Коронавирус туризъм: идеи за карантинни хотели и балнеопревенция

И българският сектор търси нови модели за работа

Управителят на софийския хотел "Далис" започна инициатива за създаване на мрежа от малки хотели, които да настаняват гости по време на карантина заради коронавирус
Управителят на софийския хотел "Далис" започна инициатива за създаване на мрежа от малки хотели, които да настаняват гости по време на карантина заради коронавирус
Управителят на софийския хотел "Далис" започна инициатива за създаване на мрежа от малки хотели, които да настаняват гости по време на карантина заради коронавирус    ©  Цветелина Белутова
Управителят на софийския хотел "Далис" започна инициатива за създаване на мрежа от малки хотели, които да настаняват гости по време на карантина заради коронавирус    ©  Цветелина Белутова

Превръщането на малки хотели в различни градове в места за изолация по време на разпространението на коронавируса и включването на балнеотуризма в превенцията на заболяването чрез европейски финансови инструменти в постздравната криза. Това са няколко идеи, инициирани в България от сектора на туризма, който към момента практически не работи.

През тази година световната организация по туризъм към ООН очаква между 300 и 450 млрд. долара пропуснати приходи за сектора от международни пътувания.

Мрежа от хотели за карантина

В следващите седмици ще започне проект за превръщането на малки градски хотели в места за изолация по време на кризата с коронавируса. Идеята е чрез леко преустройство, свързано най-вече с въвеждане на санитарни мерки, да се осигури възможност на клиенти да прекарат времето на карантина извън домовете си след пътуване в чужбина или контакт с болен.

"Вече стартираме, с нас са се свързали още 7-8 хотела - от София, Варна и Бургас", разказва инициаторът на проекта Стоил Далевски, който е управител и на двузвездния хотел "Далис" в София, който е приел първите гости преди дни. За целта в хотела са въведени допълнителни мерки за дезинфекция, осигурено е място за евентуално провеждане на бързи тестове за коронавирус от частни лаборатории, които правят "домашни" посещения, както и възможност за доставки до стаите на храна и други необходими покупки на изолираните, за което вече има интерес от ресторанти. "Изпратили сме писма до различни институции дали имат някакви предписания, които трябва да изпълним", разказва още Далевски. По думите му освен възможност за самоизолация този модел ще позволи на властите и по-лесен контрол върху хората под карантина, гарант за който ще бъдат хотелиери. "Целта е услугата да се предлага на ниски цени, така или иначе в хотелиерството по-скъпа от празната стая няма", казва още Далевски.

Опити за осигуряване на заетост в местата за настаняване напоследък правят и компании, управляващи имоти за краткосрочен наем. Основните клиенти на този тип наем са българи, завръщащи се от чужбина, които искат да се самоизолират от семействата си в периода на задължителна карантина.

Идеи за превенция с европейско финансиране

Извън текущото извънредно положение в последните дни има и идеи за периода след пряката здравна криза. В петък Българският съюз по балнеология и спа туризъм заедно с Европейската асоциация по СПА туризъм изпрати писма до европейския парламент и комисиите по транспорт и туризъм за създаване на програма за здравна превенция на лица над 60 години. Моделът напомня на кампанията на Испания отпреди 10 години, която насърчаваше чрез държавно подпомагане такива пътувания в страната на най-възрастните потребители извън най-силните летни месеци с цел удължаване на туристическия сезон.

Сега според предложението на асоциацията трябва да се създаде инструмент в рамките на готвената европейска програма за стабилизиране на икономиката, който да осигурява подпомагане от 1000 евро годишно за пътуване в Европа за лица над 60 години във всички дестинации, предлагащи здравен туризъм, които да се използват целево за превенция от заболявания. Идеята е кампанията да стартира от септември.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    icx07647159 avatar :-|
    icx07647159

    Да отворят курортите по морето за преболедували коронавируса лица и за такива с доказани антитела. Включително и от Западна Европа и Азия, където тестват по-масово. Тоест, да организират чартърни полети и редовни линии до основните пазари, както и ударна рекламна кампания за да научат всички, че приемаме подобни туристи. Между тях спокойно могат да пуснат и определен процент неболедували, рискът за тях ще е минимален.

    Нередност?
Нов коментар