🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България е 55-а от 132 държави по конкурентоспособност на талантите

Начинът на живот дава предимство на страната, но проблем остава привличането на кадри, показва глобалният индекс GTCI

Страната се нарежда на 55-о място и по подготвеност за навлизане на Индустрия 4.0
Страната се нарежда на 55-о място и по подготвеност за навлизане на Индустрия 4.0
Страната се нарежда на 55-о място и по подготвеност за навлизане на Индустрия 4.0    ©  Анелия Николова
Страната се нарежда на 55-о място и по подготвеност за навлизане на Индустрия 4.0    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България се нарежда на 55-о място от общо 132 държави по конкурентоспособност на талантите. Това показва Глобалният индекс за конкурентоспособност на талантите (GTCI) за 2020 г., разработен от Adecco Group, един от най-престижните бизнес университети в света INSEAD и Google, който разглежда 71 индикатора. В предходната класация страната беше 54-та от 125 държави. В рамките на Европа тази година България се нарежда на 30-о място от 38 държави. Страната изпреварва по конкурентоспособност на кадрите всички съседни държави без Гърция, която заема 47-а позиция.

Начело в глобалната класация са Швейцария, САЩ и Сингапур, които формираха челната тройка и в миналогодишния индекс. Като цяло европейските страни продължават да доминират, като заемат 17 от 25-те най-високи позиции.

Силни и слаби страни

България се класира високо по показателите "Глобално знание" и "Задържане на таланти" и по-конкретно в подиндикатора "Начин на живот". Предизвикателство обаче остава възможността за привличане на таланти - както местни, така и от чужбина, въпреки че именно по този показател страната отчита най-голямо подобрение спрямо миналата година. Като слабо звено в него остава подиндикаторът "Външна отвореност".

В последното издание на индекса е включен и нов подиндикатор - "Възприемане на технологиите", който показва доколко страните са подготвени за навлизането на Индустрия 4.0 и доколко дават възможност за развитие на таланти в областта на изкуствения интелект и интернет на нещата. Изследването показва, че и по този подиндикатор България държи 55-а позиция. По отделните елементи на подиндикатора най-силно е представянето на страната по честота на роботизация (44-то място), сравнително добро е по инвестиции в нововъзникващите технологии (40-о място) и по-скоро слабо е по използване на технологиите (70-о място).

Изкуствен интелект и работни места

Специално внимание в последното изследване е обърнато на новите технологии и влиянието им върху конкуренцията за таланти. Основното заключение на доклада е, че ерата на изкуствения интелект засилва дигиталното разделение, даващо на страните с високи доходи още по-голямо предимство в надпреварата за таланти. Докато машините и алгоритмите продължават да поемат разнообразни задачи и отговорности и почти всяка работна позиция се преосмисля, талантите стават все по-необходими не само за адаптирането, но и за извличането на стойност от тази трансформираща технология, смятат авторите на проучването.

"Технологиите допълват човешкия фактор в работния свят, а не го заменят. Изкуственият интелект вече разкрива огромни възможности, създавайки много нови работни места, включително такива, които все още не съществуват, и позволява на служителите да изпълняват по нов начин обикновени задачи и дейности. За да сме конкурентоспособни в тази бързо променяща се среда, новите умения и компетенции са жизненоважни", коментира Ален Дехаз, главен изпълнителен директор на Adecco Group.

София е 107-а

София е на 107-о място от 155 града, които докладът подрежда по конкурентоспособност на талантите. Начело е Ню Йорк, следван от Лондон и Сингапур. От останалите градове в топ 10 влизат три американски града - Сан Франциско (4-то място), Бостън (5-о място) и Лос Анджелис (9-о място); два европейски града - Париж (7-о място) и Мюнхен (10-то място); и два източноазиатски - Хонконг (6-о място) и Токио (8-о място).
Все още няма коментари
Нов коментар