Microsoft и BP ще намалят въглеродните си емисии със стратегическо партньорство

Технологичната компания ще достави облачно оборудване и ноу-хау, а петролната - възобновяема енергия

   ©  Lucy Nicholson

Технологичният гигант Microsoft и мултинационалната петролна компания BP обявиха стратегическо партньорство. Целта му е двете компании да обединят усилия в дигиталното развитие на енергийните системи и намаляването на въглеродните си емисии до нула. За целта Microsoft ще предостави за ползване на BP клауд базираната си платформа Microsoft Azure, а BP от своя страна ще доставя на Microsoft възобновяема енергия.

Амбициозните намерения на двата партньора

По-рано през годината и двете компании обявиха амбициозни планове за намаляване на негативното им въздействие върху околната среда. През януари от Microsoft заявиха, че целите им са до 2030 г. да бъдат въглеродно отрицателни, т.е. да пречистват повече CO2, отколкото изхвърлят в атмосферата, а до 2050 г. да са пречистили повече, отколкото са изхвърлили от създаването им до тогава. Плановете на BP пък са до края на десетилетието да уголемят многократно инвестициите си във възобновяема енергия и да намалят с 40% производството си на газ и петрол, а до 2050 г. компанията да е въглеродно неутрална. Именно амбициите на двете дружества за опазване на околната среда са това, което ги свързва, и ръководителите им смятат, че заедно те биха могли да постигнат целите си по-лесно.

В какво ще се изразява колаборацията им

Компаниите ще обединят силите си за разработване на иновации в четири основни направления. Стремежите им са свързани с по-умни и чисти градове, повече паркове за зелена енергия, подобрение на управлението на производствения процес на BP и, не на последно място, иновационни начини, по които потребителите да регулират енергийното си потребление, намалявайки въглеродния си отпечатък.

Обявеното партньорство между компаниите включва и две ключови споразумения. На първо място Microsoft ще даде на BP да ползва клауд платформата й Azure, което ще помогне на петролния гигант да дигитализира и подобри ефективността на бизнес процесите си. Той от своя страна ще доставя на офисите на технологичната компания възобновяаема енергия в множество страни и региони, включително САЩ, Европа и Латинска Америка.

Подобно партньорство показва, че дори привидно различни компании биха могли да имат полза от това да обединят сили в името на едно по-добро бъдеще.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vqy46622290 avatar :-|
    vqy46622290

    Да уж, технологии сейчас очень быстро развиваются, пользователи без особого труда могут зарабатывать на спорте даже через телефон, в мобильной версии БК Мелбет https://superbet.guru/melbet-mirror/ , делая свои ставки.

    Нередност?
Нов коментар