🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Visa купува финтех стартъпа Plaid в сделка за над 5 мрлд. долара

Финансовият гигант стъпва на финтех пазара благодарение на сливането със стартъп компанията

През 2017 г. Visa придоби и дял от шведската компания за разплащания Klarna, която през лятото се превърна в най-скъпо оценения финтек стартъп в Европа
През 2017 г. Visa придоби и дял от шведската компания за разплащания Klarna, която през лятото се превърна в най-скъпо оценения финтек стартъп в Европа
През 2017 г. Visa придоби и дял от шведската компания за разплащания Klarna, която през лятото се превърна в най-скъпо оценения финтек стартъп в Европа    ©  Reuters
През 2017 г. Visa придоби и дял от шведската компания за разплащания Klarna, която през лятото се превърна в най-скъпо оценения финтек стартъп в Европа    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Visa купува финансовата технологична компания Plaid в сделка за 5.3 млрд. долара, която ще позволи на картовия гигант да разшири операциите си във финтех сектора, пише Reuters.

Сделката за фирмата от Силициевата долина идва, след като стартъпът беше оценен на 2.65 млрд. долара преди две години. За финансовия гигант придобиването е ключово за плановете му да стъпи на бързоразвиващия се финтех пазар. През 2017 г. Visa купи и дял от шведската компания за разплащания Klarna, която през лятото се превърна в най-скъпо оценения финтех стартъп в Европа.

Банкиране за напреднали

Както Visa, така и конкурентите от Mastercard се стремят да преминат отвъд картовите разплащания и да увеличат рязко приходите си. Технологията на Plaid използва т.нар. агрегатен софтуер, който позволява на потребителите да обединят управлението на банкови сметки от мобилни приложения като Venmo, Acorns, Chime и други, предлагащи финансови услуги.

Приложението дава възможност на клиенти и финтех компании да управляват сметки, да извършват плащания и да проверяват наличности по сметка. Основана през 2013 г., Plaid свързва над 11 хил. финансови институции в САЩ, Европа и Канада.

"Тази сделка е естествена еволюция на 60-годишното приключение на Visa от сигурно и надеждно свързване на продавачи с купувачи до свързване на потребители с дигитални финансови услуги", коментира изпълнителният директор на Visa Ал Кели, цитиран от Financial Times. Той допълва, че придобиването ще постави Visa в центъра на финтех света, ще разшири пазарния дял на компанията и ще увеличи приходите в дългосрочен план.

Банки срещу "агрегатори"

Преди година Plaid придоби съперника си Quovo за 200 млн. долара. Компаниите агрегатори обаче са в обтегнати отношения с банките заради притеснения по отношение на опазване личните данни на клиентите. Финтех компаниите използват технология, благодарение на която имат директен достъп до сметките на потребителите само чрез въвеждане на име и парола.

Вместо това банки като J.P. Morgan искат да забранят настоящия метод за получаване на информация. Те предлагат замяната му с API (приложно-програмен интерфейс), който позволява директен достъп до данни, без да е необходимо въвеждането на такава чувствителна информация.

Очаква се сделката да приключи в следващите три до шест месеца. Сливането ще бъде финансирано с брутна печалба, както и с дълг, който ще бъде пуснат на по-късен етап.

Все още няма коментари
Нов коментар