🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Илън Мъск отвори завода на Tesla в Калифорния въпреки забраната

Изпълнителният директор на компанията за електрически коли влезе директен сблъсък с калифорнийските власти

Изпълнителният директор на Tesla Илън Мъск
Изпълнителният директор на Tesla Илън Мъск
Изпълнителният директор на Tesla Илън Мъск    ©  Reuters
Изпълнителният директор на Tesla Илън Мъск    ©  Reuters

Изпълнителният директор на Tesla Илън Мъск отвори завода на компанията за електрически коли в Калифорния въпреки забраната, наложена от окръга Аламида, където се намира производственото звено, пише Reuters. Мъск реагира особено гневно на новините, че производителите на коли в Калифорния могат да отворят с изключение на Tesla заради решението на властите в Аламида забраната за отваряне на заводи да остане до края на май.

През уикенда той заплаши щата с напускането му и преместване на единствения американски завод на компанията в Тексас или Невада. Сега Мъск обяви, че заводът в крайна сметка ще отвори и той ще бъде на място, както и че се надява "ако някой бъде арестуван, да бъда само аз".

В мейл към медиите Tesla се позовава на заповедта на губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм за възобновяване на работа от страна на производителите. Проблемът обаче не е на щатско, а на окръжно ниво в Аламида. Според Tesla всички служители в неплатен отпуск вече са върнати обратно на предишното си работно време. Компанията публикува и детайлен план как точно ще стане връщането към производство - с постоянна дезинфекция, разстояние между служителите и други мерки.

Здравните власти в Аламида заявиха, че са наясно с плановете на Tesla за възобновяване на работа и вече са казали на компанията, че това няма как да се случи без разрешение от страна на окръга.

Ситуацията с Tesla може да се превърне и в един от първите катализатори на вътрешна конкуренция между щатите в САЩ за придърпването на големи работодатели по време на криза. Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин коментира публично, че Калифорния трябва да предприеме сериозни стъпки, за да подсигури работата на завода на Tesla в щата и да задържи производителя там.

Tesla има само един американски завод - този в Калифорния. Освен това компанията има производство и в Шанхай, както и официално обявени планове за завод край Берлин, който да обслужва европейския пазар. Преместването на американските операции на фирмата в Невада или Тексас, каквито планове заяви Илън Мъск, биха отнели най-малко няколко месеца, в зависимост от регулаторния режим и възможността за строеж, предвид пандемичната ситуация.