🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И мегахолдингът на икономическото министерство ДКК е с бетониран мениджър

Промени са гласувани и в борда на оръжейния завод ВМЗ, но още не са вписани

Заповедта на икономическия министър в оставка Лъчезар Борисов за назначенията е от 13 април
Заповедта на икономическия министър в оставка Лъчезар Борисов за назначенията е от 13 април
Заповедта на икономическия министър в оставка Лъчезар Борисов за назначенията е от 13 април    ©  Юлия Лазарова
Заповедта на икономическия министър в оставка Лъчезар Борисов за назначенията е от 13 април    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителството в оставка е подновило и разширило съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК), която управлява активи за стотици милиони левове и е шапка на почти всички дружества към Министерството на икономиката. Това е станало, независимо че мандатът на предишния борд трябваше да изтече чак през май 2023 г. С промяната се бетонира изпълнителният директор Ясен Спасов на поста за още пет години. Така най-големият холдинг на икономическото министерство, който обединява от напомпаната с половин милиард компания "Монтажи", през национализираната "Авионамс" до млечната "Ел Би Булгарикум" остава под ръководството, което не счете за нужно да даде нито едно публично изявление през годините.

На довиждане икономическият министър Лъчезар Борисов е уплътнил и с нови попълнения ръководството на холдинга, сред които синът на ректора на Висшето училище по застраховане и финанси Григорий Вазов.

Самата ДКК пък като едноличен собственик е "освежила" борда на най-големия държавен оръжеен завод ВМЗ, макар че решението все още не е вписано в Търговския регистър.

Да управляваш мегахолдинг

Изборът на нов съвет на директорите на ДКК формално следва конкурсна процедура, а решението е вписано в сряда, ден преди парламентът да гласува мораториум върху подобни промени. От стария състав отпада Лъчезар Калбуров, но в управлението остават Ясен Спасов, който е също изпълнителен директор, и Красимир Тенев. Спасов е в борда още от края на 2015 г. по времето на Божидар Лукарски. Служебният министър Теодор Седларски се опита да го освободи (заедно с Тенев и Калбуров) през пролетта на 2017 г., но назначеният малко по-късно за министър на икономиката Емил Караниколов отмени заповедта. Спасов е бивш кадър на Агенцията за приватизация, която беше управлявана от Караниколов, преди да стане министър. Така тримата запазиха постовете си и бяха преизбрани за нови три години, а след това и за още три.

В управлението на холдинга сега влизат и три нови попълнения, сред които и Радостин Вазов - син на Григорий Вазов, който е ректор и бивш собственик на Висшето училище по застраховане и финанси (сега собственост на свързания с "Химимпорт" "Холдинг Варна"). Самият Радостин Вазов е заместник-ректор по европейски проекти и продължаващо обучение и ръководител на катедра "Застраховане и осигуряване" в учебното заведение.

Като нови членове на съвета на директорите влизат Рая Каназирева, която е преподавател в Стопанския факултет на Софийския университет, и Диляна Софиянска, за която няма публична информация за фирмени участия или други връзки.

Военни маневри

Промени в ръководството на дъщерната "Вазовски машиностроителни заводи" са гласувани от стария борд на ДКК още на 15 април, но документите са в процес на обработка от Агенцията по вписвания. Разширен е и съставът на съвета на директорите, тъй като според Закона за публичните предприятия големите компании като ВМЗ трябва да имат поне петима члена на борда. Мандатът на сегашните директори трябваше да изтече през ноември догодина.

Според новото решение от ръководството на компанията отпадат Атанас Богданов и Трифон Кумчев. Като независим член в борда обаче остава Иван Гецов, който е и изпълнителен директор на завода от 2015 г.

По-интересен е другият независим член Иван Карабатаков. Във фирмените регистри името му фигурира като собственик и партньор в консултантски компании ("Конус тръст" и "Партнерс консултинг тръст"). Назад в годините обаче той е бил в ръководството на бившия приватизационен фонд "Ем Джи елит холдинг" (сега "Балкантурист елит") на Илия Павлов и на свързани фирми, както и за известно време член на съвета на директорите на свързаната с "Мултигруп" и вече несъществуваща Кредитна банка.

Останалите три нови попълнения са т.нар. представители на държавата. Единият нов член е Кристина Стоянова, която в регистрите излиза като собственик на туристическата фирма "Енигма травел" и като съпруга на главния секретар на Министерството на земеделието Георги Христов. Вторият е адвокат Тихомир Иванов, който е синдик на редица предприятия, включително на търговеца на горива "Полисан", който преди три години остана без лиценз и в последствие фалира. Последният държавен представител - Георги Вълчанов, е от НПО сектора, като името му фигурира в управлението на Сдружение "Стряха" и Ловно-рибарско дружество София-Запад.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 4

    Супер. Щом правителството на ГЕРБ е подкрепило шефа на това ДКК вече съм по-спокоен за тази държавна структура . Браво!

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 3

    До коментар [#] от "":

    Проваленото правителство на ГЕРБ!

    Нередност?
Нов коментар