🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Tui с рекордни резервации след фалита на Thomas Cook

Германската туристическа компания увеличи пазарния си дял след колапса на конкурента си

Туроператорската група отчете ръст от 14% на направените през януари летни резервации, най-доброто начало на годината в историята на компанията
Туроператорската група отчете ръст от 14% на направените през януари летни резервации, най-доброто начало на годината в историята на компанията
Туроператорската група отчете ръст от 14% на направените през януари летни резервации, най-доброто начало на годината в историята на компанията    ©  Reuters
Туроператорската група отчете ръст от 14% на направените през януари летни резервации, най-доброто начало на годината в историята на компанията    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германската туристическа компания Tui отчете рекорден брой резервации през януари. Главната причина е увеличеният пазарен дял на туроператора след колапса през миналата година на конкурента му Thomas Cook Group, съобщава Financial Times. Увеличението в резервациите компенсира разходите от заземяването на самолетите Boeing 373 Max.

Туроператорската група отчете ръст от 14% на направените през януари летни резервации, най-доброто начало на годината в историята на компанията. "Януари тази година беше много, много силен", коментира главният изпълнителен директор Фриц Юсен. "Не мога да си спомня друго начало на годината, в което това да се е случило." Той добавя, че търсенето на услугите им не е било повлияно от разпространението на коронавируса. Причината е, че европейските клиенти по принцип не запазват полети до Азия по това време на годината.

Tui бързо се възползва от колапса на конкурента си Thomas Cook през септември. Германският туроператор е продал над една трета от летните си почивки, като средната цена на ваканциите се е покачила с 3% за периода. Групата подписва договори с хотелски вериги, които преди това са работили с Thomas Cook, предимно в Турция.

Приходи и прогнози

Приходите на компанията през тримесечието, завършило през декември, са нараснали със 7% на годишна база и са били 3.9 млрд. евро. Въпреки това базовата печалба преди лихви и данъци, която компанията използва за оценка на представянето си, спада със 76% на 147 млн. евро. Причините включват повишените цени на горивото, инвестициите в бизнеса с ваканции, който Tui цели да разшири, и допълнителните разходи от 45 млн. евро от заземяването на Boeing 373 Max.

Представители на компанията споделят, че очакват висок едноцифрен ръст на оборота през годината, постигнат чрез засилените резервации. Групата потвърди, че очаква компенсация от американския самолетен производител Boeing. "Ще бъде въпрос на преговори и въпрос на споразумения каква част ще се плати в брой и каква - при бъдещи доставки", коментира Фриц Юсен.

ЗаземенитеBoeing 373Max

Самолетите са заземени от миналия март, когато две катастрофи причиниха смъртта на 346 души. Те вероятно ще останат извън употреба поне до средата 2020 г., съобщава Reuters. Германската компания прогнозира, че разходите от възможното удължение на периода ще са между 220 и 245 млн. евро. Предвижданията през декември бяха за между 220 и 270 млн. евро, като причината за промяната е очакваната компенсация от Boeing.

Tui повиши прогнозираната годишна базова печалба на между 850 млн. и 1.05 млрд. евро до края на септември. Предишните очаквания бяха за 680 млн. евро.

Миналата седмица групата продаде Hapag-Lloyd Cruises на съвместното си предприятие с круизната компания Royal Caribbean. Получените 700 млн. евро в сделката ще бъдат използвани за изплащане на дълговете на компанията, които притесняват инвеститорите ѝ. За 2020 г. Tui планира да отвори 17 хотела, като водещата им марка Tui Blue ще се разшири до почти 100 обекта.

Все още няма коментари
Нов коментар