🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Арсенал" пуска работниците си в отпуск за месец

Оръжейният завод посочва като причина поскъпването на суровините и енергията, както и коронавируса

Компанията е най-големият частен работодател в страната, но заетите намаляват последните години
Компанията е най-големият частен работодател в страната, но заетите намаляват последните години
Компанията е най-големият частен работодател в страната, но заетите намаляват последните години    ©  Надежда Чипева
Компанията е най-големият частен работодател в страната, но заетите намаляват последните години    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Казанлъшкият оръжеен завод "Арсенал", който е най-големият частен работодател в страната, пуска работниците си в принудителен отпуск за месец. Като причини за решението от компанията посочват увеличените цени на консумативи, горива и енергия, както и надигащата се вълна от Омикрон, съобщи БНР. В същото време намаленото търсене на военна продукция се вижда в резултатите на дружеството.

Персонал

Със заповед на ръководството, която е била съгласувана със синдикатите в предприятието, мярката влиза в сила от понеделник, 17 януари, и продължава до 11 февруари включително. По данни от АПИС към октомври 2021 г. в компанията работят 7110 души (виж графиката), като след силната 2017 г. персоналът постоянно намалява.

Поскъпването на суровините и енергоносителите се отразява на много производствени предприятия и "Арсенал" не е изключение. Ситуацията допълнително се усложнява и от новата вълна на коронавирус и увеличаващия се брой заразени.

Подобна мярка компанията предприе и в началото на пандемията, когато затвори фабриките си в Казанлък и Мъглиж за две седмици. Тогава от дружеството съобщиха, че заради намалелите поръчки ще бъдат съкратени около 2000 души персонал. Данните показват, че спадът на заетите за две години е почти толкова, макар че през 2020 г. компанията получи около 13 млн. лв. помощ от държавата по мярката 60/40.

Свиване на бизнеса

Известен като производител на "Калашник", "Арсенал" е един от големите износители на оръжия от страната. Бизнесът му е силно зависим от политическата ситуация в света, като намаляването на военните конфликти води до свиване на пазарите му. А това се отразява и на заетите в дружеството.

Последният финансов отчет за 2020 г. показва, че приходите се понижават с двуцифрен темп (виж таблицата). От компанията отчитат и ръст на материалните запаси, което влошава общата ликвидност. По разчет за 2021 г. на база сключени договори се очакваше продажбите допълнително да се свият и да паднат под 390 млн. лв., но окончателните резултати още не са ясни.