🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

През 2020 г. са предвидени 40 млн. лв. за биопроизводителите

Очаква се нов прием по мярката за "Биологично земеделие" от Програмата за развитие на селските райони

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

След три поредни години без средства за подкрепа на биопроизводителите се очаква през 2020 г. да бъде отворен нов прием по мярка 11 "Биологично земеделие" от Програмата за развитие на селските райони. Това стана ясно по време на международната конференция "Биологичното земеделие в България - ще успеем ли да рестартираме системата", организирана от фондация "Биоселена".

Предвиденият бюджет е 40 млн. лева и ще може да се ползва от земеделски стопани, които са приключили петгодишния си ангажимент по същата мярка през 2019 г., или от тези, които до момента не са финансирани по нея.

Новости при кандидатстването

Новото е, че през 2020 г. няма да се подпомагат площи, животни и пчелни семейства, които са в период на преход към биологично производство. "Няма да се подпомагат и постоянно затревени площи, заявени без животни", съобщи Лидия Чакръкчиева от дирекция "Развитие на селските райони" в земеделското министерство.

За фуражни, ароматни и медицински растения стопаните ще могат да получат 100% от размера на подпомагането за първите 50 хектара. За площите над 50 хектара ще се предоставя подкрепа в размер на 5% от ставката за хектар.

Плащанията по мярка 11 през 2020 г. изцяло ще зависят от данните в регистъра на производителите, преработвателите и търговците на биопродукти и храни, който става част от Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК). Информацията в него трябва да бъде попълнена от фирмите, които контролират биопроизводителите в страната, но това все още не е направено от всички, а по традиция 1 март е началният срок за кандидатстване по основните земеделски схеми и мерки за директни плащания.

"Очакваме трудности и непредвидени ситуации, със сигурност в регистъра ще има много грешки за отстраняване, но това е бъдещето", обобщи Христо Вълов от фонд "Земеделие".

След протестите

Преди година биоземеделците в страната изпитаха неочаквани трудности, след като нормативни промени, приети без съгласуване с бранша, ги изправиха "до стената" със санкции и глоби, несъществуващи в друга държава от ЕС. А принудителното оттегляне на някои от най-известните европейски организации, контролиращи органичното производство, създаде реален риск земеделските стопани да загубят биосертификатите, а оттам и целия си бизнес.

"Диалогът не даде резултат. За нас стана ясно, че биобизнесът е влязъл в нечие полезрение. От този кръстопът поехме по единствения възможен път - с протести на улицата пред земеделското министерство", обобщи миналогодишната ситуация Веселина Ралчева от Българската асоциация "Биопродукти". В резултат на това диалогът на бранша с администрацията бе възстановен, в министерството бе създадена нова дирекция "Биологично земеделие" и бе назначен нов зам.-министър с ресор "Биологично земеделие, плодове и зеленчуци". Приет бе и Национален план за действие за биологично производство и бе създаден Национален консултативен съвет по биологично производство.

Според Ралчева фирмите очакват от администрацията "преди всичко разбиране на смисъла на биопроизводството, което е повече от бизнес, защото е и кауза". "Очакваме също да продължат промените в нормативната уредба и синхронизирането й с европейските практики, а консултативният съвет по биологично производство да започне реална дейност - с правила, отговорности, план", каза тя.

Браншът очаква подкрепа и за организиране на къси вериги на доставки (фермерски пазари, онлайн платформи), за участие в изложения, за присъствие на биохрани в менюто на детски градини, училища, социални институции.

"Надяваме се с помощта на държавата биосекторът да бъде изчистен от случайни играчи, изкушени от субсидиите, разчитаме на безкомпромисност към псевдобиопроизводителите", обобщи Веселина Ралчева.

Нагоре

Възходящият тренд на производителите и вносителите на биопродукти в страната продължава - техният брой се увеличава от 6213 през 2018 до 6350 през миналата година, съобщи Слави Кралев, директор на дирекция "Биологично производство" в Министерството на земеделието, храните и горите.

Нарастват площите за биологично производство на зърнено-житни култури. Увеличение се отчита и при земите, на които се отглеждат биологични ароматни култури, медицински растения и подправки (през 2018 те са с близо 22% повече в сравнение с 2017 г.). Най-голям дял от тази група заемат площите с лавандула, следвани от резене, кориандър и маслодайна роза. Нарастват и площите с трайни насаждения, отглеждани по биологичен начин. Интересът към орехи, лешници, бадеми и кестени също се увеличава.

Възходящ ръст има и при животните, отглеждани по методите на биологично производство - говеда, овце, кози, пчелни семейства, показва статистиката на земеделското министерство.

Все още няма коментари
Нов коментар