🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Daimler ще плати 2.2 млрд. долара глоби в САЩ заради дизелови емисии

Германската компания ще се разплати с американското правителство и с 250 хил. собственици на автомобили

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Daimler, компанията - майка на Mercedes, е достигнала до споразумение, според което ще плати общо 2.2 млрд. долара в глоби към американското правителство и 250 хил. собственици на автомобили в САЩ заради измама с количеството вредни емисии от дизеловите си автомобили, пише Reuters. Агенцията се позовава на документи от съда. От общата сума 1.5 млрд. долара ще отидат за собствениците на коли, а 700 млн. долара - към правителството.

Делото срещу Daimler се води от пет години насам, но остана в сянката на по-големия скандал с друг германски производител - Volkswagen. И двете компании бяха обвинени в едно и също - инсталиране на устройства, които да показват занижени количества отделени емисии при контролните проверки спрямо реални ситуации. Броят на колите и крайната сметка при Volkswagen обаче беше много по-висока - общо над 33 млрд. долара глоби, споразумения и други разходи. И двете компании вече не продават дизелови автомобили в САЩ

"Споразумението ще послужи като предупреждение за всички, които в бъдеще биха се опитали да нарушат законите ни срещу замърсяване", коментира Джеф Розен, заместник главен прокурор.

Не сме виновни, но ще платим

В съдебните документи Daimler твърди, че компанията все пак не носи отговорност, и продължава да отрича обвиненията. Срещу германският производител има допълнително активно разследване, което най-вероятно ще доведе до още глоби. Споразумението изисква от Daimler да поправи колите на клиентите си. Фирмата ще предостави възможност за връщане на колите и удължени гаранции, но не е задължена да изкупи обратно автомобилите си, освен ако не може да ги поправи в определени срокове.

Според обвинението Daimler е отказала да признае за съществуването на поне 16 устройства за контрол на емисиите, което е позволило на колите "да се представят по по-добър начин за потребителите, включително с по-нисък разход".

Това не е първото подобно споразумение за Daimler. През септември 2019 г. компанията се съгласи да плати 870 млн. евро в Германия заради нарушение на регулациите по отношение на вредните емисии в страната.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар