🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай опитва да възстанови пострадалия си заради вируса имидж

С предлагането на помощ за други засегнати страни Пекин излъчва посланието за "мека сила"

Си Цзинпин поема курс на пандемична дипломация
Си Цзинпин поема курс на пандемична дипломация
Си Цзинпин поема курс на пандемична дипломация    ©  Reuters
Си Цзинпин поема курс на пандемична дипломация    ©  Reuters

Доскоро Китай изглеждаше смазан от последиците на коронавируса, а икономиката му стремглаво вървеше надолу. Ситуацията обаче е на път да се промени и зараждането на тази тенденция може да се открие в скорошното изявление на сръбския президент Александър Вучич, пише Financial Times. Миналата седмица той публично се обърна към китайския си колега Си Цзинпин с молба за помощ заради пандемията и това се превърна в така нужната на Пекин пропаганда, за да възстанови пострадалия си имидж.

"Моля ви да ни пратите, каквото можете. Трябва ни всичко - маски, ръкавици, апарати за обдишване. Но най-вече се нуждаем от вашия опит и хора, които биха искали да дойдат и да помогнат", коментира Вучич.

Търсена възможност

Сърбия не е единствена. Миналата седмица в телефонен разговор Си Цзинпин е казал на испанския премиер Педро Санчес, че Китай ще направи всичко по силите си, за да осигури помощ. И е допълнил, че двете страни трябва да засилят сътрудничеството си след овладяването на заразата. Италия се обърна към ЕС този месец с молба за маски за лекарите, но и тук Пекин реагира първи, като изпрати маски, апарати за обдишване и 300 лекари в подкрепа на закъсалата страна.

Китай прави подобни жестове, включително предоставяне на медицинско оборудване, съвети и персонал, към няколко други държави в Европа, Африка и Близкия изток. Държавните медии информират, че всяка африканска страна ще получи по 20 хил. комплекта за тестване, 100 хил. маски и 1000 защитни костюма за медиците от фондацията на най-богатия китаец Джак Ма.

Всичко това е точно възможността, която Пекин търсеше - начин да започне да затвърждава ролята си на отговорна глобална сила, предлагаща лидерство и хуманитарна помощ във време на паника, като потуши обвиненията, че е първоизточник на коронавируса. "Китай се опитва да превърне здравната си криза в геополитическа възможност. Той подема кампания на "меката сили", насочена към запълване на вакуума, оставен от САЩ", казва Ю Джий, специалист по Китай от британския институт Chatham House.

Всъщност Пекин поема курс на пандемична дипломация и фокусира медийното внимание върху себе си заради помощта за страни в Европа, Африка и другаде. Той има много да наваксва, тъй като мнозина го винят за поредица от погрешни стъпки, спомогнали за превръщането на коронавируса в такава голяма опасност. Но с икономика, която започва да се оттласква от катастрофалните предишни три месеца, има шанс азиатската държава да затвърди международните си позиции - нещо, което изглеждаше немислимо преди месец.

Пример за растеж?

Ако Китай успее да избегне втора вълна на заразата, вероятно ще стане първата голяма страна, която се е възстановила от пандемията. Икономистите прогнозират безпрецедентно свиване на икономиката през първото тримесечие на годината, последвано от рязък отскок през второто.

Ако това стане факт, тогава Пекин ще стане пример за растеж на фона на световна икономическа криза, което ще му даде възможност да се намеси в помощ на други страни, търсещи подкрепа. А това само ще заздрави посланието за "меката сила".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 4

    Преди 2-3 дни в Италия беше много популярна една снимка. Няма как да я кача, затова ще я преразкажа: италианец е свалил от пилон знамето на ЕС и то лежи е на тревата, а на негово място издига флага на Китай.

    А, извинете, какво пречеше на ЕС ефективно да помогне на най-пострадалите си страни-членки?

    Ами пречи му именно липсата на субектност, защото Брюксел не престана да се оглежда към САЩ, Китай и Русия, докато сякаш не виждаше и не чуваше какво става вътре в него.

    Честна дума, очаквах, че след първоначалния ступор ЕС ще се размърда да помогне на Италия с лекари, с оборудване, та ако щете и с празните военни болници на Нато и скучаещите военни медици в тях. И ще опровергае моето презрение към неолиберализмите и глобализмите. Напротив, с всеки изминал ден абсурдната липса на реакция от ЕК, ЕП, ЕС показваше на какви словесни балони лежи „единна Европа“.

    Дори съюзна Полша не само, че отказа да осигури въздушен коридор за руската помощ за Италия и тя летя през Средиземно, но отказа да предаде на Италия 23 000 защитни маски, договорени, произведени и платени от Рим! Нещо, което преди това направиха Германия и Франция...
    Поразителни примери за евроатлантизъм! Защото явно това е евроатлантизмът на практика, извън гръмките речи и строгите декларации на теория

    Мисловните клишета (и в Капитал) не могат да поемат този обрат на събитията: съюзниците, ако реагират, то е зложелателно, докато обявяваните за врагове – помагат безкористно. Пропагандните конструкции явно са за боклука.

    Разбира се, че на тоя отвратителен фон помощта на Китай, Русия, Куба и Венецуела (!!) се приема сърдечно от хората.
    А търсенето на някакви обидни за разума жалки обяснения за скрити мотиви на Китай, Русия и Куба още повече разголва нищетата на ония евроглупости, които съвсем доскоро ни се набиваха в главите като морален авторитет на човечеството.
    Явно не е, защото насмърдява на фалш.

    И докато британците, а преди това и французите бяха подлъгвани да търпят, докато населението добие стадния имунитет, ако че едни десетки хиляди можеха и да не го доживеят, китайската - о, ужас!! –комунистическа здравна система лекуваше ефективно!
    Печелившата позиция на Китай в борбата с к-вируса е, че той просто се борИ и го победи. Което е в пълен контраст със ставащото в прехваления ЕС.

    Евросъюзът в тая ситуация изглежда определено и нелогично жалко.
    Още по-жалко е на фона на тая безпомощност да се приписват тайни зли помисли на единствените, дошли да спасяват.

    Какво ли ще пише Капитал, когато короната отмине и в Брюксел започнат неполиткоректните скандали?
    Да, да - Путин. Знам, знам...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 3

    Сега го намерих, и тъй като на 100% подкрепя тезата ми, не мога да се въздържа да не го копирам.
    Полският портал Онет:

    https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/koronawirus-rosja-wysyla-pomoc-do-wloch/4xl20g1?utm_source=russian.rt.com_viasg_wiadomosci&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2

    Превеждам по смисъл един абзац: "„Действията на Русия на фона на блокираните доставки от Германия и Чехия, а също и липсата на помощ от страна на САЩ, които имат редица военни бази в Италия, в това число и огромната ВВС база в Авиано, нанасят мощен удар по авторитета на западните структури, вкл. ЕС и Нато“

    Русия удря по кой "авторитет" на Запада, който не се мръдна пръста, докато в Италия (една от водещите съставки на същия тоя Запад) измряха почти 7000 души?!

    Брутален цинизъм!

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-?
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 1

    На китайските власти може да се разчита за достоверни данни толкова, колкото и на нашите по време на Чернобилската криза.

    Според британски правителствени източници предс. Хи крие данни и всъщност реалността за заразата от китайския вирус Ковид 19 е 40-50 ПЪТИ по-голяма от пропагандата, с която Пекин захранва света.

    Видя се ясно как глобалната икономика е ясно зависима от производства и доставки от Китай... и как е време повечето дейности, засягаши нац. сигурност /мед. материали, комуникации, транпорт и т.н./ да се завърнат близо до потребителите им - а именно в Европа, Америка и Африка, Това е помощта, която има смисъл, а не мечи услуги, както 800х маски на петорни цени, които Холандия шкартира като безполезни.. или непоисканата руска помощ за Италия, която се оказа с 90% безполезни или с малка полезност средства пратка ...

    Китайцит могат да си продължават да бълват евтинджос и еднодневни боклуци... ама не за нас...

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 2

    Сега е момента акъла на белия човек да си дойде на мястото ...

    Нередност?
  • 5
    dpnps avatar :-|
    dpnps

    Сега, когато нещата в Китай се поуспокоиха (Хубей е последната провинция, която се връща към нормален живот 2 месеца след като стартира изолацията. В останалите провинции на Китай животът се върна към нормалния си ритъм още Февруари), нека прегледаме времевата линия на фактите около епидемията, откакто стартира в град Ухан. Така можем да си направим някои изводи прилагането на стратегията "чук и танц". Можем също да направим и някои сравнения на реакцията на азиатския гигант, с реакциите на Европа и САЩ, които сравнения съвсем не са в полза на последните.

    В средата и края на Декември в Ухан се появяват случаи на атипична пневмония. В онзи момент не е имало тестове, не се е знаело за какво заболяване става въпрос. Единственият метод за диагностика е бил скенер на белите дробове. В началото има регистрирани 7 случая. Започва разследване. Докато все още тече разследването, китайски лекар пише в профила си в уичат, че стартира епидемия от САРС, което е грешно и заблуждаващо, защото в онзи момент не се е знаело какъв точно е вирусът. В последствие се разбира, че става въпрос за нов корона вирус, различен от САРС.

    Междувременно случаите се увеличават. Учените разбират че става въпрос за нов вирус. В онзи момент генезисът на всички случаи може да бъде проследен обратно до рибен пазар в Ухан. Няма доказателства вирусът да се пренася от човек на човек. На 31 Декември 2019 Китай известява Световната Здравна Организация. На 1 Януари 2020 въпросният пазар в Ухан е затворен и дезинфекциран, районът е отцепен. Китайската национална телевизия ССТВ известява обществеността за случващото се. Броят на случаите се увеличава. Учените в Китай работят по изолирането на вирусния геном. На 11 Януари Китайски учени изолират генома и го споделят със световната научна общественост. Потвърдено е, че става въпрос за корона вирус от нов тип. По късно е СЗО го наименува САРС-Ков 2. По онова време вече екипи в Ухан проследяват пътя на заразата на десетки случаи. Някъде средата на Януари изникват доказателства, че има разпространение от човек на човек. Почва разследване, което окончателно потвърждава това на 21 Януари.

    И тук започва интересната част.

    Още на 21 Януари в цялата страна се спират всички групови събития. Затварят всички обществени сгради, зали, храмове. Всички билетни канселации за събития или транспорт стават безплатни, за да се разубедят хората да пътуват. Консултацията и лечението на грипоподобни симптоми стават безплатни в цялата страна. Всички лекари в страната са върнати на работа по спешност. (много от тях вече са били в новогодишен отпуск) Същия ден се състои и среща на Политбюро. След срещата, президентът Ши Джинпин прави изявление относно случващото се и казва, че на всички нива държавата и нацията трябва да се мобилизират за борба със заболяването.

    2 дни по късно, на 23 Януари в 10 часа сутринта (на Китайската Бъдни Вечер), Китай карантинира град Ухан с 15 милионно население. Спират се всички полети, влакове, обществен транспорт. Трябва да се отбележи, че това решение се взима при регистрирани в онзи момент около 400 случая. Статистически анализ в последствие показва, че реалната бройка е била вече над 12,000 случая, но властите са знаели за малко над 400. (по информация от математика Пуейо, споменат в горната статия)

    Нека си припомним, че по онова време световните новини тръбяха колко репресиращо и ненужно било всичко това и как било само демонстрация на сила.

    На следващия ден, 24 Януари, Китай запечатва още 15 града в провинция Хубей, всички с милионно население, като най големия от тях е с 8 милионно население. На 25 Януари, 4 дни след като официално се доказва пренос от човек на човек, се карантинира цялата провинция Хубей с 60 милионно население.

    Още в средата на Януари, 7 градски болници в Ухан са превърнати в инфекциозни за борба с Ковид-19, а пациентите са преразпределени по други болници. След като провинцията се запечатва и така се изолира огнището, буквално за дни се създават нови болници с капацитет около 1000 легла всяка. Стадиони и обществени сгради се превръщат в инфекциозни болници и карантинни отделения. 2 големи болници с капацитет общо 3000 легла са построени от нулата за около 10 дни. Там се лекуват най-тежките случаи. В пика на епидемията в Ухан е имало 14 временни болници създадени за случая. Днес вече всички те са затворени.

    По онова време кадрите на строящите се болници бяха обявени от СиЕнЕн и други Западни медии за Комунистическа пропаганда. В Европа и САЩ фестивали, мачове и други многолюдни събития си вървяха с пълна сила.

    Епидемиологът от СЗО, Bruce Aylward, който месец по късно (през Февруари) беше в Китай заедно с делегация от 25 международни специалисти обобщи ситуацията така: "Стадиони стават на болници с 1000 легла за 48-72 часа. Оборудвани и с персонал." На пресконференцията, която даде след прибирането си, доктор Ейлман обясни много добре за какво заболяване става въпрос и как то бива успешно ограничавано в Китай. Мерките ги описа много добре. След посещението в Китай, специалистите публикуваха и обстоен репорт. Ето видеото от пресконференцията на доктор Ейлман веднага след прибирането му от Китай:

    https://www.youtube.com/watch?v=PfR2pECJoeY

    По онова време (средата на Февруари) повечето страни по света бяха във фаза на епидемията далеч преди Ухан от 23 Януари. И мерките можеше да се приложат, дори и частично. Но основният отзвук от пресконференцията на доктор Ейлман беше, че получи критики, задето защитавал и възхвалявал комунистическия режим в Китай.

    Сега да се върнем на първите дни от епидемията в Ухан, когато се създават специализирани болници. Ще се запитате, откъде са дошли оборудването и персоналът? Оборудването и персонала ги докараха от други провинции, за да поемат пика на нуждаещите се в провинция Хубей. Всяка една провинция на Китай изпраща хиляди респиратори и хиляди медици в знак на солидарност, защото Китайците бързо осъзнаха, че с наличната техника и персонал в Ухан няма как да покрият пика на заболелите. Буквално за няколко дни 40,000 души медицински персонал се стичат от цял Китай в Ухан.

    Междувременно в останалите Китайски провинции, където епидемията е все още в зародиш, се налагат строги мерки. Там където градският транспорт или обществените сгради работят не може да се влиза без хирургическа маска. Навсякъде се измерва температурата на хората и така нататък.

    Всяка местна власт в Китай е задължена да наложи минимум мерките препоръчани от централната власт, но доста провинции налагат дори по-стриктни мерки.

    Една от най-важните причини за успешното ограничаване на епидемията в Китай е интервюирането на всички заразени в страната за лицата, с които са били в контакт, и последващото им издирване и тестване. От края на Февруари Китай прави по 1 милион теста на ден. За сравнение, в началото на Март в САЩ имаше направени 1000 теста, и след като получи критика, агенция по контрол на заразните болести в САЩ спря да обявява броя на тестовете без да обясни защо.

    Колкото до издирването и тестването на контакти на заразени в Китай, само в Ухан има сформирани 1800 издирвателни екипа (5 души всеки), които се занимават с издирване на контакти ежчасно. В другите градове е същото.

    По информация от Края на Февруари, в Шенжен, например, заразените са споменали 2842 контактни лица, 2240 от които са тествани, като 2.8% от тях са се оказали болни.

    В провинция Съчуан при споменати 25,493 контактни лица, 25,347 са открити и 23,178 от тях са тествани (заболели са 0.9% от тях).

    Разбира се подобни мерки изискват големи човешки и финансови ресурси, но много от взетите мерки могат да бъдат рутинни и евтини, без да ангажират медицински персонал и в същото време ефективни. Ето едно интересно видео, в което се засягат някои от мерките, които са взети в град Ханджоу и са сработили успешно:

    https://m.youtube.com/watch?v=YfsdJGj3-jM&feature=youtu.be

    За това доколко са проработили мерките в останалите Китайски провинции говори статистиката.

    Китайските власти очакват 170,000 случая на заразени, докато реалната бройка е два пъти по-малка. Навсякъде освен в Хубей епидемията е овладяна в ранна фаза, като в повечето провинции има по-малко от 1000 заразени. Смъртността в провинция Хубей е около 4.8%, докато в останалата част на Китай е 0.9%. В Италия смъртността тепърва ще се разбере, но за огромна жалост най-вероятно ще надхвърли тази в Хубей. От друга страна Южна Корея успешно приложи гореизброените мерки и успя да заравни кривата и да задържи смъртността под 1%.

    Какви са изводите.

    Китай беше първата засегната страна. В самото начало дори не знаеха с какво си имат работа. Трябваше да изучат заболяването от нулата и да действат на доста фронтове едновременно. Трябваше да вземат много трудни решения за много кратко време и то пред лицето на неизвестното - без добра диагностика и разработени методи на лечение. (Например, Китайците още в ранен етап разбраха, че за разлика от САРС, сегашното заболяване може да бъде заразно дори преди болният да има симптоми. Това наложи създаването на издирвателните екипи споменати по-горе. В някакъв момент стана ясно, че бързите тестове не дават коректни резултати. Промениха правилата за диагностика и се въведе задължителен скенер. Китайски компании разработиха софтуер с изкуствен интелект, който да разпознава заболяването по снимка на дробовете. Това доведе до рязко увеличение на бройката заразени с около 15,000 души. Разбира се медиите на Запад побързаха да обявят това за доказателство, че Китайските власти лъжат.)

    От друга страна в Европа и САЩ всичко, което се случва сега можеше да се предвиди преди 2 месеца. Отдавна има бързи антиген тестове, има и тестове за антитела от 17 Февруари. Отдавна е известно как протича заболяването, какви са усложненията, какво е необходимото оборудване. Има ги и примерите на Корея, Тайван, Сингапур, които възприеха много бързо Китайските методи на тестване и изолация и овладяха кризата.

    И въпреки това навсякъде в Европа и САЩ в момента е пълен хаос.

    Та толкова за фактологията зад това защо и как на Изток някои страни си решиха проблема и се връщат към нормален живот и защо на Запад това не се случва.

    Нередност?
Нов коментар