🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Amazon може да купи стартъпа за автономни коли Zoox

Компаниите са в напреднал етап на преговори

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Технологичният гигант Amazon може да купи стартъпа за автономни коли Zoox, пише Financial Times. Потенциалната сделка би била първата покупка на стартъп в сферата от страна на Amazon, след като преди това компанията инвестира в няколко подобни фирми, но без да ги придобива.

Zoox е основана през 2014 г. и си е поставила за цел да създаде система, която да решава всички проблеми на автономните коли: движение без шофьор, мрежа от коли под наем и производство на безпилотни автомобили в мащаб. Изпълнението на тази цел обаче би изисквало огромни финансови средства. За разлика от други конкуренти в същия сектор като Cruise и Argo AI, които са подкрепени от гиганти в автомобилната индустрия като General Motors, Volkswagen и Ford, Zoox няма подобен партньор.

Шансовете за сделка са високи, а основната причина е, че Zoox е в лошо състояние заради коронавируса. През април фирмата се раздели с 10% от служителите си, или общо 100 души, заради трудната бизнес обстановка около COVID-19. Преди пандемията компанията работеше по тестване на флотилията си от коли на Toyota. Освен това тя разполага и с изцяло собствен автомобил, при който липсват волан и педали за управление. Въпросната кола не е показвана публично, но трябваше да бъде пусната за тест през тази година и да влезе в по-широка употреба през 2021 г.

При последния си рунд на финансиране Zoox беше оценена на 3.2 млрд. долара. Тогава компанията набра 500 млн. долара, а сред външните инвеститори личат имената на Breyer Capital и Canada Pension Plan Investment. Според Business Insider при сделка, Amazon ще получи компанията при по-ниска цена от 3.2 млрд. долара.

Самата Amazon участва като водещ инвеститор в рунд за 530 млн. долара в конкурентен стартъп в сектора - Aurora. За момента и двете компании отказват коментар пред медии относно потенциалната сделка.

Все още няма коментари
Нов коментар