Печалбата на ДКК е намаляла с над 90% през 2019 г.

Освен свити приходи държавният холдинг отчита и рязък скок на разходите за обезценки

Държавният холдинг се контролира от икономическия министър Емил Караниколов
Държавният холдинг се контролира от икономическия министър Емил Караниколов
Държавният холдинг се контролира от икономическия министър Емил Караниколов    ©  Юлия Лазарова
Държавният холдинг се контролира от икономическия министър Емил Караниколов    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавната консолидационна компания (ДКК), която обединява около 20 държавни дружества в най-различни сектори, е намалила печалбата си с над 90% 2019 г. Това показва консолидираният отчет на холдинга. Приходите на компанията значително се понижават заради по-слабите дивиденти, а в същото време заради обезценки на финансови активи разходите скачат в пъти.

По-малко дивиденти

През миналата година приходите на холдинга се свиват с над 60 млн. лв. (виж таблицата). Основната причина е съизмеримият спад в приходите от дивиденти, които са основното перо на компанията. Така делът на дивидентите в общите постъпления намалява от близо 90% през 2018 г. до под 60%. Извън това ДКК отчита малки приходи от лихви, финансови и други.

В същото време разходите скачат шест пъти до 30 млн. лв. Най-голям е ръстът при разходите за обезценки на финансови активи, които се увеличават с повече от 23 млн. лв. Всичко това стопява печалбата до едва 6.8 млн. лв.

Дългове

Към края на миналата година дългосрочните задължения на холдинга намаляват с 18 млн. лв. при наполовина по-малък ръст при краткосрочните. През 2016 г. ДКК получи 37 млн. лв. заем от държавната Българска банка за развитие за покупката на военния авиоремонтен завод "Авионамс", а впоследствие кредитът беше увеличен. Справка в Търговския регистър показва, че в началото на април тази година холдингът е сключил нов анекс към договора за кредит, с който банката отпуска още 37 млн. лв. на компанията, а срокът за изплащане се удължава с три години до 20 май 2029 г. Към момента главницата по кредита на ДКК е близо 130 млн. лв.

Вземанията на холдинга от предприятия от групата пък нарастват с близо 370 млн. лв. през миналата година, като повечето от тях са краткосрочни (до 12 месеца). В началото на тази година холдингът е удължил срока за погасяване на заема, отпуснат на дъщерното ВМЗ, до ноември 2020 г. Увеличена е била и главницата по предоставения на "Авионамс" търговски заем, става ясно от бележките към отчета.

Компаниите в холдинга

ДКК консолидира държавната собственост в много и различни компании. Сред тях са военните ВМЗ, "Кинтекс", "Авионамс" и НИТИ, производителят на млечни продукти "Ел Би Булгарикум", изпълнителят на държавни строителни поръчки "Монтажи", "Еко антрацит", която се занимава с рекултивация на стари минни терени, и "Екоинженеринг - РМ", която отговаря за ликвидиране последствията от уранодобива. Портфейлът се допълва от дълъг списък компании в ликвидация или почти без дейност. Повечето от големите дружества под шапката на ДКК обаче все още не са публикували годишните си отчети. С изключение на "Авионамс" и "Кинтекс", които отчитат двуцифрени спадове, видими са резултатите само на "Ел Би Булгарикум".