🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

BP ще създаде пет еднорога в енергийния сектор до 2025 г.

Компанията инвестира в стартъпи през дъщерно дружество, което създаде през миналата година

Енергийният сектор трябва да се промени, за да оцелее
Енергийният сектор трябва да се промени, за да оцелее
Енергийният сектор трябва да се промени, за да оцелее    ©  Reuters
Енергийният сектор трябва да се промени, за да оцелее    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Енергийният гигант BP планира да създаде няколко компании еднорози в енергийния сектор, за да посрещне предизвикателствата в сектора. През миналата година той създаде дъщерното дружество Launchpad, с което инвестира в стартъпи в енергетиката.

Според Стивън Кук, управляващ партньор на Launchpad и главен търговски директор в технологичния отдел на BP, целта е да бъдат създадени пет компании с пазарна оценка над 1 млрд. долара (еднорози) до 2025 г. Стратегическото звено ще инвестира в технологии и решения за повече енергия чрез по-малко емисии. Сред кандидатите за инвестиции са Lytt, компания за анализ на подпочвените слоеве, и Stryde - за сеизмични анализи. Технологиите и на двете компании са насочени към по-продуктивен добив от подземните находища, пише Financial Times.

Повече енергия, по-малко емисии

Инвестициите в Launchpad от 100 млн. долара към момента все още са трохи в сравнение с разходите от над 15 млрд. долара годишно за компания от ранга на BP, но те ще се увеличат, имайки предвид тренда, който се очерта през последното десетилетие. За разлика от технологичните компании, на които се обръщаше повече внимание, енергийният сектор пострада. Енергийните компании, които в началото на 2010 г. съставляваха 15% от индекса на S&P 500, днес са по-малко от 5% (без Chevron и Exxon са под 2%).

Понижаващите се цени на първо природния газ, а след това и на нефта бяха основните движещи сили в глобалната икономика през последните десет години. Иронията е, че опитвайки се да балансират между падащите цени и увеличаващия се обществен натиск, свързан с климатичните промени, акциите на енергийните компании, дори с дивидентите, които предлагат, са на същото равнище отпреди десет години. В същото време технологичните компании като Amazon, Google и Microsoft, които увеличиха влиянието си многократно, постепенно навлязоха в енергийния сектор.

Google и Amazon като енергийни компании

Сървърите на Google използват все повече електричество, но от миналата година компанията използва само възобновяема енергия за процесите си. Благодарение на изкуствен интелект Google успя да намали драстично употребата на електроенергията. Целта на компанията е да приложи изкуствения интелект и в енергийния сектор. В началото на 2019 г. Google нае Даръл Уилис, който е работил над 25 години в BP, да оглави онова, което Wall Street Journal определи като "част от нова група, която Google създава, за да ухажва нефтената и газовата индустрия". Като вицепрезидент на Google Cloud Oil, Gas and Energy Уилис предлага услуги за автоматизация, облачни услуги и решения свързани с изкуствения интелект на най-големите петролни компании в света, като вече има партньорски отношения с Total, Baker Hughes и др.

Microsoft и Еxxon обявиха, че ще обединят усилията си през февруари 2019 г., а през септември - след като успяха да привлекат Даръл Уилис от Google, Schlumberger и Chevron също заявиха че ще използват услугите на Microsoft за подобряване на бизнес процесите си. Amazon, която вече предлага облачни услуги на BP и Shell, заяви през миналата година, че също ще използва алгоритмите и изкуствен интелект, за да "оптимизира търсенето, сондирането и добива" чрез автоматизацията на анализирането на сеизмични и геодезични данни.

Бъдещето на енергийната индустрия

Макар че технологичният бум и интернет промениха света във всеки един възможен аспект за последните няколко години, начинът, по който се добиват изкопаемите горива, остава същият. Предвид климатичните промени и обществения натиск за по-зелено бъдеще, енергийният сектор се променя и докато огромните петролни компании търсят начини да намалят емисиите си, без да намаляват добива и доставките, технологичните компании намериха потенциални клиенти. Предоставянето на технологични услуги на енергийните компании ще донесе милиарди долари инвестиции. Иновациите достигнаха и до традиционно най-стария сектор на индустрията.

Все още няма коментари
Нов коментар