Toyota инвестира 400 млн. долара в компанията за автономни технологии Pony.ai

Японската автомобилна компания цели да засили разработването си на атономни превозни средства

Reuters    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Toyota засилва партньорството си с китайската технологична компания за автономни превозни средства Pony.ai чрез инвестиция от 400 млн. долара. Японският гигант търси начини да затвърди присъствието си на китайския пазар и да получи преднина в разработването на иновативните безпилотни коли. Toyota започва партньорството си със стартиращата фирма през 2019 г., пише Bloomberg.

След последната инвестиция делът на японския производител в Pony.ai достига 13%, което им осигурява място в борда на директорите на технологичната компания. Миналата година двете компании съвместно проведоха пилотна програма за автономно шофиране в Китай. Представители на Pony.ai споделиха, че най-новата инвестиция на Toyota ще позволи на двете страни да си партнират освен в разработването на автономни превозни средства и в предлагането на услуги за мобилност.

Цели на партньорството

Toyota затвърждава връзката си с Pony.ai, за да засили интеграцията на автономната им технология в продуктите си. Останалите производители в индустрията също наблягат на партньорствата си с доставчици на подобни безпилотни решения през последните няколко години. Целта е постигане на предимство в разработването на иновативните превозни средства и на нови видове услуги за мобилност.

Вложените средства в Pony.ai представляват поредната инвестиция на Toyota в сектора на алтернативните транспортни услуги, съобщава Financial Times. През последните две години автомобилният производител засилва връзката си с нетрадиционните транспортни компании чрез инвестиции в групи като Uber, японската Didi Chuxing и Grab - компания за споделен транспорт в Югоизточна Азия.

Една от главните причини за инвестицията в Pony.ai е опитът на Toyota да затвърди присъствието си на китайския пазар. Според консултантската компания McKinsey Китай има потенциал да се превърне в най-големия пазар за автономни превозни средства. Въпреки че Toyota самостоятелно разработва технология за автономно шофиране в клона си за изкуствен интелект Toyota Research Institute, компанията няма да има възможност да продава автономни коли в Китай, освен ако няма местен партньор. Същото важи за всички останали производители в индустрията, тъй като китайското правителство издава лицензи само на вътрешни компании.

Pony.ai

Китайската компания за автономни технологии Pony.ai стартира през 2016 г. В момента групата тества автономните си превозни средства в Калифорния, Пекин и Гуанджоу. Основната цел на компанията е разработването на автомобили от 4-то ниво на автоматизация. т.е. такива, които могат сами да се справят с всеки аспект от шофирането през по-голямата част от времето, без да е необходима човешка намеса.

Компанията ще използва последно придобитите средства в разработката на такси без водач и в цялостното бъдещо развитие на технологиите си, твърди запознат източник пред Reuters. Останалите компании, които са участвали в последното финансиране на Pony.ai, включват компанията за рисков капитал Sequoia Capital China и фирмата за управление на инвестиции и активи IDG Capital. Общият размер на рунда е 462 млн. долара, а след него оценката на Pony.ai се покачва до 3 млрд. долара.