Фондът на "Дънди прешъс металс" отпуска първите субсидии за бизнес в Крумовград

Шест проекта на пет компании ще получат 744 хил. лв., половината от средствата са безвъзмездни

Целта на фонда е да създаде устойчиви бизнеси в Крумовград
Целта на фонда е да създаде устойчиви бизнеси в Крумовград
Целта на фонда е да създаде устойчиви бизнеси в Крумовград    ©  Цветелина Белутова
Целта на фонда е да създаде устойчиви бизнеси в Крумовград    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фондът за подкрепа и насърчаване на микро-, малък и среден бизнес в община Крумовград, който златодобивната компания "Дънди прешъс металс Крумовград" създаде в средата на миналата година, избра първите шест проекта, които ще получат финансиране. Те са разработени от 5 компании, като общата сума, която се отпуска, е близо 744 хил. лв. Половината от средствата са грантово финансиране, а останалата част е гарантиран кредит, осигурен от партньора на компанията Райфайзенбанк. Проектите ще доведат до създаване на 17 нови работни места, което е основната цел на фонда. Резултатите показват, че в първия кръг финансиране получават съществуващи компании, които да разширят бизнеса си, макар че фондът е отворен и за изцяло новостартиращи предприятия.

Зеленчуци и етерични масла

Два проекта ще бъдат финансирани на "Орегано БГ". Компанията е еднолична собственост на Сабахтин Караибрям и е регистрирана още през 2005 г., а оборотът й за 2018 г. е 277 хил. лв. Занимава се с производство на етерични масла, а по-късно добавя към дейността си и преработка на зеленчуци, които изкупува от местни производители. В тези две сфери са и финансираните проекти. Първият е за разширяване на капацитета за производство и разпространение на продукция от замразени зеленчуци и горски гъби. За целта компанията ще купи допълнително оборудване и ще създаде 4 нови работни места.

По другия проект ще бъде купено допълнително оборудване за производство на етерични масла от хвойна плод, вършина, иглолистна вършина и бял риган в дестилерия в село Рогач. Продуктите се използват в козметиката, хранителната индустрия и фармацията, като в момента компанията работи с дистрибутори на едро в рамките на страната. В резултат на разширението фирмата ще наеме нови трима души.

Дограма

Финансиране ще получи и "Тим плюс", която се занимава с продажба, монтаж и сервиз на климатични инсталации и производство и монтаж на PVC и алуминиева дограма. Компанията е създадена през 2015 г. и е собственост на Владимир Иванов (75%) и Анна Иванова, а приходите й за 2018 г. са 57 хил. лв. Проектът на фирмата предвижда увеличаване на капацитета за производство на дограма със закупуването на нови машини и оборудване. Това се очаква също да повиши качеството и да намали енергийните разходи. Компанията предвижда да наеме нови четирима души.

Туризъм

"Аргруп Родопи", която от дълги години управлява хотел и ресторант в Крумовград, ще получи финансиране за разширяване на базата. Компанията планира да наеме и ремонтира сграда с 15 стаи и да предлага услуги в областта на спортния, планинския, еко- и културно-историческия туризъм. В района на Крумовград има важни зони за опазване на птиците, светилища и красива природа, които могат да привличат туристи. Компанията е собственост на Ариф Билял, а приходите й за 2018 г. са 269 хил. лв.

Транспорт

Компанията "Елит-Транс", която работи повече от 10 години и предлага транспортни услуги и организиране на екскурзии, ще получи средства за купуване на нов 20-местен автобус и оборудване на център за технически прегледи. Очакванията са това да разшири бизнеса й и да създаде 2 нови работни места. Фирмата е собственост на Асен Казълов, а оборотът й за 2018 г. е 395 хил. лв.

Нова услуга

Компанията "Пчеличка - 2015", която се занимава с производство на дограма, ремонт на автомобили и търговия с авточасти, ще въведе изцяло нова услуга в общината с финансиране от фонда. Фирмата ще купи оборудване за автоматично пране на килими. В момента подобни услуги се предлагат от няколко автомивки в града, но плановете на "Пчеличка - 2015" са да предлага взимане на килимите, изпиране, изсушаване и връщане на клиента. Услугата ще може да се предлага целогодишно, без значение от сезона и времето. Проектът предвижда също изграждане на фотоволтаична инсталация, която да осигурява автономно захранване на обекта. Ще бъдат открити 2 работни места. Компанията е създадена през 2015 г. и е собственост на Иван и Наско Къркеланови. Оборотът й за 2018 г. е 1.5 млн. лв.

Фондът

Фондът беше създаден като част от партньорството на "ДПМ Крумовград", която от миналата година оперира рудник "Ада тепе" край града, и общината. Целта е да се развие бизнес, който да продължи да работи и след затваряне на мината. Предвижда се през следващите години да бъдат разпределени общо 10 млн. долара, половината от които са грант, осигурен от "ДПМ Крумовград".
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 3

    Какъв отпор обаче имаше години наред срещу Дънди прешъс, а сега се видя, че разработването на златната мина не само не нанася вреди на природата, но и съживи града.

    Нередност?
Нов коментар