Елица Петкова, "Аглика трейд": България вече ще бъде разпозната като производител на защитни облекла

През първата седмица от извънредното положение бъдещето на фирмата изглеждаше отчайващо, но днес вече имаме обнадеждаваща визия, казва търговският директор на текстилната компания пред "Капитал"

Елица Петкова    ©  ''Аглика трейд''
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

"Аглика" е наследник на бившия държавен текстилен завод "Петко Владов" в Твърдица. През 1996 г. фабриката за хавлиени кърпи е приватизирана от тогавашния й директор инж. Петко Петков, който я превръща в семеен бизнес. През 2012 г. бизнесът се разширява с нова фабрика - "Аглика трейд", във Велико Търново. На практика става дума за група заводи, разположени на 40 хил. квадратни метра площ, които са взаимно свързани, но с различни индустриални линии и технологии за производство на хавлиени изделия: кърпи, халати и др.; спално бельо; одеяла; олекотени завивки и възглавници, протектори.

През 2017 г. "Аглика" купи две производствени бази в Молдова - в градовете Твърдица и Тараклия, в които се произвеждат домашен текстил и суичъри от технически платове. Компанията отвори фабрика за дигитално напечатани текстилни изделия и в САЩ - американската Aglika LLC заработи на 1 септември 2014 г. Първоначалната инвестиция беше 10 млн. долара. През 2016 г. българското дружество даде под наем машините си на ексклузивни партньори, на които доставя своите дабълфейс кърпи и поларени одеяла за последващ печат по поръчка на водещи американски компании за брандирани продукти.

"Аглика трейд" притежава два международни патента за тъкани - за технологията "Дабълфейс" (от англ. double face - двойно лице) и за т.нар. мембранна тъкан, която е с по-голяма еластичност, по-лека от конвенционалните материи, не пропуска въздух и вода, а е "дишаща".

Какви промени в организацията на работа наложи извънредното положение по време на коронавирус?

- На 8 март се събудихме с новини за първите регистрирани случаи на коронавирус у нас. На следващия ден получихме първата отказана поръчка от италиански клиент с причина - отложено събитие поради усложнена обстановка заради COVID-19. До края на седмицата буквално "валяха" подобни съобщения. В събота се събрахме с мениджмънта и обсъдихме спешните мерки, които незабавно трябва да въведем при нас. В неделя информирахме ръководителите на всеки от цеховете в какъв състав да дойдат на работа в понеделник, като наредихме на конфекциите ни да произведат преди всичко защитни маски за целия персонал. Разказвам за всичко това толкова подробно, защото е последното, което помня в конкретика. От този момент досега за мен и ръководния ни екип няма ден, няма нощ, нито дата. Ежедневните тревожни коментари в интервюта по телевизията от медици, фармацевти и други групи хора, изложени на риск поради липса на лични предпазни средства, насочиха вниманието ни към защитните облекла. Подобно на кризисния щаб седнахме и единодушно решихме да концентрираме всичките си усилия и инженерна мисъл в незабавното създаване на защитно облекло с най-висока степен на протекция. Разполагаме с ламиниращи машини и технология за производство на технически текстил, определихме конструкцията на материята за облеклото, защото изискванията и спецификата за този медицински клас продукти се различават категорично от параметрите, които трябва да покрие техническият текстил за скиорските якета.

Къде потърсихте подкрепа?

- Свързахме се с най-големия специализиран производител на медицинска мембрана в Европа от Англия. Консултирахме се с швейцарския ни доставчик на химикали за обработка в апретурата. Съдейства ни доктор на техническите науки от Германия, специалист по промазките. За 72 часа се фокусирахме върху всички контакти, които имаме и могат да ни помогнат с компетентен съвет за изработката на специалното изделие. След хиляди телефонни разговори и денонощна работа на 17 март вече имахме прототип на първото изделие. Седмица след това започна и активното производство на продукта с подкрепата и доверието, което ни гласува държавата, включвайки ни като един от основните доставчици на защитни облекла.

Какво е обичайното средномесечно производство на компанията? С какъв капацитет работят фабриките на компанията сега?

- Преди коронавируса средномесечно произвеждахме 150 тона тъкани и през април щяхме да влезем в най-активния период и щяхме да работим 200-220 тона на месец. Сега сме на 30% от този капацитет, като на 3-сменен режим работят само тези звена, които произвеждат новия асортимент - защитните облекла за многократна употреба.

Имате ли освободени от работа работници или пуснати в отпуск?

- Имаме персонал в отпуск, като се надяваме да успеем да го задържим и след кризата, тъй като вярваме, че ще възстановим, макар и с бавни темпове и поетапно, европейските ни пазари на стандартен асортимент за домашен текстил. Реално очакванията ни са оптимистични в тази посока въпреки тежкия настоящ момент. Точно тази криза ще "обърне" Европа към европейските производители и доставчици.

Имате ли проблеми със суровините, достатъчни ли са складовите наличности,срещате ли проблеми с логистиката?

- Разполагаме с достатъчно суровини за хавлиени изделия, одеяла и постелъчно бельо за следващите три месеца. Очаква се също да пристигнат контейнери със суровини според планираното ни потребление, което направихме през януари. Имаме и складови наличности на готова продукция, която при нужда може да се реализира веднага.

Свръхпроблематични обаче се оказаха доставките на спомагателните материали за защитното облекло. Например циповете, които се ползват за костюмите, са специално водонепропускливи и съответно - много дефицитни. Благодарение на огромното съдействие на държавната администрация, светкавичната реакция и логистичната организация на търговските ни аташета бяха осигурени "зелени коридори" и успяхме да придвижим нужните материали, така потребни за финализиране на изделието.

Имате ли проблеми с разплащанията?

- Имаме, разбира се. Както ни е безкрайно трудно да си съберем вземанията, така и да се разплатим към нашите контрагенти. Ситуацията е сложна за всички и се надяваме на разбиране и търпение, докато отново се завърти колелото и се нормализира паричният поток.

Как се отразява пандемията от коронавирус наработата нафабриките ви в Молдова?

- Към момента има намалено производство, но и там се преустроиха през последните две седмици и вече конфекционират маски и защитни облекла. От молдовското правителство се обърнаха към нас чрез Иван Паслар - председател на районния съвет на центъра на бесарабските българи в Молдова, и ангажираха производството ни там да обслужва потребностите на Молдова. Съпричастни сме и съдействаме с всичко по силите си там. Трудности очакваме, ако се появят рестрикции по границите и се блокират доставките на материали от фабриката майка в България или ако наложат карантина.

Среща ли трудности фабриката ви в САЩ, как се развива партньорството ви във време на криза?

- Доставките ни бяха редовни и буквално до миналата седмица не се усещаше напрежение или по-ниска активност във фабриката ни в САЩ. Като се имат предвид изостреното положение с пандемията и според мен закъснелите действия в Щатите във връзка с пандемията, затрудненията с бизнеса и продажбите ни там тепърва предстоят и ще ни се отразят критично. Въпреки това информацията, която имаме от нашите партньори, не е особено песимистична, даже притесненията им са по-скоро от това, че ако поръчват сега, транспортните комуникации ще им създават затруднения.

Ще се възползвате ли от предложената от правителството подкрепа по схемата 60/40, при която държавата ще компенсира заплатите на работещите в размер на 60% от брутните им възнаграждения?

- Честно казано, от първостепенно значение в момента за нас е много сериозната организация на производствения процес на защитните облекла и гарантираните срочни доставки, които отговорно сме поели към държавата. Най-важното е да обезпечим с високозащитно облекло всички наши медици и служители на първа линия възможно най-скоро. Всеки миг ни е ценен в момента.

Какви са инвестиционните ви планове за 2020г.и ще претърпят ли промяна заради коронавируса?

- Инвестиционните ни планове за 2020 г. бяха свързани основно с търговските ни активности и производствени мощности, където инвестирахме много през последните пет години, и планът ни беше да наложим всички наши изделия. Сега инвестиции в тази връзка няма да се правят. Така или иначе всички задгранични изложения са отложени. Ще насочим инвестициите в посока защитното облекло с цел увеличаване на капацитета.

Какви са прогнозите ви за развитие на фирмата? А на сектора?

- Истината е, че през първата седмица от извънредното положение бъдещето изглеждаше отчайващо. След като обаче впрегнахме всички екипно ресурса си, смятам, че към днешна дата вече имаме обнадеждаваща визия за "Аглика". Развитието ще е в посока новия асортимент на защитни облекла, които смятаме, че след офанзивата на доставки за медицински нужди ще се превърнат в костюм, който всеки от нас ще добави в гардероба си. Дори и към момента имаме запитвания от водещи модни имена, които проявяват интерес към високотехнологичната материя. Това е продукт, който ще се използва и в "нормално" време.

В тази връзка се очертава огромна перспектива за сектора у нас. Оформя се ниша и България ще бъде разпозната като производител и доставчик на иновативен текстил, който ще удовлетворява изискванията на европейския и световния пазар. Ще има възможност да се правят модерни колекции, с параметри на защита на облеклото.

Благодарение на кризата в момента създадохме тесни връзки с много шивашки фирми в страната. България разполага с професионалисти на много високо ниво в областта на конфекционирането на облекло за световноизвестни марки. Обединихме се и си партнираме успешно с тях. Действаме заедно и адекватно, за да удовлетворим потребностите на медиците ни на първа линия.

Очакваме браншовият сектор да стане по-независим, да продължи да работи за колекциите на водещи дизайнерски имена, но имаме шанс сега да превърнем българския текстилен бранш във фактор в Европа за качественото производство и доставка на високотехнологичен текстил.

Интервюто взе Мара Георгиева

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boresf avatar :-|
    Борман България
    • + 1

    Едно от стуктороопределящите предприятия в две общини в България, минало през изключително много превратности, особено в последните години...в крайна сметка - изключително успешно и работещо предприятие!
    Успех!

    Нередност?
Нов коментар