🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Visa и Mastercard са с потенциал да са следващите трилионери на борсата

Ако средногодишните им печалби продължат да растат, компаниите могат да влязат в клуба до 2023 г.

Visa държи 60% от пазара на дебитни и кредитни карти, следвана от Mastercard с 30% и American Express с 8.5%
Visa държи 60% от пазара на дебитни и кредитни карти, следвана от Mastercard с 30% и American Express с 8.5%
Visa държи 60% от пазара на дебитни и кредитни карти, следвана от Mastercard с 30% и American Express с 8.5%    ©  Reuters
Visa държи 60% от пазара на дебитни и кредитни карти, следвана от Mastercard с 30% и American Express с 8.5%    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Технологичните и интернет гигантите бяха първите, които достигнаха пазарна капитализация от 1 трлн. долара. Клубът от компании за 1 трлн. в момента се състои от Apple, Microsoft и компанията, майка на Google - Alphabet. Следващите, които ще достигнат този резултат, са добри познати със своите пластики.

Растящите цени на акциите издигат финансовите гиганти Visa и Mastercard до първите места на фондовите пазари, където в момента се позиционират съответно на 7-о и 11-о място по ръст в индекса S&P 500. Цените на акциите на двете компании са се повишили с почти 50% през изминалата година, съобщава Reuters.

Нови върхове

Двигател за ръста на двете финансови компании е трансформацията към безкасови разплащания и увеличението на онлайн продажбите. Акциите им могат да не запазят пиковата си цена, но Visa и Mastercard имат шанс да достигнат оценка от 1 трлн. долара до 2023 г., ако средногодишните им печалби продължат да растат.

"Всичко се движи по техните релси", споделя управителят на балансирания фонд Villere Санди Вилере, който държи акции във Visa. "Те буквално са между банките, потребителите и търговците, а това е едно много завидно място."

Пазарната капитализация на Visa достигна 449 млрд. долара след затваряне на борсата на 30 януари, а тази на Mastercard - 324 млрд. Приходите им са се увеличили двойно за последните пет фискални години до съответно 23 и 17 млрд. долара според данни от Refinitiv. Коригираната печалба на акция и на двете компании също се е удвоила за същия период.

Visa публикува тримесечния си отчет, но не успя да достигне очакванията на анализаторите. Ден преди това Mastercard съобщи, че е изпълнила прогнозите за печалба.

Около 43% от покупките на потребителите в световен мащаб с изключение на тези от Китай са направени чрез дигитални разплащания. За разлика от това дигиталните транзакции през 2010 г. са били само 23% от всички, споделя Лиза Елис, анализатор от MoffettNathanson.

Финансово рали

Въпреки че са важни за финансовия пазар, двете компании са част от информационно-технологичния сектор на индекса S&P500. Докато Apple, Microsoft и производителят на чипове Intel често са център на внимание, компаниите за разплащателни услуги са ключови за "ралито" на акции в този сектор.

Голямото надбягване между цените на Visa и Mastercard идва заедно с 10-годишен растеж на американския капиталов пазар. Приходите им обаче могат да бъдат "заглушени" при всеки спад на котировките на книжата - те започнаха 2020 г. добре, но се понижиха заради разпространението на коронавируса.

През януари Visa купи финансовия стартъп Plaid в сделка за 5.3 млрд. долара, за да ускори плана си за развитие на финтех пазара. През август 2019 г. Mastercard придоби по-голяма част от разплащателните услуги на скандинавската Nets в сделка за 3.19 млрд. долара.

Все още няма коментари
Нов коментар