🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Volkswagen ще свие производството в основния си завод във Волфсбург

Производствени линии няма да работят четири дни през май заради липса на търсене

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Едва седмици след като възобнови работата в повечето си заводи, германската автомобилна група Volkswagen обяви, че ще намали работата на основното звено във Волфсбург, пише Bloomberg. Няколко от производствените линии няма да работят в рамките на четири дни през май - 15, 20, 25 и 29 май. Те включват сглобяването на модели като Tiguan, Touran, Golf и Seat Tarraco.

Причината е, че търсене на коли по света почти няма. Голяма част от Западна Европа и САЩ продължава да бъде под частична карантина или с рестрикции на движението. Икономиката и потребителските разходи са в застой. "Трябва да продължим да оперираме гъвкаво, според поръчките на клиентите", коментираха от Volkswagen в изявление на сайта на групата. Фирмата добави, че се надява ситуацията скоро да се нормализира.

Volkswagen заедно с други европейски конкуренти като Daimler и Renault възстановиха частично производството си, след като те бяха затворени през март и по-голямата част от април заради коронавируса. Според изявлението на Volkswagen единственият растящ пазар е Китай, където поръчките са повече, отколкото година по-рано, но те не покриват липсата на търсене в Европа.

Поне 7700 служители на компанията продължават да работят с намалено работно време, като фирмата се възползва и от правителствените мерки за покриване на част от заплатите заради икономическата тежест на вируса.

Въпросът не само за Volkswagen, но и за много други големи производители в Европа и САЩ, може да се сведе не само до временно или дълготрайно свиване на производството и цялостния бизнес, но и до оцеляване. В края на март Volkswagen обяви, че губи по 2 млрд. евро на седмица. Положението е дори по-тежко сред конкурентите на фирмата, особено тези от другата страна на океана, като Ford и General Motors, които изтеглиха кредити за милиарди долари, за да продължат да покриват оперативните си разходи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dolna4erti4ka avatar :-|
    dolna4erti4ka
    • + 1

    рецептата е ясна.Стискате здраво зъби ,сваряте драстично цените-под себестойност и продаватае като луди.Изчиствате всичко залежало ,макар и на загуба и почвате наново-разбира се с малкопроменени стопове и фарове и по -нови цени.

    Нередност?
Нов коментар