🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Малкият бизнес в Европа вече търпи щети от катастрофата заради коронавируса

Малките кафенета, кръчми и ресторанти първи понасят голямата тежест на пълната карантина

Пандемията от коронавирус е най-новият, макар и най-тежък финансов удар, който удря Кристоф през двете му години на развиване на кафене в проспериращия шести район на Париж.

"Първо преживях демонстрациите на жълтите жилетки, след това стачките, а сега и това", разказва той пред Financial Times, докато персоналът му почиства хладилниците от храна, която ще бъде дарена. Предприемачът следва предписанията на френското правителство да се затворят училища, ресторанти, кафета и други магазини. Той добавя язвително: "Очаквам следващото да бъде земетресение".

Малките бизнеси, които са душата на националните икономики в страни като Испания, Франция и Ирландия, бяха затворени заради бързото разпространение на пандемията и мерките за социална дистанция, приети набързо за контрола на вируса. Според икономистите директните и индиректните ефекти от затварянето на малките бизнеси са склонни да предизвикат рецесия в цяла Европа.

"Икономически погледнато е катастрофа"

Неволите на Кристоф отекват в кварталите на левия бряг на Сена в Париж, чиито улици обикновено изобилстват от китайски туристи, френски безделници и международни студенти.

"Икономически погледнато е катастрофа", споделя Реми Силва, които управлява Hotel d'Angleterre в Женева. На теория хотелите могат да продължат да работят, но Силва ще затвори, защото няма наематели. "Ще изгубим цели два месеца. Хората дори отменят част от резервациите си през май."

Правителството на Ирландия нареди всички 7000 пъба да спрат работа в неделя и предизвика притеснения в сектора, чийто сезон започва с честванията за св. Патрик на 17 март. Семейството на Уили Ахерн управлява кръчмата Palace Bar в центъра на Дъблин от 1940 г. В заведението работят петима души на пълен работен ден и още петима на половин. "Много от момчетата са емоционални и разстроени", споделя Ахерн.

В Испания, където правителството обяви пълна блокада, от малкия и средния бизнес предупреждават, че няма да могат да оцелеят дълго, ако не получат незабавна и съществена помощ.

"Не знаем какво ще се случи утре; всеки следващ ден е по-лош", казва Лусио Монтеро, който изработва щандове за изложби, конгреси и панаири. "За щастие нашата компания е икономически здрава и няма дългове, но няма да имаме бизнес поне до юли."

В същото време фирмата му има 25 хил. евро фиксирани разходи на месец и се опитва да договори отстъпки в наемите и повече време, за да плати на доставчиците си. "Ако продължа да плащам всичко сега, ще трябва да затворя следващия месец", добавя той. "Най-лесно би било да затворим сега и да приключим с всичко, но защо да го правим?"

Парализиране на икономиката

Антонио Гараменди, ръководител на Конфедерацията на работодателите и индустриите в Испания, която представлява 2 млн. компании и предприемачи, заяви, че компаниите без доходи неизбежно ще просъществуват "само за много кратко време".

"Трябва да сме наясно, че ходът на правителството да обяви извънредно положение практически парализира цялата икономика", казва той. "Около 95-96% от компаниите в Испания са малки и средни бизнеси и техният принос е изключително важен."

Главният икономист на френската застрахователна компания AXA Жил Моек споделя, че във Франция услугите за настаняване и храна, създаваща 2.8% от брутния вътрешен продукт (БВП), както и тези на развлекателния бизнес, даващ 1.4% от БВП, най-вероятно почти ще спрат.

Домашна карантина от шест седмици само в тези два сектора, следвана от оптимистичен сценарий за връщане към нормален начин на живот, ще "отреже" 2% от френския БВП за едно тримесечие, преди да ударят ефектите от намалената покупателна способност. Ако добавим към това и спада на пътуванията с въздушен транспорт, свиването на производството и други, се очаква тежко свиване на икономиката. "Ще бъде нещо голямо", коментира Моек.

Помощ от правителството

Френските министри взеха бързи мерки, за да уверят предприемачите и служителите, че ще похарчат толкова, колкото е необходимо в подкрепа на фирмите и работниците по време на кризата с коронавируса. Сумата засега е 50 млрд. евро.

Осемте служители в кафенето на Кристоф, които ще останат у дома заради карантината, ще бъдат подпомогнати от държавата за периода на карантината, а той ще може да отложи плащането на данъци и социални осигуровки. Въпреки това предприемачите и служителите се оплакаха, че онлайн системите, които позволяват достъп до отложено плащане, са натоварени откакто е обявена карантината.

В Испания конфедерацията на работодателите, управлявана от Гараменди, е обединила усилията си със синдикатите и призовава за незабавни законодателни промени. Исканията са правителството да улесни компаниите, като им позволи да освобождават временно служителите си, но те да запазят правата си, вместо директно да ги уволняват.

Те призовават също плащанията на данъци и социални осигуровки да бъдат отложени или анулирани и настояват за държавни гаранции за банковите заеми, които да помогнат на фирмите да оцелеят през следващите седмици. "Трябва да предотвратим компаниите да фалират заради тези причини", обяснява Гараменди.

Притесненията на работодателите

Алехандро Санчез, който работи като ресторантьор в планинското селище Робледо де Чавела в близост до Мадрид, споделя: "Не знаем колко дълго ще продължи това, но изглежда, че ще е за много време. Много сме уплашени."

Дори френските предприемачи, които ще бъдат подпомогнати от държавата, се притесняват за бъдещето. Жулиен Фер-Мотант затвори цветарския си магазин в Париж в понеделник, раздава останалите цветя на съседите си и изпраща персонала от 10 души у дома.

Все още няма коментари
Нов коментар