата осигурява до над 80 на сто от нуждите на обекта.

"Инсталацията позволява максимално заместване на електроенергията от мрежата с чиста енергия", обобщава Красен Матеев - изпълнителен директор на "Соларпро Холдинг" - компанията, която освен инвеститор, е проектирала, доставила и изградила фотоволтаичната инсталация.

Според г-н Матеев, освен използването на последно поколение компоненти и водещи технологии, много съществена част от проекта е иновативния му бизнес модел. Инвестицията е реализирана на базата на първия в България частен дългосрочен договор за изкупуване на електрическата енергия.

"Забелязваме нарастващ интерес от индустриалните потребители на електроенергия от подобен бизнес модел, който разпределя справедливо между двете страни икономическите ползи от проекта във времето. Този тип договори (Private PPA's) са двигателя на енергийната трансформация към нисковъглеродна енергетика в Европа в момента.", казва Красен Матеев.

Техническите предимства на проекта

Това е един от първите проекти с индустриален мащаб в България, базирани на концепцията за собствено производство и потребление на чиста електроенергия.

Времето за изграждане на фотоволтаична система с подобен размер е около 2-3 седмици в зависимост от климатичните условия при средна заетост на 10 човека. Специфичната част е покривната настилка (мембраната), която позволява изключително малко натоварване. Технологичният процес на строителство е съобразен изцяло и адаптиран така, че да бъде защитена хидроизолацията на покрива и в същото време да бъдат спазени всички норми на техническа безопасност - и за персонала изграждащ проекта, и за техническото оборудване, което се използва.

Фотоволтаичната инсталация осигурява почти пълна енергийна независимост на обекта от мрежата и гарантира дългосрочно намаление на разходите за електроенергия.

Освен с генерираща мощност, инсталацията разполага и със система за енергиен мениджмънт, която позволява отдалечен мониторинг и контрол в реално време на потреблението и производството на електроенергия и прави възможно да се ползва оптимално допълнително количество енергия от мрежата.

Паралелно с това, системата дава възможност за управление на мощностния баланс в сградата, интеграцията на зарядни станции за електромобили и последващо потенциално инсталиране на система за съхранение на енергия.

Крайният резултат от инвестицията е значително намаляване на разхода за електроенергия, съчетано с по-нисък въглероден отпечатък на търговския обект, чрез спестяване на CO2 емисии.

"Зелена енергия" в магазините наMETRO

Енергийната ефективност и ниският въглероден отпечатък са в центъра на бизнес политиката на търговската верига METRO. Новата фотоволтаична система е поредната стъпка в посока "зелена енергия", предприета от компанията.

На територията на магазина на METRO в Благоевград са инсталирани и две зарядни станции за електромобили, които позволяват колите да бъдат зареждани изцяло с енергия, произведена от фотоволтаичната система.

METRO, в партньорство с най-голямата мрежа от зарядни станции в България и региона Eldrive, усилено продължава да изгражда зарядни станции за електромобили на паркингите на търговските си обекти. Веригата вече има инсталирани 18 зарядни точки на територията на страната. Предстои да започне изграждането им и в търговските обекти на METRO в Румъния.

"Соларпро Холдинг" АД e една от водещите компании в сектора на възобновяемата енергия в Източна Европа. Компанията, която има 12 години опит на пазара, предлага широка гама от интелигентни енергийни системи и решения в повече от 6 държави. С повече от 700 MW инсталирана мощност, 150 фотоволтаични централи в експлоатация и над 300 служители "Соларпро Холдинг" предлага ефективни решения в проектирането, изграждането, експлоатацията и поддръжката на мрежови, автономни и хибридни фотоволтаични централи.

Технически характеристики на инсталацията:

- Инсталирана мощност - 423 kWp (киловат пика)

- Брой панели - 1364

- Брой на инверторите - 3 x 110 kW(ac) + 1 x 50 kW(ac)

- Конструкция - алуминиева с изложение "изток-запад" на фотоволтаичните панели