На летището във Виена вече има опция за тест за COVID-19 вместо карантина

И други летища и авиокомпании променят стандартните си решения заради пандемията

Летището във Виена от днес ще предлага тестове за COVID-19. При негативен резултат кацналите пътници ще могат да избегнат 14-дневната карантина. PCR тестът ще е на цена от 190 евро, а резултатите ще се получават за 2-3 часа. Тестът ще е достъпен и за пътници, напускащи Виена, които ще могат да показват резултатите си при пристигане в крайната си дестинация.

Досега пристигащите на летището е трябвало да представят здравен сертификат, показващ отрицателен резултат за COVID-19, който е не повече от четири дни, или да се поставят под карантина. Тази опция още фигурира на сайта на виенското летище. В близките дни (понеделник и вторник) полети между София и Виена няма, но например снощи е кацнал самолет от австрийската столица на "България ер", в сряда има същия полет, а в обратната посока се лети през Брюксел.

Вече има прогнози, че авиацията и светът генерално няма да бъде съвсем същият, какъвто го помним преди пандемията. Или така, както 11 септември промени преживяването по летищата, заради страха от тероризма, това по всяка вероятност ще направи и COVID-19. Поне за някакъв период от време.

Практики на другите летища

В средата на април от Emirates заедно с дубайските здравни власти обявиха, че са първата авиокомпания, която предлага бързи тестове на място за COVID-19 на пътниците. Това се случи на терминал 3 на летището там, като резултатите се оповестявали за 10 минути. На гишетата за чекиране били инсталирани прегради за предпазване на служителите и пътниците.

На летището в Абу Даби, където е базирана Etihad, са въведени нови гишета за чекиране, които би трябвало да могат да засичат здравословни проблеми на пътниците като висока температура, сърдечна честота и честота на дишането.

Международното летище в Хонконг стана първото в света, което въведе CLeanTec - съоръжение за дезинфекция на цялото тяло.

Някои авиокомпании вече обявиха, че ще направят носенето на маски задължително, като Emirates например. От 1 май маските и ръкавиците ще са задължителни и за кабинния състав на Wizz Air, като за пътниците също ще се изискват маски, въпреки че въздухът на борда се пречиства, като се очакват и още промени.

"Светът няма да бъде същият. Може да работим с някои постоянни рестрикции и мерки след това", каза наскоро Андраш Радо, мениджър "Корпоративни комуникации" на Wizz Air. От авиокомпанията обявиха и други промени.

Списанията на борда временно ще бъдат премахнати. Там, където е възможно, ще се ходи пеша от самолета до терминала, но при нужда от автобуси те ще се пълнят наполовина. Приветстват се безконтактните плащания, както и електронната бордна карта, а не принтираната. За в бъдеще се очаква да се развие и самостоятелно чекиране на багажа по повече летища.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    western_ avatar :-|
    western_

    в самият град тестовете струват 120-150 евро. В Германия стигат 200-250 евро. Някой да има идея защо тук са толкова евтини - 120лв?

    Нередност?
  • 2
    m17 avatar :-|
    m17

    До коментар [#1] от "western_":

    Защото има много ръчна работа, а един лаборант в България взима 1500лв а в Германия - 2000 евро.

    Нередност?
Нов коментар