🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнес по време на пандемия: Китайска компания за материал за маски печели 1.9 млрд. долара

Dawn Polymer е един от най-големите печеливши в света от повишеното търсене

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Производството на слоеве полипропилен за направата на хирургични маски се оказва златна мина за Ю Сяонин на фона на пандемията от коронавирус. В Китай неговата компания Dawn Polymer държи приблизителен 40-процентов пазарен дял в сферата и акциите й скачат с 417% през шестте седмици след 20 януари, когато заразата се разразява с пълна сила в азиатската страна, пише Financial Times.

Стойността на активите на Ю Сяонин и на съпругата му Хан Лимей в компанията се увеличава с 1.9 млрд. долара до 9 март. Двамата стават едни от най-големите печеливши в света от повишеното търсене на маски.

Скок в цената

"Търсенето на материал за производството на маски стана ключово за предпазването от глобалната епидемия. Спецификите в производствения процес са причината цената на този материал да отбележи такъв скок", посочват от Hengtai Securities.

Ю Сяонин е в бизнеса с пластмаса от 90-те години на миналия век. Бил е генерален директор на фирма за гума и пластмасови изделия в провинция Шандун. Основава Dawn Polymer през 2002 г. и започва производството на слоеве полипропилен по време на епидемията от друг коронавирус - SARS, през 2003 г. "Заради болестта през тази година превърнахме материала в основен продукт, върху който се фокусирахме. След 17 години на работа станахме водещ местен производител като технология и производство", посочва Ю Сяонин пред сп. Chinese Entrepreneurs.

Нова конкуренция

Рекордното търсене на маски изправя Dawn Polymer пред силна нова конкуренция в сектора. Десетки компании навлизат в бизнеса с производството на маски, като често трансформират фабрики, които иначе са създадени за други цели. Някои големи групи като китайския петролен гигант Sinopec наскоро обявиха, че започват производство на специалния материал.

Но анализаторите предупреждават, че битката за доминация на пазара, който в момента е много печеливш, ще зависи от способността на компаниите да произвеждат специалния полимер, който се използва за маските. От Hengtai Securities посочват, че слоеве полипропилен са относително лесни за производство, но постигането на определено равнище на качество, необходимо за хирургичните маски, прави навлизането на пазара доста по-трудно.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • - 4
    • + 2

    Реклама на китайски боклуци... Недерландските власти са бракували наскоро пратка от китайски маски - 800 000 бр. - като безполезни...

    Каква е причината, хм. Капитал, ... да не рекламирате европейско или американско производства?

    След тая криза с китайския вирус се вижда края на неолибералната Милтън Фридман глобализация..

    Нередност?
Нов коментар