"Соларпро" и "ГрийнЙелоу" ще изградят 4 MW слънчева централа в "Солвей-Соди"

Соларният парк ще произвежда 5300 MWh ток на година, които ще се ползват изцяло за собствени нужди на завода

Българската "Соларпро" и френската инвестиционна компания, специализирана във фотоволтаиката "ГрийнЙелоу" обявиха стратегическото си партньорство за съвместни мащабни соларни инсталации за собствено потребление в Източна Европа. Новината идва малко повече от месец след като стана ясно, че "Соларпро", в която акционер е и издателят на "Капитал" Иво Прокопиев, подписа договор за изграждането на нова фотоволтаична централа без държавни субсидии върху неизползваема въглищна мина в Осломей, Македония.

Освен със "Соларпро" македонският държавен производител на електроенергия ESM подписа договор и с турската Fortis Enerji. Двете дружества ще изградят общо 100 мегавата соларни мощности (две централи по 50 мВт) до края на годината, като инвестират общо 70 млн. евро.

Какво предвижда новият проект

Първият съвместен проект на "Соларпро" и френската "ГрийнЙелоу" ще бъде 4 MW фотоволтаична електрическа централа за нуждите на българското поделение на глобалния концерн в сферата на материалите, решенията и химическите продукти "Солвей" - "Солвей-Соди" край Девня. Очаква се централата да произвежда 5300 MWh зелена енергия на година. Самата инсталация ще бъде разположена върху собствен терен на територията на "Провадсол", дъщерно дружество на "Солвей-Соди".

Централата ще работи на базата на дългосрочен договор за наем на оборудване (Solar as a service - SaaS), като "ГрийнЙелоу" ще е водещ инвеститор, а "Соларпро" ще проектира, изгради и оперира проекта. Какъв ще бъде размерът на инвестицията не се съобщава, но по експертни оценки подобна централа струва около 2 млн. евро. Проектът е важен защото още веднъж показва стремежа на бизнеса към енергийна независимост.

Интересът към собствените инсталации от страна на фирмите се засили още преди година и вече по-голяма част от тях предпочитат да инвестират в собствени ВЕИ централи (върху покриви на цехове, складове или др.). Причината е, че е много по-изгодно, ако сам произвеждаш ток за нуждите си, отколкото да го купуваш от борсата.

От една страна, електроенергията поскъпна драматично в последните няколко месеца, а очакванията са този тренд да се запази. От друга страна пък, соларните панели поевтиняха, а част от таксите (за пренос, разпределение и т.н.) отпаднаха и направиха процеса много по-облекчен, макар да не е лишен от излишна бюрокрация.

Плюсовете на едно партньорство

Според главния изпълнителен директор на групата "Соларпро" Константин Ненов фотоволтаичните инсталации за собствено ползване и дългосрочните договори за наем на оборудване са най-атрактивната част от енергийната трансформация.

"Вече имаме успешно осъществени проекти от този тип с други търговски и индустриални групи от региона. Радостни сме, че заедно с нашите партньори от "ГрийнЙелоу", сме в състояние да осигурим всички необходими човешки, технически и финансови ресурси, за да реализираме още поне 100 MW подобни инсталации в източна Европа", каза още той.

По думите му след скока на цените на енергийните борси има огромен интерес към SaaS услугите, както и към дългосрочните договори за доставка на евтина зелена енергия от наши индустриални партньори в България, Полша и Унгария. Достъпът до дългосрочния капитал на "Грийн Йелоу" ще ни позволи това търсене да бъде задоволено в най-кратки срокове", каза още той.

"С това стратегическо партньорство със "Соларпро", "ГрийнЙелоу" продължава международната си експанзия в унисон с амбициозните ни планове за растеж. Благодарение на него целите ни са да развием и изпълним 100 MW инсталирана мощност до 2025 г.", каза Отман Хаджи, главен изпълнителен директор на "ГрийнЙелоу".

Кои са "Соларпро"

"Соларпро" е една от водещите платформи на зелена енергия в Източна Европа и предлага пълен набор от услуги в сектора на възобновяемите енергийни източници - инвестиции в генериращи активи, развитие на проекти и строителство, управление и поддръжка, балансиране и търговия с електроенергия, решения за съхранение на енергия и други. Към момента проекти за още над 1 GW са в процес на изграждане. Във фирмата работят над 1000 висококвалифицирани служители с дългогодишен опит и експертиза.

Какво правят "ГрийнЙелоу"

За 14 години "ГрийнЙелоу" се доказа като основен участник в енергийната трансформация във Франция и чужбина, както и като доверен партньор за компании и публични общности в тази сфера. Дружеството има над 2600 подписани договора за енергийна ефективност, представляващи годишен обем от 855 GWh, от които 511 GWh са частично или напълно собствени, и управлява повече от 2.9 TWh електроенергия за своите клиенти. Компанията оперира в 16 държави на 4 континента и има над 500 служители.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-|
    crusible

    Това е посоката...

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Какъвто и да е Прокопиев, опитът на ГЕРБ да го тикнат в ъгъла и да му отнемат всичко определено се провали.

    И медията му оцеля, и бизнесът му се развива. При това в частния сектор. Дали някой от статуквениците могат да кажат същото? Ако фотоволтаиците бяха толкова лоши, колкото ги искарват троловете, компаниите нямаше да се надпреварват да си правят такива инсталации.

    Нередност?
Нов коментар