🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Туитове на Мъск свалиха цената на акциите на Tesla с 14%

Според основателя на компанията книжата струват твърде много

Мъск критикува и ограничаването на придвижването и настоява за разхлабване на мерките и възстановяване на икономиката
Мъск критикува и ограничаването на придвижването и настоява за разхлабване на мерките и възстановяване на икономиката
Мъск критикува и ограничаването на придвижването и настоява за разхлабване на мерките и възстановяване на икономиката    ©  Reuters
Мъск критикува и ограничаването на придвижването и настоява за разхлабване на мерките и възстановяване на икономиката    ©  Reuters
Мъск обяви, че ще продаде почти всички свои физически активи.

Акциите на Tesla се понижиха с 14% в петък, след като в серия туитове главният изпълнителен директор Илън Мъск заяви, че книжата на компанията за електрически автомобили са твърде скъпи. В отделен пост основателят на компанията обяви, че продава "почти всички" от физическите си активи и няма да има къща. Той отново прикани икономиката да бъде възобновена.

Реакцията на Уолстрийт беше мигновена и книжата се понижиха с 14%. Въпреки това те са поскъпнали със 70% от началото на годината.

"Ние гледаме на тези коментари не като на грешка на езика. Това е просто - Илън си е Илън", казва в мейл за Bloomberg Дан Айвс, анализатор в Wedbush Securities. В мейл до Wall Street Journal Мъск твърде, че не се шегува и туитовете му не са били проверявани, преди да ги публикува.

Туитовете бяха написани само няколко дни след като в конферентния разговор с анализатори за тримесечните данни на компанията за първото тримесечие Мъск разкритикува забраната за движение заради ограничаване разпространението на коронавируса.

Сблъсък с регулатора

Илън Мъск и Tesla платиха по 20 млн. долара за извънсъдебно уреждане на дело за измами с ценни книжа, което Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ заведе през септември 2018 г. за туитове Мъск. В тях той твърдеше, че си е осигурил финансирането, за да направи Tesla частна компания. Спорът продължи и миналата година, след като Мъск публикува информация, че компанията ще произведе около 500 хил. автомобила през 2019 г., без предварително одобрение от адвокат на Tesla.

Добри резултати на фона на кризата

Избухването на Мъск не трябва да засенчва доброто представяне на компанията през първото тримесечие. Тя приключи изненадващо на печалба въпреки кризата в резултат на коронавируса. Чистата печалба е 16 млн. долара и е третото поредно тримесечие, в което компанията приключва с положителен финансов резултат. Преди година производителят на електрически автомобили отчете загуба 702 млн. долара. Приходите за периода са нараснали с 32% до близо 6 млрд. долара. Тримесечните данни бяха значително по-добри от очакваните от анализаторите. За инвеститорите най-впечатляващи бяха данните за произведените коли за периода - 103 хиляди, с 33% повече от същия период на 2019 г. От тях 15 390 са от Model S и X, а 87 282 са от Model 3 и новия Model Y.