🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Износът на оръжие рязко спада през 2018 г.

България е доставила военна продукция за 765 млн. евро, основен пазар е Саудитска Арабия

Държавният производител ВМЗ сви наполовина продажбите си през 2018 г., но за 2019 г. резултатите му се подобряват
Държавният производител ВМЗ сви наполовина продажбите си през 2018 г., но за 2019 г. резултатите му се подобряват
Държавният производител ВМЗ сви наполовина продажбите си през 2018 г., но за 2019 г. резултатите му се подобряват    ©  Надежда Чипева
Държавният производител ВМЗ сви наполовина продажбите си през 2018 г., но за 2019 г. резултатите му се подобряват    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Износът на оръжия от България е спаднал значително през 2018 г. В сравнение с предходната година обемът на доставките е намалял с повече от 37% и е достигнал 764.5 млн. евро. Това показва годишният доклад на Междуведомствената комисия по експортен контрол към министъра на икономиката, който беше одобрен от парламента в петък.

Документът показва, че най-голяма част от износа през 2018 г. е бил предназначен за Саудитска Арабия, Индия, Афганистан, САЩ, Турция и Алжир. Комисията е издала 524 разрешения за износ и трансфер на продукти, свързани с отбраната, на стойност малко над 1 млрд. евро.

Очаквано

Големият спад на износа не беше неочакван. Понижението беше видимо още във финансовите резултати на основните компании в сектора. Класацията на "Капитал" К100 показа, че след рекордните резултати предходната година през 2018 г. най-големите производители и търговци на оръжие отчитат спадове и макар че почти всички остават на печалба, тя е значително по-малка. Сред производителите най-много намаляха приходите на държавния сопотски завод ВМЗ, но големи частни компании като "Арсенал" и "Емко" също влошиха представянето си. Държавният търговец "Кинтекс" пък сви продажбите си с повече от една пета.

Свиване в Близкия изток

Най-голямата част от оръжейния износ през 2018 г. е била насочена за Близкия изток - 28% от целия обем, или 213.6 млн. евро, показва докладът на Междуведомствената комисия. Досега обаче на този пазар се дължаха почти половината от продажбите на българско оръжие, а през 2017 г. там са били доставени близо три пъти повече оръжия (616.9 млн. евро).

Огромен спад има в доставките за Ирак, която традиционно получава най-голяма част от българските оръжия – едва 3.6 млн. евро. За сравнение, през 2017 г. обемът на продажбите там беше над 144 млн. евро. Повече от половината от продажбите в Близкия изток през 2018 г. са били в Саудитска Арабия – близо 155 млн. евро. Други основни дестинации са Обединените арабски емирства и Египет.

По-големите пазари

Следващият най-голям регион за износ на оръжие от България е Южна Азия (над 24% от общия обем), където са доставени оръжия на стойност 185.3 млн. евро. Основната част от него е било за Индия – за близо 119 млн. евро. Миналата пролет обаче българската прокуратура започна разследване за забавени доставки и некачествена продукция за Индия, заради които държавният търговец "Кинтекс" е трябвало да плати огромни неустойки, но след това не си е потърсил парите от производителите. През октомври изпълнителният директор на дружеството Явор Стойков беше сменен с Иван Пенчев.

От другите страни в региона на Южна Азия по-голям износ е бил направен към Афганистан - за около 66 млн. евро. В Северна Африка пък значителна дестинация за българските оръжия остава Алжир, където са продадени стоки за 54.8 млн. евро.

Натовските държави

За ЕС страната е изнесла оръжия за 61.5 млн. евро, половината от които за Полша и Чехия. Традиционно силен пазар остава Турция, където доставките се увеличават с над една четвърт до 59 млн. евро през 2018 г. Същият обем оръжие е бил изнесен и за САЩ.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 1

    Вече сме 2020 г., а вие още публикувате анализи за 2018 г.

    Нередност?
  • 3
    aussie avatar :-|
    aussie

    Свърши Сирия и спадна бизнеса. То не е чак толкова трудно да се предвиди. По трудното е да се предвиди коя държава ще е следващата да изгърми когато оръжейния бизнес надуе гайдата че няма работа.

    Нередност?
Нов коментар