Веселина Ралчева: Пренастроихме производството си за почистващ разтвор от биопродукти

"Назначаваме хора за работа на полето", казва собственичката на семейна биофирма "Ина" - Панагюрище

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Несигурност, заради която повечето търговци и доставчици на семена, торове и препарати избягват всякаква гъвкавост и изискват 100% авансово плащане на всички доставки. Затруднен и много по-скъп транспорт. По-рестриктивни при отпускането на заеми срещу субсидии банкови институции. Така Българската асоциация "Биопродукти" описва настоящата ситуация в писмо до министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

"Капитал" потърси Веселина Ралчева - собственичката на семейна биофирма "Ина" - Панагюрище, и член на управителния съвет на асоциация "Биопродукти, за да разкаже за работата на компанията сега, по време на извънредното положение в условия на пандемия.

Вашата фирма отглежда по биологичен начин 3000 декара с рози, лавандула и зеленчуци. Имате собствена дестилерия, произвеждате биокозметика и имате физически и онлайн магазин. Какво се промени в работата на компанията във времето на коронавируса?

- Затворихме физическия магазин в Панагюрище и трите служителки, които работят в него, са в платен отпуск. Ясно е, че пазарът на всичко, различно от храна, лекарства и дезинфектанти, е силно свит и на хората не им е до продукти за красота. Но в нашата фирма кипи усилен труд, защото пренастроихме производството на биокозметика и вместо флорални води и етерични масла започнахме да произвеждаме почистващ разтвор с био лавандулово масло и масло от смрадлика. Освен това вероятно съм единственият човек в града, който назначава хора на работа. Вече назначихме около 25 човека за работа на полето и 10 за търговията онлайн.

Срещате ли трудности при производството на новия продукт - почистващ разтвор от биопродукти?

- Интересът към новия продукт е много голям, защото е с натурални биосуровини и на добра цена. Чрез сайта на нашия онлайн магазин ние подарихме 1000 бройки от почистващия разтвор, дарихме бройки и на различни институции в общината и областта. Големият проблем е в осигуряването на спирт, чиято цена се е вдигнала повече от двойно в сравнение с времето преди кризата. Проблем е и намирането на бутилки със спрей помпа с дозатор. Производителите на такива бутилки са засипани с поръчки и приемат заяви за след три месеца, затова след като изчерпахме резервите си, ние предлагаме продукта в бутилки с обикновени капачки.

Какъв е капацитетът ви за производство на този почистващ препарат и как го продавате?

- Произвеждаме около 1000 бутилки от по 200 мл на ден. Продаваме чрез сайта, крайната цената на продукта за клиентите е 8 лв. Работим с куриерски фирми. За да улесним клиентите си, намалихме цената за доставка на адрес, която почти се изравни с цената за доставка до офис на куриерска фирма. Куриерите са затрупани с поръчки, трябва да ги пазим, защото за мнозина това е единственият начин за пазаруване в тези дни.

Какъв е трендът при онлайн поръчките?

- В началото на кризата онлайн поръчките ни паднаха с 50%. След като се пренастроихме и предложихме новия продукт, поръчките се вдигнаха до предишните нива. Интересът непрекъснато расте, но ситуацията е много динамична и трябва да мине поне седмица, за да имам по-точни наблюдения върху продажбите. Ние имаме редовни клиенти, които следят продуктите, промоциите и новостите в онлайн магазина. Имам три деца и те са ангажирани с онлайн общуването с клиентите - отговарят на запитвания, събират мнения. Тази силна и директна връзка с купувачите е безспорен плюс за бизнеса ни.

Какви са проблемите ви на полето във времето на коронавируса?

- В земеделието като цяло блокадата заради коронавируса се отразява зле на придвижването на семена, торове и всичко необходимо за работата на фермерите. Всичко е по-скъпо, доставчиците не приемат разсрочено плащане. Преди кризата можехме да си извършим агротехническите мероприятия и да се разплатим с доставчиците по-късно. При тази ситуация това е невъзможно. В същото време ние сме зависими от субсидиите, защото по това време на годината нямаме други постъпления. А субсидии за биопроизводителите няма, плащането им е предвидено за средата на годината. След като се вдигне снегът обаче, ние трябва да действаме на полето, защото земеделието си има срокове, които не търпят отлагане. По правило биоземеделците ползват много ръчен труд - за нашата фирма той ще е нужен заради зеленчуците и новите насаждения от рози, които трябва да се копаят. Скоро ще дойде и времето, когато имаме нужда от много хора за прибиране на реколтата. Първи сме ние с розите и колегите с ягодите. Трябва да се намери решение за събирането на много хора за прибиране на реколтата.

Не трябва да се чака да стане утре, защото тогава ще е късно. Не се знае колко ще продължи кризата. Сега организираме подписване на документите и самите инструктажи за предстоящата работа на полето, а не в офис, но някои от новоназначените трудно успяват например да си извадят медицинско за започване на работа. Планираме да работим с две отделни бригади, за да се разпредели рискът, ако някой се разболее. Повечето от хората, които работят на полето, са от малцинствата. В момента има негативно настроение срещу тях, тъй като част от тях се връщат от чужбина. Не мога да се съглася с това отношение. В страната се завърнаха хиляди хора от всякакви етноси и виждаме, че случаите на заразени с коронавирус са от най-различни слоеве на населението. Моето впечатление е, че работниците в нашата фирма са доста стресирани и спазват много стриктно правилата за дистанция и дезинфекция.

Интервюто взе Мара Георгиева

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар